Τα «κλειδιά» για την προώθηση ελληνικών start-ups στις ΗΠΑ

Τέσσερα σημεία πρέπει να προσεχθούν, εκτιμά η «Αngelou Economics & International Accelerator»
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016 14:14
REUTERS/JO YONG-HAK
Την τελευταία τριετία έχουν αντληθεί 23 εκατ. δολ. επενδυτικών κεφαλαίων από την αμερικανική αγορά για περίπου 20 ελληνικές start-ups. Στόχος το επόμενο διάστημα να συγκεντρωθούν 10 εκατ. δολ.

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Τέσσερα βασικά σημεία πρέπει να προσέξουν οι ελληνικές start - ups (νεοφυείς) εταιρείες που επιθυμούν να κατακτήσουν την αγορά των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Άγγελο Αγγέλου, ιδρυτή της «Αngelou Economics & International Accelerator», που υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις εκτός ΗΠΑ.

Η «Αngelou Economics & International Accelerator» σε συνεργασία με την πρωτοβουλία των επιφανών αποδήμων «Hellenic Initiative» έχει συμβάλει την τελευταία τριετία στην άντληση 23 εκατ. δολαρίων επενδυτικών κεφαλαίων από την αμερικανική αγορά για περίπου 20 ελληνικές start-ups και ο κ. Αγγέλου γνωστοποίησε από τη Θεσσαλονίκη ότι στόχος είναι το επόμενο διάστημα να συγκεντρωθούν 10 εκατ. δολάρια από Έλληνες επενδυτές για τις ελληνικές start-ups στις ΗΠΑ.

Τα προβλήματα που έχουν οι Έλληνες επιχειρηματίες στην Αμερική, όπως μας επεσήμανε σχετικά ο κ. Αγγέλου [σ.σ.: στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνικό Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων (HeBAN) σε συνεργασία με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης με θέμα «Business Angels & Startups Opportunities: Incentives for Investors»], είναι πολιτισμικά. Δεν ξέρουν πώς να απευθυνθούν στους επενδυτές, αλλά και στους πελάτες και γενικότερη βασική αρχή που οφείλει να γίνει αντιληπτή είναι ότι ο Αμερικανός επενδυτής είναι πολύ δύσκολος και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι οι business και όχι οι συναισθηματισμοί.

Πέραν αυτού, πρώτο σημείο αιχμής για την επιτυχία των start-ups (ελληνικών και όχι μόνο) στην αμερικανική αγορά, κατά τον ίδιο, είναι να γίνει αντιληπτό ότι η νοοτροπία του Αμερικανού επενδυτή δεν είναι μόνο το χρήμα, αλλά και η προοπτική επέκτασης και ανάπτυξης των εταιρειών, στις οποίες θα επενδύσει, βάσει στρατηγικού πλάνου. «Συχνά οι ελληνικές start ups» προσθέτει ο κ. Αγγέλου «δεν έχουν καλούς μέντορες, πράγμα που είναι αναγκαίο, καθώς επίσης και μέλη διοικητικών συμβουλίων. Ο Αμερικανός επενδυτής θέλει να βλέπει να συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών γνωστές προσωπικότητες, επιτυχημένοι άνθρωποι που προσδίδουν αξιοπιστία στις εταιρείες αυτές».

Τρίτο στοιχείο, που επίσης συχνά λείπει, είναι η καλή γνώση του ανταγωνισμού στις επιμέρους συγκεκριμένες αγορές-τομείς, γεγονός που αφαιρεί αξιοπιστία από τις προτάσεις τους, ενώ το τέταρτο μεγάλο βήμα για έναν Έλληνα επιχειρηματία για να πετύχει στην Αμερική είναι ότι πρέπει να ακολουθήσει τη νοοτροπία των Αμερικανών και να ζει στην Αμερική σαν Αμερικανός και όχι σαν Έλληνας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικής start-up εταιρείας, που με σπόνσορα την «Angelou Economics & International Accelerator» άντλησε συνολικά 6 εκατ. δολάρια από την αμερικανική αγορά, είναι η Schoox (καινοτόμα ηλεκτρονική πλατφόρμα εκπαίδευσης και διαχείρισης της γνώσης), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, όπου πλέον απασχολεί 35 άτομα προσωπικό, για την οποία ο κ. Αγγέλου προέβλεψε περαιτέρω ανάπτυξη και επεσήμανε ότι «ίσως βρεθεί αγοραστής για αυτούς σύντομα».

Ο ίδιος έχει συνεργαστεί επίσης με τις start ups «Gridmates», επίσης από τη Θεσσαλονίκη (διαδικτυακή πλατφόρμα ενέργειας, η οποία φιλοδοξεί να εξαλείψει την ενεργειακή φτώχεια που βιώνουν οι ευαίσθητοι καταναλωτές του δικτύου ηλεκτροδότησης παγκοσμίως, συνδέοντας ανθρώπους με ενέργεια), και «Terranova» (πρωτοποριακή μηχανή αναζήτησης που συνδέει ανθρώπους, τόπους, εκδηλώσεις και δραστηριότητες) του Θεσσαλονικιού Γιώργου Στόικου.

Η καλύτερη στιγμή για να ανοίξει κανείς μια εταιρεία, κατά τον κ. Αγγέλου, εξάλλου, είναι «όταν υπάρχουν δύσκολες οικονομικές συνθήκες, διότι εφόσον καταφέρει να επιβιώσει σε αυτές, σίγουρα θα επιβιώσει όταν η οικονομία αρχίσει να πηγαίνει καλύτερα» και «όσοι έχουν μία καλή ιδέα, πρέπει να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να δοκιμαστούν στην παγκόσμια αγορά».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα