Tηλεπικοινωνιακές εταιρείες: Σε αναμονή επενδύσεις 2,3 δισ. για να «τρέξουν» τα νέα δίκτυα

Περιμένουν Ρυθμιστική Αρχή και κυβέρνηση να προωθήσουν τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις
Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016 13:34

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Με το… δάκτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται οι μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες προκειμένου να υλοποιήσουν απρόσκοπτα τα επενδυτικά τους σχέδια, για τη δημιουργία δικτύων νέας γενιάς (NGA) συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, αναμένοντας τη Ρυθμιστική Αρχή και την κυβέρνηση να ανταποκριθούν προωθώντας τις αναγκαίες ρυθμιστικές και θεσμικές παρεμβάσεις.

Όπως επισημαίνεται από τα στελέχη της αγοράς, ο χρόνος κυλά αντίστροφα και, αν οι επενδύσεις στα NGA δεν επιταχυνθούν, η απόσταση από τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες στις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) θα μεγαλώσει πολύ περισσότερο με ό,τι αυτό σημαίνει για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, αφού τα NGA είναι απολύτως απαραίτητα για την ανάπτυξη σύγχρονων υπηρεσιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που επικαλείται ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ (Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας) Γιώργος Στεφανόπουλος και αφορά στην αναβάθμιση της Αθήνας σε τουριστικό ή επενδυτικό προορισμό. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνον με την εξέλιξη της πρωτεύουσας σε μια «έξυπνη» πόλη, στην οποία θα διαχειριζόμαστε με ψηφιακό τρόπο βασικές λειτουργίες της, όπως η κυκλοφορία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι πληρωμές. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τεχνολογικές υποδομές που αναπτύσσουν οι πάροχοι γίνονται το εργαλείο για να ακολουθήσει αυτήν την κίνηση και η υπόλοιπη οικονομία. Ένα παράδειγμα είναι το πώς παρέχονται οι υπηρεσίες τηλεφωνικών κέντρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή το πώς υποστηρίζεται το περιβάλλον πληροφορικής σε μια επιχείρηση. Όλα αυτά δίνονται σήμερα μέσω cloud. Αυτός ο μετασχηματισμός αφορά και αγγίζει σταδιακά όλους τους κλάδους και είναι προφανές ότι για τη χώρα μας η συμμετοχή σε αυτήν την εξέλιξη είναι μονόδρομος.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η τηλεπικοινωνιακή αγορά αποτιμά θετικά την -έστω με καθυστέρηση- τοποθέτηση από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη του Δημήτρη Τσαμάκη ως προέδρου της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) και του Βασίλη Μαγκλάρα ως γενικού γραμματέα Επικοινωνιών, στον βαθμό που αυτό θα συμβάλει να κλείσουν άμεσα οι εκκρεμότητες σε ρυθμιστικό και θεσμικό επίπεδο, για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι επενδύσεις των παρόχων στα NGA και παράλληλα να ξεκινήσει η υλοποίηση του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου που προβλέπει κονδύλια ύψους 415 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για δίκτυα νέας γενιάς.

Από την πλευρά της ΕΕΤΤ έχει κινηθεί εκ νέου η διαβούλευση για τη δημιουργία Κανονισμού ανάπτυξης των επίγειων δικτύων νέας γενιάς και μένει να συμφωνηθεί με τις εταιρείες ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Forthnet και Cyta. Την εβδομάδα που ξεκινά έχει προγραμματιστεί σχετική συνάντηση στην Επιτροπή όλων των παρόχων. Στα ανοιχτά ζητήματα περιλαμβάνονται οι τεχνολογίες που θα «τρέξουν», με τον ΟΤΕ να προωθεί αρχικά το vectoring, αλλά χωρίς να μένει εκεί, καθώς, όπως είπε μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ «επενδύουμε σταθερά με επιχειρηματική λογική και πλάνο και τελικό στόχο οι οπτικές ίνες να φτάσουν στα σπίτια των καταναλωτών». Ο ΟΤΕ για την επόμενη τετραετία έχει ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ η καθεμία μέχρι το 2020 έχουν δεσμευτεί η Vodafone και η Wind, που μιλούν για δίκτυο οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια, ωστόσο φαίνεται να συζητούν για κάποιες περιοχές και το vectoring (αναβάθμιση του χαλκού για υψηλότερες ταχύτητες) υπό προϋποθέσεις. Εκτιμάται ότι η δημόσια διαβούλευση για τον Κανονισμό μπορεί να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν από την ΕΕΤΤ τον Σεπτέμβριο.

Στελέχη των εταιρειών συνοψίζουν το ζητούμενο από τη ρύθμιση ως εξής: Να επιτραπεί ευελιξία ως προς τις τεχνολογίες και τις επενδύσεις και να ολοκληρωθεί το συντομότερο η συζήτηση, να διαμορφωθεί ο Κανονισμός, ώστε να γνωρίζουν οι πάροχοι τις συνθήκες και το περιβάλλον που θα επενδύσουν. Όπως τονίζεται «χρόνος και βιωσιμότητα» αποτελούν λέξεις κλειδιά, με δεδομένο ότι υπάρχει πλάνο επενδύσεων από όλους τους μεγάλους «παίκτες». Ως εκ τούτου, χρειάζεται να βρεθεί η χρυσή τομή για να προχωρήσουν γρήγορα τα δίκτυα νέας γενιάς, χωρίς επικαλύψεις και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί περαιτέρω ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων προς όφελος του καταναλωτή.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό για τις εξελίξεις είναι το Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης (ΜοU) που υπέγραψαν η Vodafone με τη Wind, με σκοπό τη συνεργασία τους για την υλοποίηση και χρήση δικτύων σταθερών υποδομών νέας γενιάς με οπτικές ίνες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι δύο εταιρείες θα συνεννοηθούν για το πού θα αναπτύξουν η καθεμία δίκτυα οπτικών ινών και στη συνέχεια θα κάνουν κοινή χρήση.  

Συμφωνία εκπόνησης επιχειρηματικού σχεδίου για την από κοινού χρηματοδότηση και ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στη χώρα μας ανακοίνωσαν πρόσφατα οι Forthnet - ZTE (κινεζική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού υλικού) και με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα καταλήξει πρακτικά σε επενδύσεις. Βεβαίως όλα αυτά θα μείνουν στα λόγια αν το υπουργείο Υποδομών δεν ενσκήψει στο όλο θέμα. Για τα δίκτυα κινητής η μεγαλύτερη εκκρεμότητα αφορά στην αδειοδότηση των κεραιών, ενώ για τα σταθερά δίκτυα, πέρα από τον Κανονισμό ανάπτυξής τους που είναι κυρίως θέμα ΕΕΤΤ και αγοράς, χρειάζεται να προωθηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου - προσαρμογή της Εθνικής Νομοθεσίας στις προβλέψεις της Οδηγίας 2014/61/Ε.Ε. για μέτρα μείωσης του κόστους εγκατάστασης υψίρρυθμων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Επίσης, σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς αναγκαίο είναι να προωθηθεί το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο, που λειτουργεί συμπληρωματικά με τις επενδύσεις των παρόχων και άλλωστε έχει λάβει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις και το μόνο που μένει για την υλοποίησή του είναι να ασχοληθεί πρακτικά το υπουργείο Υποδομών.

Αύξηση ΑΕΠ 2,2% και εσόδων 2,06 δισ.

Η σχετική με τις ΤΠΕ έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει αναδείξει ότι αν η Ελλάδα συγκλίνει πλήρως με την Ευρώπη στη διείσδυση της χρήσης δεδομένων με παράλληλη επικράτηση ενός ευνοϊκού επενδυτικού πλαισίου, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2% (4,49 δισ. ευρώ) και τα δημόσια έσοδα κατά 2,06 δισ. έως το 2020. Αντιθέτως, με τη διατήρηση ή και επιδείνωση του υφιστάμενου περιβάλλοντος και διατήρηση της απόκλισης από την Ε.Ε., η επιπρόσθετη συμβολή των ψηφιακών επικοινωνιών στην οικονομία θα μειωθεί σε υπο-διπλάσιο ποσοστό (1,1% στο ΑΕΠ και μόλις 1 δισ. ευρώ δημόσια έσοδα έως το 2020).

Tα οφέλη της Gigabit Κοινωνίας

Οι αναφορές στην 4η βιομηχανική επανάσταση που πατάει στα θεμέλια των ΤΠΕ είναι διαφωτιστικές για το τι έρχεται. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Vodafone Group με τον γενικό τίτλο «Δημιουργώντας την Gigabit Κοινωνία», τα άμεσα και έμμεσα οφέλη της Gigabit Κοινωνίας που θα επηρεάσουν θετικά το ΑΕΠ μιας χώρας μπορούν να ομαδοποιηθούν ως εξης: 1. Καλύτερη υγειονομική περίθαλψη. 2. Καλύτερη εκπαίδευση. 3. Αυξημένη ασφάλεια. 4. Κοινωνικό αντίκτυπο θετικό. 5. Θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και 6. Αύξηση της απασχόλησης. Το όραμα είναι ένα κόσμος στον οποίο οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ωφελούνται από τα δίκτυα που προσφέρουν ταχύτητες gigabit με μια σειρά νέες εφαρμογές. Όπως υπογραμμίζεται οι τεχνολογίες για πολλές από αυτές τις εφαρμογές υπάρχουν ήδη, αλλά η περαιτέρω ανάπτυξή τους συχνά περιορίζεται από τις υπάρχουσες ευρυζωνικές συνδέσεις.

Όπως επίσης υπογράμμισε η Μαρία Μπούρα, Head of Strategy, Marketing & Communications South East Europe της Ericsson, παρουσιάζοντας πρόσφατα το Ericsson Mobility Report, η κίνηση δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας θα αυξηθεί μέχρι το 2021 περίπου 12 φορές, με το 70% αυτής να αφορά τη διακίνηση video από 40 με 45% σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κίνηση δεδομένων αυξήθηκε παγκοσμίως 60% μεταξύ πρώτου τριμήνου του 2015 και πρώτου του 2016. Σύμφωνα  με την κα Μπούρα, «οι τεχνολογικές εξελίξεις διαμορφώνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τόσο των παρόχων όσο και των επιχειρήσεων του συνόλου των κλάδων της οικονομίας. Ο μετασχηματισμός αφορά όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Καταλύτες είναι το cloud, το IoT και το 5G».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα