General Motors, Ford: Πρόβλεψη για χαμηλότερες πωλήσεις τον Μάϊο

Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2005 11:50

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ πωλήσεις, ενδέχεται να ανακοινώσουν σήμερα ότι πραγματοποίησαν τον Μάϊο, οι δύο μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ, General Motors Corp. και Ford Motor Co., σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς και μείωση του μεριδίου αγοράς τους, το οποίο κέρδισε η Toyota Motor Corp. και η Nissan Motor Co.

Η GM και η Ford, που έχουν συνδυασμένο μερίδιο αγοράς πλέον του 40%, θα εμφανίσουν χαμηλότερες πωλήσεις αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών, σύμφωνα με τις προβλέψεις κάθε ενός από τους πέντε οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Στο σύνολό τους, οι πωλήσεις αυτοκινήτων προβλέπεται να είναι μειωμένες με ετήσιο μέσον όρο στα 16,8 εκατ. οχήματα από 17,7 εκατ. οχήματα, τον Μάϊο του 2004.

Η συρρίκνωση του μεριδίου αγοράς της GM και της Ford, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, ενδέχεται να ωθήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής. Επίσης, ενδέχεται να αυξήσει τις πιέσεις της GM για αναδιοργάνωση του τμήματος λειτουργίας της, μετά τις ζημίες 1,1 δισ. δολ., που εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο, και την προς τα κάτω αναθεώρηση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την Standard & Poor's και την Fitch Ratings στο επίπεδο «junk».

Σήμερα η Ford, θα παρουσιάσει τα σχέδια παραγωγής της για το δεύτερο τρίμηνο και θα ανακοινώσει την προοπτική του τρίτου τριμήνου, για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, George Pipas. Η εταιρεία, μείωσε την παραγωγή της στη Β. Αμερική κατά 9,9% το πρώτο τρίμηνο και έχει προβλέψει περαιτέρω μείωση 4,8% το τρέχον τρίμηνο.

Η εκπρόσωπος της GM, Deborah Silverman, είπε ότι δεν γνωρίζει εάν η εταιρεία θα αναφερθεί σε θέματα παραγωγής. Το πρώτο τρίμηνο, η εταιρεία μείωσε την παραγωγή της σε ποσοστό της τάξης του 10% και προέβλεψε μείωση 12% το δεύτερο τρίμηνο.

Τόσο η GM, όσο και η Ford θα μειώσουν την παραγωγή τους το τρίτο τρίμηνο, προκειμένου να περιοριστούν τα αποθέματα των αντιπροσώπων τους, σύμφωνα με τον αναλυτή, Ronald Tadross, της Banc of America Securities, στη Ν. Υόρκη.

Σημειώνεται, ότι οι 10 ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες, που ανταγωνίζονται τις αμερικανικές, είχαν μέχρι τον Απρίλιο μερίδιο αγοράς 36,5%, 2,3% υψηλότερο από το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους. Τις υψηλότερες πωλήσεις έκαναν οι ιαπωνικές Toyota και η Nissan και η Hyundai Motor Co., της Ν. Κορέας.

Σε αντίθεση με τις GM και Ford, τον μήνα που πέρασε η Toyota και η Nissan, αύξησαν τον μήνα που πέρασε τις πωλήσεις τους περισσότερο του 17%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα