Πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016 11:00
UPD:11:08
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πτωτικά εκκινεί στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω των ανησυχιών για την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.58) ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,82% στις 558,24 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 0,92% στις 1.516,04 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς περιορίζεται στα 3 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 13 ενισχύονται, 22 υποχωρούν και οκτώ παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται οριακά πτωτικά κατά 0,41% στις 570,22 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 0,50% και η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,61%. Αντίθετα, η Eurobank ενισχύεται κατά 0,48%, ενώ η Alpha Bank παραμένει αμετάβλητη στα 1,82 ευρώ.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των ΜΕΤΚΑ και ΟΤΕ εμφανίζουν απώλειες άνω του 1,50% ενώ η μετοχή του ΟΠΑΠ διολισθαίνει κατά 1,30%, του Τιτάνα κατά 1,45% και της Grivalia Properties κατά 1,10%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil ενισχύεται κατά 0,73% και της Aegean κατά 0,30%.

Την ίδια ώρα, σοκ και αποτροπιασμό στη διεθνή κοινότητα έχει προκαλέσει η τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 84 άνθρωποι.

Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα εκτυλίχθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, όταν ένας άνδρας έπεσε με φορτηγό αυτοκίνητο πάνω σε πλήθη ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να δουν τα πυροτεχνήματα που θα εκτοξεύονταν στο πλαίσιο της εθνικής εορτής της Γαλλίας. Τουλάχιστον 18 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σχολιάζοντας το ανοδικό κλίμα των προηγούμενων ημερών, ο Κώστας Φέγγος, αναλυτής της Versal ΑΕΠΕΥ, διαπιστώνει «μια “ενορχηστρωμένη” προσπάθεια να βρούμε καλές ειδήσεις, που έχει οδηγήσει τον δείκτη σε κάπως ψηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα να δίνει ελπίδες ότι θα ξαναδοκιμάσουμε τις σημαντικές αντιστάσεις που βρίσκονται γύρω στις 600 μονάδες».

«Τα νέα αφορούν κυρίως το εξωτερικό, όπου γίνεται προσπάθεια να μην χρησιμοποιηθεί το "bail-in" για τις Ιταλικές Τράπεζες, δίνοντας ελπίδες ότι τα "stress tests" όλων των Ευρωπαϊκών Τραπεζών μπορεί να είναι κάπως χαλαρά, επηρεάζοντας θετικά και τις Ελληνικές Τράπεζες. Στην Αγγλία επίσης, επιταχύνονται οι εξελίξεις και υπάρχει προσδοκία ότι η αβεβαιότητα θα μειωθεί σύντομα» εξηγεί αναλυτικά.

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Σιούτης, αναλυτής της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, παρατηρεί τα εξής: «Η ολοκλήρωση της τρέχουσας ανοδικής κίνησης στα επίπεδα της αντίστασης των 575 μονάδων είναι ένα πιθανό σενάριο, με τις 550 – 545 μονάδες στη συνέχεια να πρέπει να λειτουργήσουν σαν στήριξη, για να μην ακυρωθεί η τρέχουσα ανοδική κίνηση και να πάρει τις απαραίτητες δυνάμεις η Αγορά για να διασπάσει την αντίσταση των 575 μονάδων και να κινηθεί προς το κλείσιμο των απωλειών μετά την απόφαση για το "Brexit". Σε αντίθετη περίπτωση τα χαμηλά των 520 μονάδων θα αποτελέσουν το επόμενο επίπεδο στήριξης».

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στην παραδοχή ότι η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται στο επίπεδο ανάπτυξης και απασχόλησης που θα έπρεπε, προχώρησε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις καλώντας όλους του θεσμούς «ρεαλιστικά» να αναγνωρίσουν ότι επιπλέον δεν έχει σημειωθεί επιτυχία και σε μία σειρά οικονομικών δεικτών. Γι' αυτόν τον λόγο, ανέφερε, το ΔΝΤ επιδιώκει να διαμορφώσει στο νέο πρόγραμμα εκείνες τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται.

Παράλληλα, το ενδεχόμενο ύπαρξης «καρτέλ» στην αγορά καλλυντικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και τιμής, σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, θα εξετάσει η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα συνεδριάσει στις 13 Οκτωβρίου. Η έρευνα των εποπτικών αρχών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επ. Ανταγωνισμού, ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες της εταιρίας Notos Com Συμμετοχές ΑΕΒΕ, εναντίον πέντε εταιρειών χονδρικής εμπορίας επώνυμων καλλυντικών (Εstee Lauder Hellas A.E., Π.Ν. Γερολυμάτος ΑΕΒΕ, L’ Oreal Produits de Luxe Hellas και Parfums Christian Dior Hellas AEBE).

Συγχρόνως, ,είωση της τάξης του 4,6% εμφάνισε στο α’ τρίμηνο του 2016, ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε σε 1,710 εκατ. ταξιδιώτες έναντι 1,793 εκατ. ταξιδιωτών το αντίστοιχο διάστημα του 2015.  Στη διαμόρφωση της ταξιδιωτικής κίνησης, συνέβαλαν οι χώρες της Ε.Ε., με ποσοστό συμμετοχής 54,1%, και οι λοιπές χώρες, με ποσοστό 40,7%.

Τέλος, αποδεκτή έγινε από το ΤΑΙΠΕΔ η προσφορά της Ferrovie Dello Stato Italiane για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τίμημα 45 εκατ. ευρώ. Η Ferrovie ήταν η μοναδική εταιρεία που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά στον τελευταίο διαγωνισμό. Μετά τη θετική εισήγηση των συμβούλων για την εγκυρότητα της υποβληθείσας προσφοράς, τις αποτιμήσεις, που εκπόνησαν δύο διαφορετικοί ανεξάρτητοι αποτιμητές και τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, το ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση έκανε αποδεκτή την προσφορά και ανακήρυξε την Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. ως προτιμητέο επενδυτή για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα