Πτώση σημείωσαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο

Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2001 10:26
UPD:10:28

Αναμενόμενη χαρακτηρίστηκε η σημερινή υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στο Τόκιο μετά τα σημαντικά κέρδη που αποκόμισαν στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 60,39 μονάδες ή 0,56% και διαμορφώθηκε στις 10.796,89 μονάδες, ενώ ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.045,69 μονάδες μειωμένος κατά 12,434 μονάδες ή 1,17%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και σήμερα ο τραπεζικός κλάδος μετά τη χρεοκοπία της κατασκευαστικής εταιρείας Aoki, τα χρέη της οποίας τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέρχονταν σε 372 δισ. γεν. Η μετοχή της Asahi Bank, του κυρίου μετόχου της Aoki, υποχώρησε κατά 1,09%. Ανάλογες απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της Mizuho Holdings, η οποία έχει χορηγήσει δάνεια στην Aoki.

«Η κατάρρευση της Aoki είναι απλώς η αρχή. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ακολουθήσουν και άλλες χρεοκοπίες εταιρειών από τον κατασκευαστικό κλάδο. Προς το παρόν, όμως, θα ενταθούν οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Bloomberg" Ιάπωνας διαχειριστής κεφαλαίων στην ING Mutual Funds Management Co.

Ωστόσο, πολλοί επενδυτές ερμηνεύουν τη χρεοκοπία της Aoki και άλλων εταιρειών ως ενδείξεις ότι οι ιαπωνικές τράπεζες έχουν αρχίσει να σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι σε προβληματικούς δανειολήπτες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, η κατάρρευση της Aoki αποτελεί θετικό σημάδι και δείχνει ότι οι τράπεζες της χώρας αντιμετωπίζουν τα επισφαλή δάνεια και ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν με ομαλούς ρυθμούς.

Τέλος, η ανακοίνωση ότι η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5% στο τρίτο τρίμηνο δεν φάνηκε να εκπλήσσει τους επενδυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα