ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την απόρριψη του ευρωσυντάγματος από τη Γαλλία, και η ανακοίνωση απογοητευτικών οικονομικών μεγεθών στις ΗΠΑ, έδωσαν μια καλή δικαιολογία στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους.
Η χθεσινή πτώση των αμερικανικών blue chips περιόρισε τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη του έτους των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών, στον απόηχο της ανακοίνωσης στοιχείων για πτώση του δείκτη δραστηριότητας στον τομέα μεταποίησης του Σικάγου στα κατώτερα επίπεδα της τελευταίας σχεδόν διετίας. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 75,07 μονάδες, ποσοστό 0,71%, φθάνοντας στις 1.467,48 μονάδες. Με απώλειες 7,51 μονάδων, ποσοστό 0,36%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.068,22 μονάδες.
Μετοχές εταιρειών παραγωγής πρώτων υλών, όπως η Alcoa και η Nuccor, κινήθηκαν «στο κόκκινο», καθώς οι αναφορές από το Σικάγο -το κέντρο μεταποίησης- συνέστησαν ότι η ζήτηση για εμπορεύματα, όπως το αλουμίνιο και ο χάλυβας, μπορεί να εξασθενήσει.
Ομως, ακόμη και μετά τις χθεσινές απώλειες, οι χρηματιστηριακοί δείκτες ηγήθηκαν των μεγαλύτερων μηνιαίων κερδών του έτους. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 κέρδισε 3,1% το Μάιο, ενώ ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 2,9%. Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε αλματώδη άνοδο 7,6% και ηγήθηκε των υψηλότερων κερδών από τον Οκτώβριο του 2003.
Τα στοιχεία από το Σικάγο επισκίασαν τα μεγέθη για απρόσμενη αύξηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ από το Conference Board.
Μερικοί στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ο δείκτης S&P 500 θα αυξηθεί στη διάρκεια του έτους στις 1.300 μονάδες, από 1.250.
Αναλυτές απέδωσαν τις αρχικές απώλειες, ως επί το πλείστον, στην αρνητική ψήφο των Γάλλων για το ευρωσύνταγμα, που ήταν αφορμή να παραιτηθεί ο Γάλλος πρωθυπουργός και έστειλε το ευρώ στα κατώτερα επίπεδα του τελευταίου επταμήνου έναντι του δολαρίου.
Επίσης, οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί, λόγω των αντιφατικών στοιχείων για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ.
Ανάλογο κλίμα επικράτησε και στην Ευρώπη, όπου οι μετοχές υποχώρησαν οριακά από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας, που άγγιξαν προσωρινά, καθώς η πτώση του ευρώ έδωσε ώθηση σε εξαγωγικές εταιρείες, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία DaimlerChrysler, της οποίας η μετοχή ενισχύθηκε κατά 0,5%.
Ο δείκτης FTSErofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε 0,11%, στις 1.105,5 μονάδες, αφού άγγιξε τις 1.110,7 μονάδες, το υψηλότερο της τελευταίας σχεδόν τριετίας. Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, κερδίζοντας 0,1%, στις 11.276,59 μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ