Απογοήτευση στη Ν. Υόρκη

Σταθεροποίηση στην Ευρώπη
Σάββατο, 04 Ιουνίου 2005 00:01

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για την αγορά απασχόλησης στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος ενέργειας απογοήτευσαν τη Wall Street, καθώς ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι το εξαήμερο ράλι στις μετοχές μπορεί να μην επιβεβαιωθεί από την οικονομική προοπτική.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες διεύρυναν τις απώλειές τους καθώς οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αντέστρεψαν την καθοδική τους τάση μετά την αρχική πτώση στα κατώτερα επίπεδα του τελευταίου έτους.

Οι αναφορές για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών, συνιστώντας οικονομική επιβράδυνση και δίνοντας έτσι μια καλή δικαιολογία στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν μετοχές.

Ο ρυθμός υποχώρησης των μετοχών επιταχύνθηκε καθώς οι επενδυτές εστίασαν στα στοιχεία για τις θέσεις στα αμερικανικά μισθολόγια το Μάιο, τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Αναλυτές απέδωσαν την πτώση σε ρευστοποίηση κερδών και το κίνητρο σ' αυτές τις κινήσεις έδωσαν οι αναφορές για την απασχόληση που έδειξαν δημιουργία μόνον 78.000 νέων θέσεων εργασίας από την αμερικανική οικονομία.

Ενώ ο αριθμός ήταν αρκετά απογοητευτικός, οι προηγούμενες μηνιαίες αναφορές ήταν ισχυρές με αποτέλεσμα η αγορά εργασίας να εμφανίζεται ασταθής το τρέχον έτος. Οι επιχειρηματίες όπως φαίνεται προσπαθούν να διατηρήσουν το κόστος όσο χαμηλότερα γίνεται αλλά μετά τις περικοπές εργατικού δυναμικού εμφανίζουν κάποια διάθεση για πρόσληψη μερικών.

Η είδηση για μείωση της ανεργίας είχε μόνον μια μικρή επίπτωση αρχικά στις μετοχές με τους επενδυτές να εστιάζουν στο γεγονός ότι χαμηλότερες προσλήψεις συνιστούν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό αυξήσεων των επιτοκίων.

Ομως το κλίμα αντεστράφη λόγω των χαμηλών στοιχείων για τον τομέα υπηρεσιών και της εκρηκτικής ανόδου των τιμών του πετρελαίου που ενέτειναν τις πιέσεις για πωλήσεις. Η χθεσινή πτώση εξανέμισε τα κέρδη της εβδομάδας καθώς ο δείκτης S&P 500 έχασε 0,2%, ο Nasdaq 0,1% μετά από κέρδη τεσσάρων εβδομάδων στη σειρά, ενώ ο Dow υποχώρησε κατά 0,8%.

Το πρόσφατο ράλι των μετοχών οδήγησε τους δείκτες υψηλότερα κατά 20% από τις 20 Απριλίου όταν ο S&P 500 και ο Dow ήταν στα κατώτερα του έτους. Οι παραπάνω εξελίξεις οδήγησαν χαμηλότερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το δείκτη FTSEurofirst 300 να υποχωρεί 0,2% στις 1.117,8 μονάδες διατηρώντας όμως εβδομαδιαία κέρδη 1,5%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα