Σήμα κινδύνου από την Ε.Ε. για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος

Ελλάδα και Γαλλία τα μόνα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν κινδύνους «αυξανόμενων δημοσιονομικών ανισορροπιών»
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2005 17:34

Σήμα κινδύνου για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα εκπέμπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκτη ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών στην Ε.Ε., την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, στις προβλέψεις της η Επιτροπή εκτιμά ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις θα ανέλθουν από το 12,3% του ΑΕΠ το 2009 στο 22,6% το 2050, σημειώνοντας σημαντική απόκλιση σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2009, εκτός από την Ελλάδα, υψηλά ποσοστά στις δαπάνες για τις συντάξεις θα παρουσιάζουν επίσης η Αυστρία με 14,2%, η Ιταλία με 13,6%,η Γαλλία με 12,9%, η Σλοβενία με 12,8% και η Φινλανδία με 12,3%, στη συνέχεια διαπιστώνεται για τη χώρα μας μια σημαντική σχετική αύξηση των δαπανών για τις συντάξεις οι οποίες θα φτάσουν το 22,6% του ΑΕΠ.

Το 2050, στη σχετική κατάταξη την Ελλάδα θα ακολουθούν, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, η Σλοβενία με 18,2% του ΑΕΠ, η Φιλανδία και η Τσεχία με 15,2% και η Γαλλία με 14,4%.

Στην έκθεσή της η Επιτροπή συγκαταλέγει τη χώρα μας μαζί με την Ισπανία, τη Σλοβενία, την Τσεχία, την Κύπρο και τη Μάλτα στην ομάδα των χωρών-μελών που εμφανίζουν κινδύνους για την εξέλιξη των συντάξεων, επισημαίνοντας ότι στις εν λόγω χώρες διαπιστώνεται αύξηση των δαπανών για τις συντάξεις με υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την πλειονότητα των υπολοίπων χωρών-μελών, αλλά και περιορισμένη πρόοδος στις προσπάθειες αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Εξάλλου, σχολιάζοντας τη γενικότερη εξέλιξη της δημοσιονομικής κατάστασης στους «25», η Επιτροπή συγκαταλέγει τη χώρα μας σε μια ομάδα δέκα κρατών-μελών (Ελλάδα, Βέλγιο, Τσεχία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία , Κύπρο, Ουγγαρία, Μάλτα και Σλοβενία) που εμφανίζουν κινδύνους για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Σε άλλα επτά κράτη-μέλη (Πολωνία, Σλοβακία, Ισπανία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Λετονία και Λιθουανία) η Επιτροπή διαβλέπει κάποιους κινδύνους λόγω των μεσοπρόθεσμων εξελίξεων στα δημόσια οικονομικά ενώ για μια άλλη ομάδα επτά κρατών-μελών (Ιρλανδία, Δανία, Φιλανδία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Σουηδία και Εσθονία) η Επιτροπή υποστηρίζει ότι υπάρχουν περιορισμένοι μόνο κίνδυνοι στην επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τη γήρανση του πληθυσμού.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των πολιτικών που ακολουθούν τα κράτη-μέλη για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, η Επιτροπή εκτιμά ότι για τη χώρα μας παρουσιάζονται σοβαροί κίνδυνοι για το μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό προβλεπόμενο κόστος από τη γήρανση του πληθυσμού. Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με την Επιτροπή, καθιστά αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τον έλεγχο των δαπανών που αφορούν τις δημόσιες συντάξεις αλλά και τη λήψη μέτρων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Τέλος, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα και η Γαλλία είναι τα μόνα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο, και συγκεκριμένα την περίοδο 2001-2004, κινδύνους «αυξανόμενων δημοσιονομικών ανισορροπιών».

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα