Ρωσία: Ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης της παραγωγής πετρελαίου

Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2005 09:16

ΜΕ τον χαμηλότερο ρυθμό, 2,9%, μέσα σε ένα χρόνο το 2005, αυξήθηκε τον Μάϊο, η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου της δεύτερης σε μέγεθος προμηθεύτριας στον κόσμο, Ρωσίας, μετά τις έρευνες στην ΟΑΟ Yukos Oil Co., που περιέκοψαν τις επενδύσεις.

Η Ρωσία, αύξησε τον Μάϊο την παραγωγή αργού πετρελαίου στα 9,33 εκατ. βαρέλια ημερησίως (39,47 εκατ. τόνους τον μήνα), από 9,08 εκατ. βαρέλια ημερησίως, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, με έδρα τη Μόσχα, OOO Petromarket. Η Ρωσία, άντλησε 9,31 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τον Απρίλιο.

Οι επενδύσεις στον κλάδο των πετρελαιοειδών μειώθηκαν, μετά τη σύλληψη του ιδιοκτήτη της OAO Yukos Oil Co., Mikhail Khodorkovsky, ο οποίος αυτήν την εβδομάδα, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης εννέα ετών. Η Yukos, κάποτε η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας, ανακοίνωσε, ότι, η παραγωγή της θα μειωθεί σε ποσοστό της τάξης του 20% φέτος, στα τμήματα που της απέμειναν.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν, καθώς οι τιμές παγκοσμίως, κινήθηκαν ανοδικά. Οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας, σε χώρες εκτός της Κοινοπολιτείας των Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), αυξήθηκαν σε 4,61 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κατά 9% υψηλότερα από τον Απρίλιο του έτους. Οι χώρες της ΚΑΚ, περιλαμβάνουν τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, εκτός των τριών δημοκρατιών της Βαλτικής.

Οι τιμές του κύριου τύπου πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία, κυμάνθηκαν στα 45,08 δολ. το βαρέλι στη Βορειοδυτική Ευρώπη τον Μάϊο, κατά 28% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα