Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του καφέ Arabica στο Τόκυο

Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2005 09:51

ΑΠΩΛΕΙΕΣ 3,6%, σημείωσαν τα συμβόλαια του καφέ της ποικιλίας Arabica στο Τόκυο, έχοντας τη μεγαλύτερη διακύμανση, από οποιοδήποτε προϊόν σήμερα, καθώς, οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για ήπιο καιρό στη Βραζιλία, περιορίζοντας τις ανησυχίες, ότι η εσοδεία της μεγαλύτερης χώρας παραγωγού καφέ στον κόσμο, θα καταστραφεί από τον παγετό (frost).

Ο καφές Arabica, για τα συμβόλαια του Μαΐου του 2006, τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια, υποχώρησε 780 γιέν, στα 20.680 γιέν ανά σάκο των 69 κιλών, στις 2:37' μ.μ., ώρα Τόκυο.

«Οι θερμοκρασίες στη Βραζιλία ανεβαίνουν και συνεχώς απομακρύνεται η πιθανότητα παγετού», ανέφερε ο Kazuhiko Saito, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων της Interes Capital Management, στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Ετσι, κάποιοι προχωρούν σε πωλήσεις».

Χθες, η Meteorlogix LLC, προέβλεψε, ότι το κρύο, δεν θα καταστρέψει τις καλλιέργειες καφέ της Βραζιλίας. Με την είσοδο του χειμώνα στη χώρα, αυξήθηκαν οι ανησυχίες ότι η εσοδεία του επόμενου έτους, ενδέχεται να καταστραφεί.

Οι τιμές του καφέ στην Ιαπωνία, την τρίτη σε μέγεθος χώρα εισαγωγής κόκκων καφέ στον κόσμο, αναρριχήθηκαν φέτος σε ποσοστό της τάξης του 24%, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε, ότι ένας παγετός θα περιορίσει τα παγκόσμια αποθέματα. Οι κόκκοι του Arabica, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χαρμανιών καφέ από την Starbucks Corp., με έδρα το Σηάτλ των ΗΠΑ και την Doutor Coffee Co., με έδρα το Τόκυο.

Η μείωση των τιμών, σημειώθηκε μετά από τη μεγαλύτερη υποχώρηση του καφέ, σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, στη Ν. Υόρκη. Ο καφές, για τα συμβόλαια του Ιουλίου, υποχώρησε 3,55 σεντς, ποσοστό 2,9%, φθάνοντας στα 1.1835 δολ. η λίβρα, στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τα συμβόλαια βρίσκονται ακόμη 43% υψηλότερα.

Η Βραζιλία, θα παράγει 36,5 εκατ. σάκους καφέ φέτος, λιγότερα της παραγωγής των 42,4 εκατ. σάκων πέρυσι, σύμφωνα με το επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας στο Σάο Πάολο, νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Πέρυσι, η παραγωγή της Βραζιλίας, αποτέλεσε το 36% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ των 119 εκατ. σάκων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο. Το αμερικανικό υπουργείο, θα ανακοινώσει την πρώτη του εκτίμηση για την φετινή παραγωγή, μαζί με τα στοιχεία της διεθνούς παραγωγής, στις 10 Ιουνίου, στις 3 μ.μ. στην Ουάσινγκτον, τοπική ώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα