Ανοδικά αναθεώρησε το ΔΝΤ την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας το 2016 στο 6,6%, λόγω της «καθοριστικής και αποφασιστικής» εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και της «σταθερής» στήριξης της οικονομίας, όπως δήλωσε η γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ, από το Πεκίνο.
Η Λαγκάρντ προέβη στην παραπάνω δήλωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που έδωσε μαζί με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και τους άλλους πέντε επικεφαλής διεθνών οικονομικών οργανισμών, μετά από συνεδρίαση στρογγυλής τραπέζης στο Diaoyutai State Guesthouse στο Πεκίνο.
Το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Κίνας στο 6,6% από 6,5% που ήταν η πρόβλεψη του Απριλίου, για δύο λόγους: «Πρώτον, είδαμε την καθοριστική και αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και, δεύτερον, υπήρξε επίσης στήριξη στην οικονομία για να στηριχθεί η ανάπτυξη». «Όσον αφορά το τελευταίο, δεν είχε τη μορφή μίας τεράστιας δημοσιονομικής στήριξης, αλλά κάποιας εύρωστης και σταθερής στήριξης, για να διασφαλισθεί ότι η ανάπτυξη είναι πράγματι βιώσιμη», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.
Σημείωσε ακόμη ότι η νέα πρόβλεψη του Ταμείου είναι εντός του εύρους του στόχου 6,5% έως 7% που έχει θέσει η κινεζική κυβέρνηση. «Αυτό είναι ξεκάθαρα ένα επίτευγμα, είμαι πολύ ευτυχής να το αναγνωρίσω», τόνισε.
Την Τρίτη, το ΔΝΤ αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος και το 2017, λόγω της αβεβαιότητας από το Brexit.
To ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% φέτος και 3,4% το 2017, μειωμένο κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας και τα δύο έτη.
Η Λαγκάρντ επισήμανε ότι το ΔΝΤ θα αναθεωρούσε ανοδικά την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, καθώς η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ευρωζώνη τα πήγαιναν καλύτερα από το αναμενόμενο, Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη, λόγω του Brexit. «Αυτό που είναι πιο απογοητευτικό, είναι ότι είχαμε κάνει κάποια σενάρια. Με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια, η παγκόσμια ανάπτυξη το επόμενο έτος θα μειωνόταν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα» πρόσθεσε.