Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2016 18:19
UPD:18:24
SOOC/Nikos Libertas

Φωτογραφία αρχείου.

Mε αρνητικά πρόσημα υποδέχθηκε τον Αύγουστο το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) οδήγησαν στο «κόκκινο» τις τραπεζικές μετοχές. 

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,30% στις 569,60 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 0,40% στις 1.521,92 μονάδες. Ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, καθώς μετά βίας υπερέβη τα 29 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 45 ενισχύθηκαν, 39 υποχώρησαν και 13 παρέμειναν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε απώλειες κατά 3,17% στις 518,51 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα διολίσθησε κατά 6,44%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,67%, η Eurobank κατά 5,08% και η Alpha Bank κατά 1,18%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Folli-Follie εμφάνισε πτώση άνω του 3% ενώ στο 2,59% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για τη ΔΕΗ. Αντίθετα, η μετοχή της Viohalco σημείωσε κέρδη κατά 0,76%, του ΟΠΑΠ κατά 1,82% και της Τέρνα Ενεργειακή κατά 1,68%. 

Στα stress tests της ΕΒΑ, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή το βράδυ, διαπιστώθηκε μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ωστόσο, προβληματισμό έγειραν οι επιδόσεις της ιταλική Monte dei Paschi, και των γερμανικών Deutsche Bank και Commerzbank. Αδύναμη αποδείχθηκε και η κεφαλαιακή επάρκεια των Banco Popular, Unicredit και Barclays. 

Στα της οικονομίας, από αύριο, 2 Αυγούστου, αρχίζει ο νέος γύρος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις μέσα από τον επαναϋπολογισμό κύριων και επικουρικών σε εφαρμογή του νέου νόμου για το ασφαλιστικό. Οι περικοπές θα γίνουν στις περιπτώσεις εκείνες που το μικτό άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ και θα λαμβάνονται υπ' όψιν τα ποσά των συντάξεων που χορηγούνται στους δικαιούχους από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος - αναπηρίας - θανάτου). 

Σε αυτό το ποσό του αθροίσματος συμπεριλαμβάνονται οι εισφορές της υγειονομικής περίθαλψης, η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων, καθώς και η ειδική εισφορά επικουρικής ασφάλισης που προβλέπει ο ν. 3986/2011. Αντίθετα, δεν λαμβάνονται υπ' όψιν τα μερίσματα και τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών των ασφαλιστικών ταμείων, σε αυτόν τον πρώτο γύρο των περικοπών περίπου 15.000 συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις στις επικουρικές από 8% - 10%. 

Την ίδια ώρα, στον «μεγεθυντικό φακό» τριών Κινέζων, στελεχών της Cosco, έχει μπει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά. Η ομάδα, συνοδευόμενη από ένα ακόμα στέλεχος που ασκεί χρέη μεταφραστή, περνάει από «Χ - rays» όλο το λιμάνι προκειμένου ο κινεζικός όμιλος να είναι καθόλα έτοιμος να αναλάβει το πηδάλιο μέσα στον Αύγουστο. Η παρουσία τους όμως έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Αιτία το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα σοβαροί σε όλες τους τις εκφάνσεις και παντελώς ανέκφραστοί. Ζητούν και λαμβάνουν πληροφορίες για όλα τα τεκταινόμενα στο μεγάλο λιμάνι και ανταλλάσσουν απόψεις αποκλειστικά στα κινεζικά, γεγονός που έχει προκαλέσει δεκάδες σχόλια ανάμεσα στο εργασιακό δυναμικό του λιμανιού. 

Η τριανδρία, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν», έχει καταγράψει δεκάδες υποθέσεις οι οποίες δεν αρέσουν στα «νέα αφεντικά» του λιμανιού. Ωστόσο, υπάρχουν και καταστάσεις που σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ έχουν δημιουργήσει κλίμα ευφορίας στους Κινέζους, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν το εισπράττουν οι εργαζόμενοι. 

Τέλος, επίσημη θέσπιση νέων μορφών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και άρση εμποδίων που ειδικά τα τελευταία χρόνια λειτούργησαν αποτρεπτικά στην έκδοση ομολογιακών δανείων από εταιρείες οι οποίες αναζητούσαν εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης «φέρνει» σχέδιο νόμου που πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα στη Βουλή, κατόπιν επίμονου αιτήματος του Χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 

«Η δημιουργία μιας υγιούς και εύρωστης αγοράς εταιρικών ομολόγων είναι που πρέπει να επιδιώξουμε και να διαφυλάξουμε όλοι οι συμμετέχοντες στην ελληνική αγορά» τόνιζε την προηγούμενη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, με αφορμή την εισαγωγή του εταιρικού ομολόγου της MLS Πληροφορική στην Εναλλακτική Αγορά.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα