Το μέλλον των αποκρατικοποιήσεων

Αναταράξεις και στα ΕΛ.ΠΕ., μετά τις αντιδράσεις για ΟΤΕ, τράπεζες
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2005 17:05
UPD:21:39

OΙ αποκρατικοποιήσεις εντάσσονται στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Συνδέονται επίσης με διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα θετικά αποτελέσματα, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοίνωσε ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2006.

Στην πώληση ποσοστού 10% της Αγροτικής Τράπεζας σχεδιάζει να προβεί η κυβέρνηση εντός έξι μηνών μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,24 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας.

Το ελληνικό δημόσιο έχει, σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας στη γ.σ. της προηγούμενης Παρασκευής, δεσμευτεί να καλύψει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσοστό των μετοχών που του αναλογεί (84,49%). Σήμερα κατέχει 237.418.850 μετοχές της ΑΤΕ σε σύνολο 281.000.000 μετοχών, που αποτελούν το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.

Μετά την αύξηση και την πλήρη άσκηση του δικαιώματός του, το ελληνικό δημόσιο θα κατέχει 765.011.961 μετοχές, οπότε το 10% που θα διαθέσει στην αγορά ανέρχεται σε 76.501.196 μετοχές, που αντιστοιχεί στο 4% του καινούργιου μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. (συνέχεια σελ. 4)

«Η κυβέρνηση, αν αποκτήσει επιπλέον 10% του ΟΤΕ από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, μελετά τη διάθεσή του εν ευθέτω χρόνο, στο μέλλον. Δεν αναζητούμε στρατηγικό επενδυτή στον ΟΤΕ. Δεν συζητείται παραχώρηση του μάνατζμεντ», ξεκαθάρισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Οσον αφορά τον ΟΠΑΠ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι διερευνάται η σταδιακή εισαγωγή των ελληνικών αγώνων στο «Πάμε Στοίχημα» και η ανάληψη του παιχνιδιού από τον ίδιο τον ΟΠΑΠ. Οπως επισήμανε, οι δύο κινήσεις αυτές είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις, ώστε μέσα στο 2006 να γίνει η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, ενώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ο υπουργός ανέφερε ότι έχει αποφασιστεί η εισαγωγή στην κυρία χρηματιστηριακή αγορά και η διάθεση των μετοχών θα γίνει και σε θεσμικούς επενδυτές και στο ευρύ κοινό.

Νέο μέτωπο

«Λύση αρχών» για την επίλυση του ασφαλιστικού όλων των τραπεζών θα προτείνει η κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό θα μπορούν να ενταχθούν και η Εμπορική και η Αγροτική Τράπεζα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι άλλες τράπεζες στις οποίες δεν έχει συμμετοχή το Δημόσιο, θα επιλέξουν εάν θα ενταχθούν ή όχι στην προτεινόμενη λύση. Εξάλλου, ο υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την Εμπορική Τράπεζα, είπε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις.

Εν τω μεταξύ, άκαρπη απέβη η συνάντηση του προέδρου της Εμπορικής, Γιώργου Προβόπουλου, με τους εκπροσώπους του συλλόγου εργαζομένων της τράπεζας για την επίλυση του ασφαλιστικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/06/01/1056761.htm , τον πρωθυπουργό ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης για τη συμφωνία στον ΟΤΕ, ενώ «δεν θα γίνουμε ΟΤΕ» διαμηνύουν οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια και προχωρούν από τις 10/6 σε δεκαήμερη προειδοποιητική απεργία, αντιδρώντας σε προτάσεις της διοίκησης για μισθό νεοπροσλαμβανόμενων στα 610 ευρώ, όταν ο κατώτατος μισθός της ΓΣEE είναι 639 ευρώ, και ο πρώτος μισθός στην ισχύουσα σύμβαση των EΛ.ΠE. είναι 851 ευρώ.

Η διοίκηση ζητά διαπραγμάτευση από μηδενική βάση, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, και τονίζει ότι το διεκδικητικό πλαίσιο του σωματείου οδηγεί σε αύξηση του κόστους μισθοδοσίας κατά 25% σε σχέση με το 2004, και ότι η κήρυξη απεργίας, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, είναι αδόκιμη και αντιδεοντολογική.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ
  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα