Market Beat: Η απόφαση για ανεξαρτησία μπορεί να φέρει θετικό πρόσημο στη βδομάδα

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016 10:12
UPD:10:12
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Το διεθνές κλίμα βάρυνε από την τελική έκβαση των συναλλαγών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για λόγους που εξηγούμε παρακάτω. Αλλά το τραπεζοκεντρικό ΧΑ, αν καταλάβουν επενδυτές όσα κατάλαβαν για τις τράπεζες του ευρώ οι θεσμικοί διεθνώς χθες, μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα και να κάνει τη διαφορά. 

Η αγορά μέσα σε εβδομάδα που ήταν φτωχή από εσωτερικές ειδήσεις και η δυναμική στην Αθήνα, ήταν στενά συνδεδεμένη με την ατμόσφαιρα στην παγκόσμια αγορά μετοχών, σφραγίστηκε από την κυκλικότητα στο αγοραστικό ενδιαφέρον αλλά και τις πιέσεις για τις Τράπεζες. Οι εγχώριοι αναλυτές επιμένουν να τονίζουν την ιδιομορφία του ΧΑ, στο οποίο οι τράπεζες έχουν μεγάλη βαρύτητα και δεν επιτρέπουν στο μέσο όρο της αγοράς να επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν το σοκ του Brexit.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στις τελευταίες συνόδους διαπιστώνουν εκνευρισμό των επενδυτών αναφορικά με τη διαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών λόγω των πιθανολογούμενων αλλαγών και σε άλλες Τραπεζικές διοικήσεις, με την ΕΥΡΩΒ να επηρεάζεται από λίγο έως καθόλου κλείνοντας με κέρδη +1,21%. Με τις τράπεζες σε τέτοια «παράξενη» φάση, αυτό που θα κινήσει τους βασικούς δείκτες ψηλότερα, είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ. Αλλά ο καθένας σκέπτεται ότι ενώ οι αγορές μετοχών  είναι μπροστά σε ιστορικά υψηλά, ή σε κορυφές σε βάθος πολλών ετών, η Αθηναϊκή αγορά παλεύει γύρω από τις 550 - 570 μονάδες με χαμηλούς τζίρους και ως τώρα η ζώνη 571 - 580, μοιάζει απόρθητο φρούριο!

Ο Μάριο Ντράγκι δεν ήταν δυνατό να αφήσει τους αγοραίους αδιάφορους και είδαμε την πρώτη αντίδραση, στο τίποτα που αποφάσισε η ΕΚΤ, στην αγορά συναλλάγματος. Με το ευρώ, που την Τετάρτη βούλιαξε, να εκτινάσσεται αυτόματα για να διορθώσει αργότερα. Οι δε χρηματιστηριακοί δείκτες του ευρώ μεγάλωσαν την πτωτική τους μεταβολή, αφού η περίοδος των προσδοκιών για ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στο ευρώ λόγω νομισματικής πολιτικής μάλλον τελείωσε άδοξα. Έλα όμως που το αδύναμο ευρώ διευκολύνει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Ο Ντράγκι αρχικά απογοήτευσε αλλά μετά αποδείχθηκε ευεργετικός για τις τραπεζικές μετοχές του ευρώ. Στο ΧΑ βέβαια είμαστε σε άλλο πλανήτη, αφού μετά από όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ λιγόστεψαν τα καθοδικά blue chip αλλά δεν εξαφανίστηκε το ποσοστό της πτώσης.

Πιθανά γιατί διατηρήθηκαν οι πιέσεις στις ΑΛΦΑ και ΕΤΕ με τις ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ σε άνοδο. Ο τζίρος όμως πάγωσε, ενώ φαινόταν ότι θα έπιανε τα επίπεδα της Τετάρτης. Η ακινησία φανέρωσε την απουσία κινήτρων προς κάθε κατεύθυνση. Τυπικές και διαδικαστικές συναλλαγές που διατηρούν όμως πεισματικά, πάνω από τα 40 δις ευρώ την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ. Όμως, ενώ στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι βασικοί δείκτες πέρασαν πάνω από τα προ της βουτιάς από το Βexit επίπεδα ήδη, στην Αθήνα ο ΓΔ που έπεσε από τις 620, σκάλωσε στις 570 μονάδες. Γιατί το ΧΑ είναι τραπεζοκεντρικό. Και στην Ευρώπη οι τράπεζες δεν έχουν ανακάμψει από το σοκ του Brexit.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Πτωτικά έκλεισε την Πέμπτη το χρηματιστήριο στη Wall Street.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 77,80 μονάδων (-0,42%) στις 18.517,23 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας και ναυτιλίας έκλεισε μειωμένος κατά 16,03 μονάδες (-0,31%) στις 5.073,90 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται αντιπροσωπευτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 7,85 μονάδων, -0,36%, στις 2.165,17 μονάδες.

Οι αναλυτές χαρακτήρισαν αναμενόμενη την υποχώρηση μετά τα κέρδη των τελευταίων ημερών, και δεν αποκλείουν η πτώση να έχει συνέχεια.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές αεροπορικών εταιριών (Jets, Delta Airlines, American Airlines, Βοeing) με αφορμή τα γεωπολιτικά γεγονότα και τις πιθανές επιπτώσεις για αυτές.

Κέρδη κατέγραψαν μεταξύ άλλων οι Caterpillar, Du Pont, Mc Donald΄s. Στον αντίποδα υπολογίσιμες απώλειες σημείωσαν οι Goldman Sachs, Home Depot, 3M, Visa.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία, σε υψηλό εννιά ετών οδηγήθηκαν τον Ιούνιο οι μεταπωλήσεις κατοικιών, με άνοδο 1,1%.

Αναπάντεχη πτώση σημείωσαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, υποχωρώντας την εβδομάδα που έληξε στις 16 Ιουλίου στις 253.000, χαμηλό τριών μηνών. Οι αναλυτές περίμεναν να αυξηθούν στις 254.000.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο έκλεισε με πτώση 2,2% στα 44,75 δολάριο το βαρέλι, εν μέσω πιέσεων από την αύξηση στα αποθέματα βενζίνης.

Ο χρυσός κινήθηκε 0,1% υψηλότερα στα 1.331 δολάρια ανά ουγκιά, διαγράφοντας τις αρχικές απώλειες που οδήγησαν το συμβόλαιο του πολύτιμου μετάλλου σε χαμηλό μήνα.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα την Πέμπτη, από μια πτώση στις μετοχές των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών που ήταν ικανή να αντισταθμίσει την ώθηση από τα κέρδη σε ορισμένες τράπεζες, αυτές κέρδισαν αγοραστικό ενδιαφέρον από τα σήματα για την πρόθεση στήριξης του κλάδου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πανευρωπαϊκός  δείκτης STOXX 600 και παρόμοια ο FTSEurofirst 300 έκλεισαν -0,1% χαμηλότερα.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών υποχώρησαν εν μέσω φόβων που θα εμφανίσουν ορισμένοι καταναλωτές και θα αποφύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό για τις διακοπές, μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στη Νίκαια, για την οποία η ομάδα Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη, και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Η Lufthansa υποχώρησε 6%, μετά την προειδοποίηση επί του προβλεπόμενου κέρδους. Η Air France-KLM υποχώρησε -4,1% και η easyJet υποχώρησε -5,3% μετά την εκτίμηση για χαμηλότερα έσοδα.

Οι τραπεζικές μετοχές στη ζώνη του ευρώ σημείωσαν άνοδο, αφού η ΕΚΤ η οποία διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα, εκδήλωσε την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα προβλήματα του κλάδου, που έχει πτώση -27% στο 2016.

Ο Stoxx 600 είναι πάνω από 10% ψηλότερα από το χαμηλό που έφθασε στα τέλη Ιουνίου, μετά τη βουτιά στις αγορές στον απόηχο της ψηφοφορίας της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά παραμένει κάτω κατά -7% από την αρχή του 2016.

ΧΑ

Στην προτελευταία σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί με βουτιά στο συναλλακτικό ενδιαφέρον, αποφάσισαν ότι σήμερα η αγορά θα συνέχιζε την συσσώρευση της παράλληλα με το μικτό διεθνές ρεύμα. Με αυτή τη στάση τους έδωσαν μικρή πτώση στον 25άρη και στον ΓΔ όταν οι βασικοί δείκτες των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη εμφάνιζαν οριακές απώλειες, που μετά τον Μάριο Ντράγκι έγιναν οριακά κέρδη της τάξης του +0,2%.

Το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη είχε επικρατήσει μετά την ανοδική τάση των ασιατικών αγορών και από το πρωί εμφάνιζαν απώλειες στους βασικούς δείκτες τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του ευρώ, που με την πάροδο του χρόνου διατηρούντο αφού όλοι περίμεναν την απόφαση της ΕΚΤ μετά το Brexit και την εμφάνιση του Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη με τον τύπο. Τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου ανέβασε τελικά  η εικόνα από τις αγορές συναλλάγματος και ακολούθησε άνοδος των δεικτών στην ευρωζώνη αλλά αυτό δεν επηρέασε τη δυναμική στο ΧΑ.  Πάλι όμως οι αγορές των ΗΠΑ που κινήθηκαν αμέσως επίπεδα και μετά την πρώτη ώρα ανοδικά με τη βοήθεια των εταιρικών αποτελεσμάτων, και ενδυνάμωσαν την αγοραστική διάθεση των θεσμικών στην Ευρώπη.

Οι θεσμικοί στο ΧΑ επέλεξαν τις εναλλασσόμενης έντασης εντολές αγοράς ή πώλησης τραπεζικών μετοχών και σήμερα, αλλά από το πρώτο λεπτό κράτησαν τους δείκτες σε αρνητικό πεδίο, σχεδόν μόνιμα. Ωστόσο έδωσαν στους δείκτες πορεία που τους έφερε σε μια χρονική  στιγμή σε μέγιστο που ήταν κατώτερο του χθεσινού. Αναφερόμαστε στα επίπεδα των 570 μονάδων που τα ξεπέρασε χθες ο μέσος όρος και στις 12:45 σημειώθηκε το μέγιστο στις 572,28 που δεν ξεπεράστηκε. Το  ελάχιστο εμφανίστηκε  μια φορά στις 11:40 και ήταν οι 566,14 από 565,55 μονάδες χθες. Η πτώση των αγορών στην ευρωζώνη έδωσε μια αφορμή για να δώσουν πάλι μάχες οι ισχυροί θεσμικοί στον Τραπεζικό κλάδο αφού όσοι ήθελαν να ρευστοποιήσουν θέσεις το έκαναν αλλά σήμερα στις ΑΛΦΑ και ΕΤΕ.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 19) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 5) με ένα αμετάβλητο τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, οι 14 είχαν πτώση και 6 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 20 από τις 40 ήταν ανοδικές. Στα 37,640 από 41,289 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 23,56 από 22,61 τη Τετάρτη, κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος επέστρεψε στα «κανονικά» επίπεδα , με τις τράπεζες να αποτελούν το 62,59% από 54,77% του συνολικού τζίρου. 

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,11%, ο CAC είχε μεταβολή -0,15%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,10%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν πτωτικό ξεκίνημα και συνέχισαν έτσι με αποτέλεσμα ο S&P500 και ο DOW Ind. Av να εμφανίζουν μεταβολές -0,03% και -0,17% αντίστοιχα. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,19% και έφθασε στις 568,65 από 569,74 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1526,95 από 1533,60 με μεταβολή -0,43%. Οι δημοπρασίες αν και ενδιαφέρουσες δεν επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ και τον 25άρη, αφήνοντας τους τον 25άρη τελικά πιο κοντά στο ελάχιστο μέρας ενώ ο ΓΔ έκλεισε πιο κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι Κοινής Ωφέλειας +0,83% από +0,32%, Πετρελαίου Αερίου +0,65% από +4,26%, Κατασκευές Υλικά +0,54% από +4,19%, Πρώτων Υλών +0,52% από -0,26%, Τροφίμων Ποτών +0,48% από +0,81%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,44% από +1,88%, ο FTSEM +0,31% από +0,29%, Τεχνολογίας +0,21% από +0,12%, και Εμπορίου +0,15% από +1,00%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης -18,00% από +6,38%, Τηλεπικοινωνιών -1,29% από -1,73%, Τραπεζών -1,27% από -0,44%, Ακίνητης Περιουσίας -0,85% από -0,34%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,79% από +1,45%, Ταξίδια Αναψυχή -0,77% από +0,50%, ο 25άρης -0,43% από +0,45%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,29% από +0,37%, και ο ΓΔ -0,19% από +1,06%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%,  Χημικών +0,00% από +0,69% και Υγείας +0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,640 από 41,289 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 11,581 από 1,968 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 25,131 από 37,627 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,299 από 0,871 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,750 από 40,893 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 56,945 από 67,862 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 44 από 56 των καθοδικών σε 44 από 28 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 18 από 19.

Τεχνική ανάλυση

Οι θεσμικοί στην προτελευταία σύνοδο της βδομάδας, με τα χρηματιστήρια του ευρώ σε πορεία οριακά πτωτική, έδωσαν στον 25άρη πλάγια πορεία σε αρνητικό πεδίο, μέσα σε ζώνη στενού εύρους (14,5 μονάδων). Ήτοι, όρισαν στις 11:10 το μέγιστο μέρας στις 1536,27 μονάδες. Τον κίνησαν κατόπιν πτωτικά, και στις 11:40 έφθασε στο ελάχιστο μέρας στις 1521,83. Το κλείσιμο έγινε στις 1526,95 μονάδες με μεταβολή -0,43%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 5,478 εκατ. ευρώ. Αφού το συναλλακτικό ενδιαφέρον στα ακριβότερα προϊόντα των παραγώγων «σκοτώνει» το μικρό εύρος διακύμανσης του υποκείμενου δείκτη.   

Για τη σειρά Αυγούστου διακινήθηκαν 976 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1534,50 μονάδες και κατώτερο τις 1519,75. Ο όγκος για τη σειρά Σεπτεμβρίου ανήλθε στα 160 ΣΜΕ. Ο δείκτης έκλεισε στις 1526,95 μονάδες. Η τιμή εκκαθάρισης για την σειρά Αυγούστου ορίστηκε στις 1525,25 μονάδες, και για τη σειρά Σεπτεμβρίου στις 1526,25, με ανοικτά συμβόλαια για την κυρίαρχη σειρά στα 4494 και για τη σειρά Σεπτεμβρίου στα 1028 ΣΜΕ. Ενώ μείωσαν την απόσταση των ΣΜΕ από τον 25άρη και εισέπραξαν χθες συσσώρευση, δεν άλλαξαν στάση οι traders.

Οι εγχώριοι αναλυτές θεώρησαν ότι δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα η χθεσινή  συνεδρίαση. Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη έμεινε ανοιχτό το προχθεσινό "gap" μεταξύ 563,8 και 565,55 μονάδων, με αποτέλεσμα το stop loss για τις long θέσεις να έχει ανέβει στις 549 μονάδες.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (έκλεισε στις 1526,95 με πτώση -0,43%) το επίπεδο των 1524 μονάδων είναι κοντινή και το 1512 είναι κύρια στήριξη. Το stop loss για τις long θέσεις εντοπίζεται από τους περισσότερους στις 1492 μονάδες. Ενώ πρώτη αντίσταση στην περίπτωση ανόδου εκτιμούν ότι υπάρχει στις 1552 μονάδες και αμέσως επόμενα επίπεδα αντίστασης εντοπίζουν στις 1580 μονάδες.

Για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών (-1,27%) επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ πως η υπέρβαση και το κλείσιμο υψηλότερα των 757 μονάδων είναι μία δύσκολη υπόθεση. Οι πρώτες στηρίξεις εκτιμούν πως είναι στις 718 και 693 μονάδες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Επιμένει σε κίνηση σημαντικά χαμηλότερα των 617,69 μονάδων (επίπεδα πριν το δημοψήφισμα της Μ Βρετανίας), ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. Οι Διεθνείς Αγορές αντίθετα, έχουν υπερκαλύψει τις απώλειες, με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου να καταγράφει νέα υψηλά έτους, της Γερμανίας πάνω από τις 10000 μονάδες και την Ν. Υόρκη σε νέα ιστορικά υψηλά.

Η αδυναμία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αποτυπώνεται ανάγλυφα και στην καθίζηση του ημερήσιου τζίρου, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, που υποδηλώνει και την στάση αναμονής που τηρούν οι επενδυτές την τρέχουσα περίοδο.

Ο Τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι σημαντικός παράγοντας στην αδυναμία αυτή, αφού και οι μετοχές των Ευρωπαϊκών Τραπεζών είναι χαμηλότερα από τις 23/6 (πριν το "Brexit"), αλλά δεν έχουν την ίδια βαρύτητα στους βασικούς δείκτες. Τα αποτελέσματα των "stress tests" στις 29/7 αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες.

Στις Ελληνικές Τράπεζες, όμως, η Αγορά καλείται να αποτιμήσει τις διοικητικές αλλαγές που έχουν ξεκινήσει, ενώ η επιστροφή των καταθέσεων και η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων θα είναι οι βασικότεροι καταλύτες στην μελλοντική πορεία τους και στην αποτίμηση της αξίας τους.

Για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί προς τις 600 μονάδες, θα πρέπει να κατοχυρώσει την σημαντική περιοχή αντίστασης 570 με 575 μονάδες (ΚΜΟ 30 ημερών, Fibonacci Retracement, μέσο του μεγάλου "μαύρου κεριού" της πτώσης στις 24/6).

Στην περιοχή των 600 μονάδων ξανασυναντάμε τους ΚΜΟ 200 ημερών που έχουμε διασπάσει πτωτικά από τα μέσα Ιούνη και έχει αποτύχει η όποια προσπάθεια υπέρβασης τους. Ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται σήμερα στις 613 μονάδες και ο απλός στις 594 μονάδες.

Σε περίπτωση διόρθωσης των Διεθνών Αγορών οι στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη στις 550, 540 και 520 μονάδες, ενώ τα βλέμματα των επενδυτών θα είναι στραμμένα και στις εξελίξεις στην Τουρκία.

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν ανακοινώσεις αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου: 25/7 ΕΧΑΕ, 27/7 ΣΑΡ, 28/7 ΤΙΤΚ, 29/7 ΓΡΙΒ και ΜΠΕΛΑ. Το Σαββατοκύριακο ξεχωρίζει η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των G20.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή, μετά τα αδύναμα εταιρικά αποτελέσματα που διέκοψαν την πορεία προς νέα ρεκόρ της Wall Street στη διάρκεια της νύχτας, ενώ το γεν διατήρησε  την μεγάλη άνοδο του μετά την υποβάθμιση από τον ηγέτη της Τράπεζας της Ιαπωνίας  της ανάγκης τόνωσης της οικονομίας με «χρήματα από ελικόπτερο».

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν κάτω κατά -0,4%. Παρέμεινε κοντά σε υψηλά εννέα μηνών από την Πέμπτη, και είναι σε δρόμο για μια κλασματική άνοδο +0,1% για την εβδομάδα.

Ο CSI 300 δείκτης της Κίνας  και ο Shanghai Composite .SSEC γλίστρησαν -0,65%. Ο πρώτος είναι έτοιμος για μια απώλεια -1,2% για την εβδομάδα, και ο δεύτερος -1%.

Μόνο οι μετοχές της Νέας Ζηλανδίας συνέχισαν με ανοδική τάση και κερδίζουν +0,17% πάνω από το υψηλό όλων των εποχών, που σημείωσαν την Πέμπτη. Είναι έτοιμες για μια αύξηση πάνω από 2,0% για την εβδομάδα.

Τα χρηματιστήρια  στην Ταϊβάν, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη που όλα έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα ενός τουλάχιστον έτους την Πέμπτη, υποχωρούν όλα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -1,32%, δίνοντας πίσω όλα τα κέρδη του από την Πέμπτη. Ο δείκτης εξακολουθεί να είναι ψηλότερα 0,5% για τη εβδομάδα κατά την οποία άγγιξε μια κορυφή οκτώ εβδομάδων, χάρη σε ένα αρχικά αδύναμο γιέν και τις ελπίδες εκ των δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων τόνωσης.

Σε μια συνέντευξη του BBC, που μεταδόθηκε την Πέμπτη αν και είχε δοθεί τον Ιούνιο, ο Haruhiko Kuroda της BOJ απέκλεισε την ιδέα της χρησιμοποίησης των «χρημάτων από το ελικόπτερο» για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού.

«Λίγο πολύ τα πάντα είναι στο τραπέζι, όταν πρόκειται για την επόμενη απόφαση επί της νομισματικής πολιτικής της BOJ στις 29 Ιουλίου. Τα πάντα, δηλαδή, εκτός από τις ρίψεις  χρημάτων από ελικόπτερο. Η υπόθεση για περισσότερη χαλάρωση είναι εμφανής, και οι αγορές αναμένουν ταχεία και αποφασιστική δράση». έγραψε σήμερα ο Frederic Neumann, της HSBC στο Χονγκ Κονγκ.

Το δολάριο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 105,83 γιεν και έρχεται από το ανώτατο επίπεδο των 107,49 γιεν, τα υψηλότερα σε έξι εβδομάδες, την προηγούμενη ημέρα. Ο δείκτης δολαρίου ήταν επίσης επίπεδος στο 96,947 μετά το  97,323 την Τετάρτη που είναι κορυφή σε βάθος 4 μηνών. Το ευρώ παρέμεινε σταθερό στα 1,1020 δολάρια. Το κοινό νόμισμα είχε για λίγο ανέβει στα 1,1060 την Πέμπτη, επειδή ο  Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi σημείωσε ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός κινήθηκε στην τροχιά που προβλέπανε από τον Ιούνιο.

Όπως αναμενόταν ευρέως, η ΕΚΤ δεν εμφάνισε αλλαγή σχετικά με τη νομισματική της  πολιτική, την Πέμπτη. Όμως, παρά τον ισχυρισμό Draghi ότι απαιτούνται περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία πριν από οποιαδήποτε απόφαση, η τράπεζα άφησε την πόρτα ανοιχτή σε αύξηση της στήριξης μέσω της νομισματικής πολιτικής, επικαλούμενος "μεγάλη" αβεβαιότητα και πως οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής είναι αυξημένοι.

Ο Dow Jones Industrial Average την Πέμπτη έσπασε ένα ανοδικό σερί εννέα ημερών, στη διάρκεια της οποίας χτύπησε συνεχόμενα επίπεδα ρεκόρ, λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων από την Intel και από βασικές εταιρείες μεταφορών.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν για το ζήτημα του χρέους και στόχος είναι να συμφωνηθεί απομείωση πριν από τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης των ΗΠΑ, της κυβέρνησης Ομπάμα, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Λιου ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ο Μπάρακ Ομπάμα του λέει πως το πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ότι ο σκοπός είναι να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας και ευημερία για τον ελληνικό λαό.

«Είναι κρίσιμο για τη μακροπρόθεσμη υγεία της ελληνικής οικονομίας να μπει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία», τόνισε ο κ. Λιου.

Για αυτόν τον λόγο, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η Αθήνα, ώστε σύντομα να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι σχετικές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). 

Ωστόσο, κράτησε σαφείς αποστάσεις από τη συζήτηση -και τη διαφωνία κυβέρνησης, ΔΝΤ,Ευρωπαίων- για την αναγκαιότητα μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι κάτι που θα το συζητήσουν οι θεσμοί με την ελληνική κυβέρνηση» υποστήριξε.

Με ικανοποίηση διάβασε το Μαξίμου τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου ότι η σημερινή αναταραχή στην Τουρκία κάνει περισσότερο από ποτέ σημαντική τη λύση του οικονομικού προβλήματος της γειτονικής Ελλάδας, ώστε να λειτουργήσει ως άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή. Ένα επιχείρημα που - σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού - ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει χρησιμοποιήσει δεκάδες φορές και με αποδέκτη την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κυρίως με αφορμή το προσφυγικό και την κρίση στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

Τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank, ΑΙΙΒ) αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), κατά τη συνεδρίασή του την Πέμπτη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, «η απόφαση εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνείς συλλογικούς επενδυτικούς θεσμούς, με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Τις θέσεις του για τα εργασιακά αναλύει στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ασκώντας παράλληλα κριτική στο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών και για τη διαφήμιση. Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ τονίζεται ότι οι κοινωνικοί εταίροι επιζητούν να επανέλθει το παλαιό σύστημα καθορισμού, μέσω συλλογικής σύμβασης.

Τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο Λονδίνο θα επισκεφθεί σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Ο κ. Σταθάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο και τους εκτελεστικούς διευθυντές της EBRD για να ενημερωθεί σχετικά με τα επικείμενα σχέδια της Τράπεζας στην Ελλάδα.

Λιγότερο από δύο μήνες για να εξειδικεύσουν τη στρατηγική τους στο «μέτωπο» των επισφαλειών έχουν οι συστημικές τράπεζες. Ο τελικός στόχος έχει δοθεί, η μείωση κατά 41 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019, όπως και οι στόχοι για κάθε τράπεζα, και σε αυτή τη φάση γίνεται η οριστικοποίηση των μέτρων που θα εφαρμόσουν για να τους επιτύχουν, ώστε εντός του Σεπτεμβρίου να «κλειδώσουν» και να αποτελούν εφεξής τον πήχη αξιολόγησης των επιδόσεων ανά τρίμηνο.

Ο κ. Κωνσταντίνος Πασχάλης ανέλαβε CFO του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ+0,62% από χθες 21 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως.

Την περαιτέρω μείωση της έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στο αίτημα που υπέβαλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, για τον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 57,2 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016.

Σπάει τα κοντέρ η τουριστική κίνηση στη Ρόδο. Μόνο το Σαββατοκύριακο, 16 και 17 Ιουλίου, αφίχθησαν στο νησί με πτήσεις τσάρτερ 40.067 τουρίστες. Σημειώνεται ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο, 9 και 10 Ιουλίου, είχαν αφιχθεί στη Ρόδο -μέσω αεροδρομίου- 39.000 τουρίστες. Σε ό,τι αφορά την κίνηση των αεροσκαφών, το Σάββατο προσγειώθηκαν και απογειώθηκαν 258 αεροπλάνα και την Κυριακή 273. «Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο αριθμό αεροσκαφών», δήλωσε στην ΕΡΤ Ρόδου η αερολιμενάρχης Ξανθίππη Κριτσινέλια, «αν αναλογιστεί κανείς ότι το αεροδρόμιο μπορεί να εξυπηρετήσει ημερησίως 280 αεροσκάφη».

H νέα πρωτοβουλία «Εθνική Αλυσίδα Αξίας», που σε πρώτη φάση προσφέρεται σε επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν ή θα συμμετάσχουν σε εφοδιαστικές αλυσίδες στον κλάδο της ναυτιλίας, παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Τράπεζα. «Σ’ αυτό το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, κλειδί για τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, κυρίως δε των μικρομεσαίων, είναι η είσοδος και η συμμετοχή τους σε τέτοιες παγκόσμιες αλυσίδες αξίας» ανέφερε στην τοποθέτησή της η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ-2,96% Λούκα Κατσέλη.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit θα πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό, τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, η απόφαση των Βρετανών για αποχώρηση της χώρας τους από την Ε.Ε. (Brexit) οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Υπέρ της δημιουργίας ενός Δημόσιου Ταμείου, το οποίο θα μπορεί να απορροφά «κόκκινα» δάνεια (public backstop), τάσσεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, εκτιμώντας ότι «ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο για την Ευρωζώνη». Όπως διευκρίνισε, ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόσο η δημιουργία του ταμείου όσο και η λειτουργία του εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου προϋποθέτει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα με την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Competition).

Αμετάβλητα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διατήρησε, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ. Συγκεκριμένα το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00%, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%.

Η βιομηχανία κλιματιστικών DAIKIN ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Zanotti, του ιταλικού κατασκευαστή εξοπλισμού επαγγελματικής ψύξης, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας (DAIKIN Europe NV). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το κόστος της εξαγοράς ανήλθε στα 98 εκατ. ευρώ, με το οποίο η DAIKIN απέκτησε το σύνολο των μετοχών της εταιρείας από την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Zanotti.

Η Pokemon-μανία που προέκυψε εσχάτως και στη χώρα μας, δημιουργώντας φανατικούς οπαδούς αλλά και εχθρούς, είναι ένα μέρος της δραστηριότητας μιας διεθνούς βιομηχανίας με συνολικό τζίρο που φτάνει στα 90 δισ. δολ., δηλαδή τρεις φορές επάνω τον τζίρο του Χόλιγουντ. Ο λόγος για την αγορά του Entertainment Software που περιλαμβάνει τις κονσόλες παιχνιδιών (XBOX, Playstation, Nintendo), τους τίτλους παιχνιδιών, αλλά και το online gaming. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το online gaming.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα