Στα ύψη η τιμή του καφέ Robusta στο Τόκυο

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2005 11:28

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν τα συμβόλαια του καφέ της ποικιλίας Robusta, στο Τόκυο, σε ποσοστό 5,8%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διακύμανση από οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα, καθώς μερικοί ντόπιοι εξαγωγείς στο Βιετνάμ, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής της ποικιλίας, δεν κατάφεραν να προσφέρουν τους σπόρους, που αρχικά είχαν συμφωνήσει να φορτώσουν.

Το Βιετνάμ, ελέγχει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου εμπορίου των κόκκων Robusta, που χρησιμοποιεί η Nestle SA και η Kraft Foods Inc., για την παραγωγή στιγμιαίου καφέ. Τα αποθέματα της χώρας έχουν υποχωρήσει, πριν από την εσοδεία Οκτωβρίου-Ιανουαρίου, η οποία ενδέχεται να μειωθεί σε ποσοστό της τάξης του 14%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την κίνηση των διαπραγματευτών να αυξήσουν τις πωλήσεις, προκειμένου να αξιοποιήσουν την άνοδο των τιμών στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών.

«Εάν η αγορά συνεχίσει να κινείται ανοδικά, νομίζω ότι θα δούμε μεγαλύτερη έλλειψη», ανέφερε ο Victor F.L. Mah, διακινητής καφέ, της Asia Pacific Coffee Pte, στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «Οι υψηλότερες τιμές καφέ στην εσωτερική αγορά του Βιετνάμ, τον κατέστησαν μη κερδοφόρο για τους προμηθευτές του στην εσωτερική αγορά, προκειμένου να καλύψουν τα συμβόλαια εξαγωγής του».

Ο καφές Robusta για τα συμβόλαια του Μαΐου του 2006, αυξήθηκε κατά 800 γιέν, σημειώνοντας την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο, που επιτρέπεται από το Χρηματιστήριο, φθάνοντας στα 14.720 γιέν (1.368 δολ. ο μετρικός τόνος), στο Χρηματιστήριο Σπόρων του Τόκυο, στη 1:39' μ.μ., τοπική ώρα.

Οι εσωτερικές τιμές καφέ του Βιετνάμ, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 70%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών, των 16.900 ντονγκ ανά κιλό (1.066 δολ. ο τόνος), φέτος, καθώς οι διαπραγματευτές επιδιώκουν να αγοράσουν τους τελευταίους 100.000 τόνους της χώρας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα του Βιετνάμ, «Thoi Bao Kinh».

Η εξέλιξη αυτή κατέστησε πιο ακριβές τις εξαγωγές της χώρας, για την αγορά ντόπιων σπόρων. Οι ελλείψεις ενδέχεται να κυμανθούν από 5.000 έως 6.000 τόνων, καθώς μερικές εταιρείες, θα κρατήσουν τις προμήθειες, εν αναμονή της ενδεχόμενης περαιτέρω αύξησης των τιμών, σύμφωνα με τους αναλυτές. Η Ινδία, αποτέλεσε περίπου το 4,7% των διεθνών εξαγωγών καφέ, πέρυσι με την F.O. Licht GmbH.

Οι καλλιεργητές καφέ του Βιετνάμ, αναμένεται να μαζέψουν 12,17 εκατ. σάκους (730.000 τόνους), πράσινων κόκκων καφέ, κατά την επόμενη εσοδεία, έναντι 14,17 εκατ. σάκων, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σχετική έκθεση του αμερικανικού τμήματος εξωτερικού εμπορίου αγροτικών προϊόντων στο Ανόϊ, στις 19 Μαΐου.

Η σημερινή άνοδος των τιμών, ακολούθησε την αντίστοιχη που σημειώθηκε στο Λονδίνο. Ο Robusta για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου αυξήθηκε 64 δολ., ποσοστό 5,1%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών, των 1.321 δολ. ο τόνος, όταν διαπραγματεύθηκαν στο Liffe, στις 3 Ιουνίου. Οι τιμές, πέρυσι, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 61%.

Το ράλι του Robusta στο Λονδίνο, ενδέχεται να πλησιάζει στο τέλος του, σύμφωνα με τα τεχνικά γραφικά διαπραγματευτών, που προβλέπουν τις μελλοντικές κινήσεις της τιμής του προϊόντος.

Η τιμή του καφέ Arabica αυξήθηκε επίσης σήμερα στο Τόκυο, κερδίζοντας το όριο του Χρηματιστηρίου των 800 γιέν, ποσοστό 3,8%, φθάνοντας στα 21.800 γιέν ανά 69 κιλά (1,33 δολ. η λίβρα). Αυτή, ήταν η υψηλότερη τιμή για τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια από τις 28 Απριλίου.

Οι τιμές του Arabica για τα συμβόλαια του Ιουλίου, σημείωσαν αύξηση 2,9%, φθάνοντας στα 1,2555 δολ. η λίβρα στις 3 Ιουνίου στο Χρηματιστήριο στη Ν. Υόρκη, το μεγαλύτερο διαπραγμάτευσης των συμβολαίων καφέ στον κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα