Αλογοσκούφης: Σύμπραξη ιδιωτικού-δημόσιου τομέα για αύξηση των εξαγωγών

Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2005 13:08

Η καλύτερη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα είναι η ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας, σημείωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια της 7ης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης, μπορούν να γίνουν θαύματα στις εξαγωγές, αλλά οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να έρθουν απο τον επιχειρηματικό κόσμο, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες (φορολογικό, αναπτυξιακό, συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, άρση αντικινήτρων κλπ) προκειμένου να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και να αυξηθούν οι εξαγωγές.

Ο κ. υπουργός είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να στηριζόμαστε μόνο στα παραδοσιακά προϊόντα για να αυξηθούν οι εξαγωγές, αλλά και σε άλλα προϊόντα, όπως τα πετρελαιοειδή, τα φαρμακευτικά, τα καλλυντικά, το λογισμικό κ.α.

Η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της ανάγκης αντιμετώπισης όλων εκείνων των παραγόντων που επηρεάζουν τις εξαγωγές και γι'αυτό το λόγο το 2005 θα είναι έτος διαρθρωτικών αλλαγών για την ανταγωνιστικότητα, σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

Όπως επίσης επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης, στο γενικότερο πλαίσιο της ανάπτυξης της οικονομίας μέσω της οποίας ενισχύεται η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα, περιλαμβάνεται και ο διάλογος για την αγορά εργασίας, ο στρατηγικός σχεδιασμός για το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, η προώθηση του προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) κλπ.

«Αιχμή του δόρατος» για την αύξηση των εξαγωγών είναι ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Εξάλλου, στην εισήγησή του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, είπε ότι το υπουργείο έχει προωθήσει δύο υπουργικά διατάγματα, που αφορούν τη χάραξη στρατηγικής για την αύξηση των εξαγωγών και την αναδιοργάνωση των αρμοδίων διευθύνσεων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των εξαγωγέων.

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, οι πρεσβείες έχουν ήδη μπει στη λογική της υποστήριξης των επιχειρηματιών, ενώ έκανε γνωστό πως έχουν ήδη εγκαινιαστεί τρία νέα «ανοίγματα» προς ξένες αγορές. Τα «ανοίγματα» αυτά αφορούν τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσογειακή-Βορειοαφρικανική αγορά και τη Τουρκία, ενώ παραμένει η επιμονή της αύξησης των εξαγωγών προς τα Βαλκάνια, όπου, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, έχουμε πλεονασματικά ισοζύγιο με τις περισσότερες χώρες.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα