Στα υψηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων η τιμή του αργού

Μετά την παύση λειτουργίας των εγκαταστάσεων δύο εταιρειών στις ΗΠΑ
Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2005 09:25

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων, αναρριχήθηκαν τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, μετά την από την κίνηση της Exxon Mobil Corp. και της Hovensa LLC, να κλείσουν δύο διϋλιστήρια στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τις προμήθειες βενζίνης και τις αντίστοιχες του καυσίμου, τον χειμώνα.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο για ένατη ημέρα, σε σύνολο 10 ημερών, μετά την παύση λειτουργίας των εγκαταστάσεων παραγωγής βενζίνης της Exxon, στο Baytown στο Τέξας στις 2 Ιουνίου και την παύση λειτουργίας των εγκαταστάσεων πετρελαίου της Hovensa LLC στο Croix των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ, για τεχνική συντήρηση και για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, κάτι που μείωσε την παραγωγή της βενζίνης.

«Οι προοπτικές παραμένουν δύσκολες για το πετρέλαιο θέρμανσης, το ντήζελ και την κηροζίνη των αεροσκαφών», ανέφεραν ο Frederic Lasserre και ο Alexandre Kervinio, οικονομικοί αναλυτές, σε σημερινή τους έκθεση.

Το πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου, σημείωσε άνοδο 46 σεντς, φθάνοντας στα 55,49 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 25 Απριλίου. Τα συμβόλαια, διαπραγματεύθηκαν στα 55,40 δολ. το βαρέλι, στη 1:23' μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Το πετρέλαιο, ανέκαμψε κατά 20%, μετά την υποχώρησή του στα χαμηλότερα επίπεδα 14 εβδομάδων και στα 46,20 δολ. το βαρέλι, στις 20 Μαΐου.

Συνολικά 24 από τους 55 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg ή το 44% των ερωτηθέντων, είπαν, ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν ανοδικά αυτήν την εβδομάδα, καθώς εικάζεται ότι η κατανάλωση των καυσίμων το δεύτερο εξάμηνο του έτους, θα αυξηθεί περισσότερο από την παραγωγή. Δεκαεπτά ή το 31%, είπαν ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν, ενώ 14 προέβλεψαν ελαφρά διαφοροποίηση των τιμών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα