Market Beat: Φινάλε της ανοδικής εβδομάδας με τους δείκτες κοντά σε ισχυρές αντιστάσεις

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016 10:21
UPD:10:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Είναι γνωστή η θέση μας, για την αυξημένη σημασία που έχουν προσδώσει οι θεσμικοί στις πρώτες και την τελευταία ώρα της διαπραγμάτευσης. Κατά συνέπεια η προσοχή μας είναι μεγαλύτερη στα μηνύματα του ταμπλό το πρώτο δίωρο.  Χθες οι ρυθμοί συναλλαγών με βάση το τζίρο ως τις 12:30 ήταν αρκετά χαμηλότερα από αυτούς της Τετάρτης. Ωστόσο, οι αγορές μετοχών στην ευρωζώνη εμφάνισαν ισχυρή για το βάρος τους άνοδο με το καλημέρα και μάλιστα, με παράλληλη αύξηση στην ισχύ του ευρώ έναντι του δολαρίου. Συνεπώς με την ευκαιρία της προσμονής για μέτρα χαλάρωσης από την Τράπεζα της Αγγλίας, οι διαχειριστές κεφαλαίων σε δολάρια μετατρέψανε μέρος τους σε ευρώ και τα έριξαν στις αγορές μετοχών της Ευρώπης. Ώθηση για αυτή την επιλογή έδωσαν τα ρεκόρ των δεικτών στην Wall Street.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Σήμερα οι αγορές θα είχαν ανοδική δυναμική με βάση όσα συνέβησαν χθες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ αλλά παρατηρήσαμε ότι τα ασιατικά χρηματιστήρια επηρεάστηκαν έμμεσα από τα γεγονότα τρομοκρατίας στην Νίκαια της Γαλλίας.  Χρειάζεται συνεπώς αυξημένη προσοχή λόγω της πιθανότητας να εμφανίσουν οι τιμές των αξιών κατακόρυφη άνοδο στην μεταβλητότητα.

Η νευρικότητα και οι μεταβολές στην κατεύθυνση των τιμών χθες, επέφεραν πάνω από 20 αλλαγές στην κατεύθυνση των ΓΔ και 25άρη και η πτώση των ρυθμών συναλλαγών αποτελούν, κατά την εκτίμησή μας, προάγγελο αλλαγής στην επικρατούσα αυτές τις μέρες τάσης. Το ίδιο αναμένουν πολλοί εγχώριοι παράγοντες, που υποστηρίζουν ότι θα έρθει η ώρα της αλήθειας για την αγορά, όταν ο ΓΔ φθάσει στις 571 μονάδες. Οι συναλλαγές αυτής της βδομάδας δεν κατάφεραν ακόμα να τον ανεβάσουν ως εκεί. Πάντως χθες η απόσταση της τιμής ανοίγματος και κλεισίματος ήταν μικρή και ο δείκτης έκλεισε στη μέση της διακύμανσης του μέσα στη μέρα που τα άκρα της ορίστηκαν στο πρώτο μέρος. Απάντηση ωστόσο, για την τάση πάλι, δεν δόθηκε. 

Χθες με την ευκαιρία της προσμονής για μέτρα χαλάρωσης από την Τράπεζα της Αγγλίας, οι διαχειριστές κεφαλαίων σε δολάρια μετατρέψανε μέρος τους σε ευρώ και τα έριξαν στις αγορές μετοχών της Ευρώπης. Ώθηση για αυτή την επιλογή έδωσαν τα ρεκόρ των δεικτών στην Wall Street.

Όσοι εκτίμησαν ότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες εμφανίζουν υστέρηση στα κέρδη έναντι των αμερικανικών που αργά ή γρήγορα θα την καλύψουν, κυνήγησαν μετοχές με καλά θεμελιώδη έναντι των αντίστοιχων στις ΗΠΑ. Γιατί το Ρ/Ε μιας εταιρίας στην αγορά της Νέας Υόρκης, είναι πολύ υψηλότερα από αυτό μιας ευρωπαϊκής, με εξίσου δυνατά θεμελιώδη μεγέθη. Αναζητούνται δηλαδή πειστήρια διατηρησιμότητας της ανόδου των μετοχικών αξιών και καταλήγουν στα πλέον «σίγουρα» και κλασικά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, σημειώνοντας κέρδη για 5η διαδοχική συνεδρίαση - το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,73% στις 18.506 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο κατά 0,53% στις 2.163 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε κέρδη κατά 0,57% στις 5.034 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της JP Morgan εμφάνισε άνοδο κατά 1,52% στον απόηχο των οικονομικών αποτελεσμάτων για το β' τρίμηνο του 2016. Από την πλευρά τους, η Goldman Sachs κινήθηκε ανοδικά κατά 2,93% και η ΙΒΜ κατά 1,43%.

Την ίδια ώρα, σε μία κίνηση - έκπληξη προχώρησε η Bank of England, η οποία διατήρησε στο 0,5% το βασικό επιτόκιο, παρά τους κινδύνους για την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε επίσης, στα 375 δισ. στερλίνες το μέγεθος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (asset-purchase program).

Οι διεθνείς αγορές, το τελευταίο διάστημα, εκτιμούσαν ότι η ΒοΕ θα προχωρήσει στη μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, προκειμένου να θωρακιστεί η βρετανική οικονομία, εν όψει της εξόδου από την Ε.Ε. Μάλιστα, θα επρόκειτο για την πρώτη μείωση επιτοκίων της ΒοΕ από τον Μάρτιο του 2009. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, η σχετική απόφαση ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία (8-1).

Ως αποτέλεσμα, στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα κινήθηκε ανοδικά, κατά 1,45% στα 1,3335 δολάρια, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,25% στα 1,1116 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν υποχώρησε κατά 0,87% στα 105,37 γεν/δολάριο.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε ήπια, καθώς τα συμβόλαια WTI κατέγραψαν άνοδο κατά 1,52% στα 45,43 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,84% στα 47,11 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων, διολισθαίνοντας κατά 0,70% στα 1.334,20 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αμετάβλητες στις 254.000 παρέμειναν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας (3 - 9 Ιουλίου). Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή άνοδο στις 265.000. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των αιτήσεων παραμένει κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000 για 71η συναπτή εβδομάδα. Συγχρόνως, κατά 0,5% αυξήθηκαν τον Ιούνιο, οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο του τελευταίου έτους. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν αύξηση κατά 0,2%.

Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, αύξηση σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Delta Air Lines, καθώς στο β' τρίμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν στα 1,546 δισ. δολάρια (2,03 δολ./μετοχή), έναντι 1,485 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα αντίθετα, υποχώρησαν κατά 2% στα 10,447 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα, ύψους 10,479 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, πτώση της τάξης του 4% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της BlackRock, καθώς στο β' τρίμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν στα 789 εκατ. δολάρια (4,73 δολ/μετοχή) έναντι 819 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 4,84 δολάρια, έναντι 4,96 δολαρίων το β' τρίμηνο του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, υποχώρησαν στα 2,80 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 110 εκατ. δολάρια.

Καλύτερα του αναμενομένου αποδείχθηκαν τέλος, τα κέρδη της JP Morgan Chase & Co., κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου του 2016. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ εμφάνισε κέρδη 6,2 δισ. δολαρίων ή 1,55 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι 6,29 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Παρά τη μείωση των καθαρών αποτελεσμάτων, οι επιδόσεις της JP Morgan ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν κέρδη 1,43 δολαρίων ανά μετοχή. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν στα 25,21 δισ. δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων περί 24,16 δισ. δολαρίων. Οι δαπάνες τέλος, υποχώρησαν στα 13,64 δισ. δολάρια, μειωμένες κατά σχεδόν 900 εκατ. δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Με θετικά πρόσημα - με εξαίρεση το Λονδίνο - τερμάτισαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, παρά την αναπάντεχη απόφαση της Bank of England (BoE) να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,24% στις 6.654 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 1,39% στις 10.068 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 1,16% στις 4.385 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,93% στις 8.552 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,63% στις 16.797 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε κέρδη κατά 0,80% στις 338,50 μονάδες.

Στα ταμπλό, η μετοχή της UniCredit υποχώρησε οριακά κατά 0,15% μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της περί πιθανής αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Στον αντίποδα, η μετοχή της Αnglo American ενισχύθηκε κατά 3,84%, στον απόηχο της αναβάθμισης της τιμής - στόχου από τη JP Morgan.

Την ίδια ώρα, σε μία κίνηση - έκπληξη προχώρησε η Bank of England, η οποία διατήρησε στο 0,5% το βασικό επιτόκιο, παρά τους κινδύνους για την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε επίσης, στα 375 δισ. στερλίνες το μέγεθος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (asset-purchase program).

Οι διεθνείς αγορές, το τελευταίο διάστημα, εκτιμούσαν ότι η ΒοΕ θα προχωρήσει στη μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, προκειμένου να θωρακιστεί η βρετανική οικονομία, εν όψει της εξόδου από την Ε.Ε. Μάλιστα, θα επρόκειτο για την πρώτη μείωση επιτοκίων της ΒοΕ από τον Μάρτιο του 2009. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, η σχετική απόφαση ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία (8-1).

Ως αποτέλεσμα, στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα κινείται ανοδικά, κατά 1,48% στα 1,3339 δολάρια, ενώ το ευρώ ενισχύεται κατά 0,22% στα 1,1112 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν υποχωρεί κατά 0,83% στα 105,34 γεν/δολάριο.

Η νέα κυβέρνηση δεν χρειάζεται να καταρτίσει έκτακτο προϋπολογισμό, διαβεβαίωσε σήμερα το πρωί, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, σε δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο Sky News. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να παρακολουθούμε την οικονομική κατάσταση καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού» συνέχισε, στον ίδιο καθησυχαστικό τόνο. «Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά» πρόσθεσε ο Χάμοντ.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, το ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου εξετάζει η UniCredit, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). «Δεν θεωρώ ότι η ΕΚΤ θα είναι ικανοποιημένη με όσα έχουμε κάνει έως τώρα» δήλωσε ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζουσέπε Βίτα, αναφερόμενος στα «φτωχά» αποτελέσματα του προγράμματος πώλησης διάφορων περιουσιακών στοιχείων (assets).

«Νομίζω ότι θα πρέπει να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να συμμορφωθούμε με τους κανόνες της ΕΚΤ» πρόσθεσε στη συνέχεια. Η UniCredit - η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας - μέχρι στιγμής, έχει θέσει προς πώληση το 10% των μετοχών της πολωνικής θυγατρικής Bank Pekao SA και το 10% της online τράπεζας Finecobank.

ΑΣΙΑ

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 χθες ενισχύθηκε κατά 0,95% στις 16.385 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε άνοδο κατά 0,15% στις 2.008 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε κέρδη κατά 0,36% στις 5.407 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κινήθηκε πτωτικά κατά 0,44% στις 3.047 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,55% στις 526 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισε άνοδο κατά 0,10% στις 21.342 μονάδες.

ΧΑ

Στην προτελευταία  σύνοδο της βδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουλίου, οι θεσμικοί με υποχώρηση στο συναλλακτικό ενδιαφέρον, ανέβασαν τους δείκτες για τις Τράπεζες, τις εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας, των Τηλεπικοινωνιών συνεπώς και τον 25άρη τον ΓΔ και τον FTSEM. Αλλά  για άλλη μια μέρα, η πορεία τους σφραγίστηκε από μεγάλα διαστήματα με αντίθετη τάση. Το θετικό κλίμα στην Ευρώπη είχε αλλάξει και τα κέρδη στους βασικούς δείκτες, που στην αρχή αυξομειωνότανε, με την πάροδο του χρόνου μεγάλωναν. Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου που αρχικά ενισχύθηκε από την προσδοκία ότι η απάντηση στην ανησυχία για το Brexit θα δοθεί με μέτρα χαλάρωσης από τους φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής παγκόσμια ξέφτισε. Από την απόφαση της ΒοΕ να μην μειώσει τα επιτόκια όπως περίμεναν πολλοί. Αυτό όμως συνέβαλλε  στο να ανοίξουν πάνω οι αγορές των ΗΠΑ που κινήθηκαν αμέσως ανοδικά με τη βοήθεια των αποτελεσμάτων της JP Morgan.

Οι θεσμικοί στο ΧΑ επέλεξαν το κυνήγι των ευκαιριών και σήμερα άλλαξαν την τάση των βασικών δεικτών πάνω από 20 φορές. Εκδήλωσαν επιφυλάξεις για τις εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη, Κοινής Ωφέλειας, Τροφίμων Ποτών, Πρώτων Υλών και στα Ταξίδια Αναψυχή. Ωστόσο κανένας κλαδικός δείκτης δεν εμφάνισε απώλειες πάνω από -0,3%. Ώθησε επίσης ανοδικά τις μετοχές η  εμφάνιση πολλών ιθυνόντων της Ευρωζώνης και της ΕΕ που αναφέρθηκαν θετικά για τις προοπτικές λύσεων στα προβλήματα που σχετίζονται με τις  Ιταλικές Τράπεζες. Ενώ η άνοδος των μετοχών στην αγορά στις ΗΠΑ, μετά τα ρεκόρ για S&P500 και για τον DOW Ind. Av,  έδειξε να επηρεάζει θετικά όσους χθες θεωρούσαν πως η παγκόσμια ανάπτυξη μπορούσε να  περάσει σε ύφεση.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 7) με ένα αμετάβλητο την ΑΡΑΙΓ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, οι 17 είχαν πτώση και 2 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 21 από τις 40 ήταν ανοδικές. Στα 49,232 από 67,260 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 30,36 από 51,62 την Τετάρτη, κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος μειώθηκε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 61,67% από 66% του συνολικού τζίρου. 

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +1,71%, ο CAC είχε μεταβολή +1,40%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,19%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδικό ξεκίνημα και συνέχισαν ανοδικά με αποτέλεσμα ο S&P500 και ο DOW Ind. Av να εμφανίζουν μεταβολές +0,67% και +0,81% αντίστοιχα. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,56% και έφθασε στις 562,84 από 559,72 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1530,13 από 1517,03  με μεταβολή +0,86%. Οι δημοπρασίες επέφεραν ανοδική αλλαγή των τιμών κατά 1,2 μονάδες στον ΓΔ και κατά 4,5 στον 25άρη, αφήνοντας τους τελικά πιο κοντά στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλάδοι Μέσων Ενημέρωσης +5,15% από -5,83%, Χημικών +2,86% από +0,00%, Τραπεζών +2,12% από +3,23%, Ακίνητης Περιουσίας +1,38% από +0,79%, Τηλεπικοινωνιών +1,30% από +1,92%, Εμπορίου +1,15% από +4,41%, Ταξίδια Αναψυχή +0,91% από +2,67%, ο 25άρης +0,86% από +1,87%, ο ΓΔ +0,56% από +1,41%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,43% από +0,79%, Τεχνολογίας +0,39% από +0,58%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,39% από -0,39%, Κατασκευές Υλικά +0,11% από +2,72%, Κοινής Ωφέλειας +0,10% από +0,37% και Πετρελαίου Αερίου +0,06% από +0,79%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,28% από +0,86%, Τροφίμων Ποτών -0,27% από -0,05% και Πρώτων Υλών -0,26% από +1,83%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%,  και Υγείας +0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,232 από 78,260 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,373 από 4,713 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 45,708 από 70,483 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,221 από 1,772 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,381 από 40,142 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 106,152 από 161,073 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 52 από 57 των καθοδικών σε 38 από 33 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 18 από 15.

Τεχνική ανάλυση

Σήμερα ολοκληρώνει το βίο της η σειρά Ιουλίου στα ΣΜΕ και τα options του 25άρη και η μετακύληση θέσεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί εν μέσω μιας αλυσίδας ανοδικών κλεισιμάτων του δείκτη. Τα ανοικτά Συμβόλαια για τη σειρά αυτή ποτέ δεν ανέβηκαν ψηλά, αφού στη μέγιστη τιμή τους δεν «ακούμπησαν» ούτε τις 7.200. Μετά δε τις χθεσινές συναλλαγές έπεσαν κάτω από τις 1050. Από αυτό συμπεραίνουμε πως δεν υπάρχει μεγάλος όγκος ΣΜΕ προς μετακύληση και συνεπώς οι θεσμικοί του ΧΑ είναι ήδη ελεύθεροι να επιλέξουν κινήσεις χωρίς την ανάγκη να διευκολύνουν τους traders στην αγορά παραγώγων. Σε κάθε περίπτωση μετά τις 14:00 το κλίμα θα αλλάξει αφού δεν θα διαπραγματεύεται η σειρά Ιουλίου και κυρίαρχη θα είναι η σειρά Αυγούστου.  

Οι θεσμικοί χθες, ενώ τα χρηματιστήρια του ευρώ είχαν ισχυρή άνοδο, έδωσαν στον 25άρη από το άνοιγμα πορεία υπό μορφή ταλάντωσης γύρω από την τιμή κλεισίματος. Το ελάχιστο μέρας ορίστηκε στις 11:30 στις 1522,26 μονάδες (+0,34%). Το μέγιστο μέρας στις 1547,63 μονάδες (+2,02%), σημειώθηκε στις 13:14. Το κλείσιμο έγινε στις 1530,13 μονάδες με άνοδο +0,86%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 22,531 εκατ. ευρώ. 

Διακινήθηκαν 2333 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου. Για τη σειρά Αυγούστου διακινήθηκαν 2237 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1546,50 μονάδες και κατώτερο τις 1522,00. Αλλά και η σειρά Σεπτεμβρίου είχε όγκο 165 ΣΜΕ. Ο δείκτης έκλεισε στις 1530,13 μονάδες. Η τιμή εκκαθάρισης για την σειρά Ιουλίου ορίστηκε στις 1523,75, και για την επόμενη στις 1523,50 μονάδες. Τα ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιουλίου διαμορφώθηκαν σε 1042 και για τη σειρά Αυγούστου στα 4150, ενώ της σειράς Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 151.

Σταθεροί στις επιφυλάξεις τους οι traders των παραγώγων με σταθερή την υστέρηση του ΣΜΕ Αυγούστου στις 7 μονάδες. Η εκτίμηση της στήλης είναι πως ο 25άρης έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει σχεδόν απρόσκοπτα ως την οροφή που σχηματίζει μια ζώνη τιμών που σχηματίσανε δυο κορυφώσεις στην πορεία του κατά την απομάκρυνση από το ελάχιστο του βίου του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στο ευρώ. Αναφερόμαστε στις συνόδους της 15ης Μαρτίου με τον 25άρη να κλείνει στις 1590 μονάδες και την επόμενή της που κατέληξε πτωτική αφού έγραψε μέγιστο στις 1597. Επίσης στην κορύφωση της 30 του ίσιου μήνα με τον 25άρη στις 1603,6 μονάδες και μέγιστο στις 1631.

Η ζώνη λοιπόν μεταξύ των 1590 και 1630 μονάδων θα λειτουργήσει πιθανά ως αντίσταση αλλά διαφορετικά οι 1530 μονάδες δεν αποτελούν επίπεδα τιμών με βαρύνουσα σημασία στατιστικά. Άρα θα συνεχίσουν την άνοδό τους τα blue chip όσο το διεθνές κλίμα ευνοεί τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Μια πιο bear προσέγγιση εμφάνισε το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, που "φιλτράροντας" τον Τραπεζικό δείκτη αναφέρει σαν εξαιρετικά δύσκολη την υπέρβαση των 791 μονάδων, εκτός και αν οι αγοραστές των τελευταίων ημερών γνωρίζουν κάτι, αναφορικά με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, που οι υπόλοιποι θα το μάθουμε αργότερα. Σε άλλη περίπτωση και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος, είναι σχεδόν βέβαιη μία διόρθωση της τάξης του 38,2%, ίσως και 50% του πρόσφατου ανοδικού κύματος. Είναι απλά ζήτημα χρόνου, τον οποίον θα καθορίσει αναμφίβολα η πορεία των Διεθνών Αγορών.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Έντονα ανοδικά κινείται η τρέχουσα εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη και το Ελληνικό Χρηματιστήριο ακολουθεί την ανοδική κίνηση των Ξένων Αγορών, που έχουν, στη πλειοψηφία τους, υπερκεράσει τις απώλειες από το δημοψήφισμα της Μ. Βρετανίας και κάποιες, όπως οι Αμερικάνικες, καταγράφουν ιστορικά υψηλά.

Έχοντας συμπληρώσει επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και λαμβάνοντας υπόψη το όριο των οκτώ ( εννέα συνεχόμενες ανοδικές είναι το μέγιστο πού έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα ο Γενικός Δείκτης 25/2 με 8/3) αναμένουμε στις επόμενες συνεδριάσεις μία διόρθωση που η έκταση της θα κρίνει την πορεία της Αγοράς στο επόμενο διάστημα.

Η ολοκλήρωση της τρέχουσας ανοδικής κίνησης στα επίπεδα της αντίστασης των 575 μονάδων είναι ένα πιθανό σενάριο, με τις 550 – 545 μονάδες στη συνέχεια να πρέπει να λειτουργήσουν σαν στήριξη, για να μην ακυρωθεί η τρέχουσα ανοδική κίνηση και να πάρει τις απαραίτητες δυνάμεις η Αγορά για να διασπάσει την αντίσταση των 575 μονάδων και να κινηθεί προς το κλείσιμο των απωλειών μετά την απόφαση για το "Brexit". Σε αντίθετη περίπτωση τα χαμηλά των 520 μονάδων θα αποτελέσουν το επόμενο επίπεδο στήριξης.

Δυστυχώς στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το ενδιαφέρον έχει περιοριστεί σε λίγες μετοχές, με τις Τραπεζικές να κυριαρχούν στον ημερήσιο τζίρο και στις διακυμάνσεις, ενώ οι ενεργές μερίδες έχουν περιοριστεί κοντά στις είκοσι χιλιάδες. Έτσι ενώ οι Διεθνείς Αγορές αναμετρούνται με τα ιστορικά τους υψηλά, η Ελληνική Αγορά παλεύει γύρω από τις 550 μονάδες με χαμηλούς τζίρους.

Η ανάκαμψη της Οικονομίας, ο τερματισμός της ύφεσης μετά από τόσα χρόνια, καθώς και η επιστροφή καταθέσεων και η αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων, είναι η βασική προϋπόθεση για να επανέλθει η επενδυτική εμπιστοσύνη και να ξαναμπεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο στόχαστρο των επενδυτών. Οι χθεσινές αισιόδοξες δηλώσεις του Διοικητή της ΤτΕ για την πορεία των εσόδων και για μεγαλύτερο πλεόνασμα φέτος, καθώς και οι αναμενόμενες κινήσεις από την ΕΚΤ θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή.

Το επόμενο διάστημα οι Διεθνείς Αγορές θα έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους στα αποτελέσματα των "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, στα τέλη Ιουλίου και στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων των Ιταλικών Τραπεζών, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ιταλική Κυβέρνηση για τον τρόπο στήριξής τους. Επίσης οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μ. Βρετανία και την Ε.Ε. θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Την επόμενη Πέμπτη περιμένουμε την συνεδρίαση της ΕΚΤ ενώ την επόμενη Παρασκευή 22/7 αναμένουμε την αξιολόγηση από τον S&P. Αύριο έχουμε λήξη Παραγώγων για τα συμβόλαια και τα δικαιώματα του δείκτη FTSE Large Cap του Ιουλίου.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές επέκτειναν τα κέρδη τους σε υψηλά οκτώ μηνών σήμερα Παρασκευή, είναι λοιπόν σε καλό δρόμο για μια σταθερή εβδομαδιαία άνοδο, αφού τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα ανέβασαν τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου που ήταν ήδη έντονη μετά τα επίπεδα ρεκόρ που εμφανίστηκαν στη Wall Street.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7% στο δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, σταθερά από το πρώτο τρίμηνο και ελαφρώς καλύτερα από ό, τι αναμενόταν, καθώς η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις ξεπέρασαν επίσης τις προβλέψεις, και αυτό βοήθησε να ανακουφίσει τους φόβους λόγω της επιβράδυνσης της ορμής της οικονομικής δραστηριότητας, αν και η αύξηση των επενδύσεων σταθερού ενεργητικού γλίστρησε και μετρήθηκε κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς. «Τα δεδομένα έδειξαν σημάδια σταθεροποίησης, γεγονός το οποίο είναι πολύ ενθαρρυντικό», δήλωσε ο Τζούλιαν Wang, οικονομολόγος για την ευρύτερη περιοχή της Κίνας στην HSBC. «Ωστόσο, οι επενδύσεις του δημόσιου τομέα και της αγοράς κατοικιών επιβραδύνουν. Έτσι, οι προκλήσεις εξακολουθούν να ελλοχεύουν σε αρκετά μεγάλο ποσοστό κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Ο ευρύτερος δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν ψηλότερα κατά +0,9%, σε καλό δρόμο για να κερδίσει περισσότερο από +5% για την εβδομάδα σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από το Νοέμβριο.

Την Πέμπτη, τόσο ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones όσο και ο S​​&P 500 έκλεισε σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι μετοχές στην Κίνα ήταν ελαφρά υψηλότερα, με τον δείκτη CSI300 με τις 300 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στη Shenzhen πάνω +0,1% ενώ στη Σαγκάη ο Shanghai Composite Index είχε άνοδο 0,12%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχει κέρδη +0,68%, είναι έτοιμος για ένα εβδομαδιαίο κέρδος περίπου 9% με ούριο άνεμο από ένα αδύναμο γιέν, που το τρομοκρατικό χτύπημα δυνάμωσε. Καθώς οι επενδυτές το επιλέγουν ως ασφαλές καταφύγιο, σε περιπτώσεις ξαφνικής αναταραχής.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στην παραδοχή ότι η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται στο επίπεδο ανάπτυξης και απασχόλησης που θα έπρεπε, προχώρησε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις καλώντας όλους του θεσμούς «ρεαλιστικά» να αναγνωρίσουν ότι επιπλέον δεν έχει σημειωθεί επιτυχία και σε μία σειρά οικονομικών δεικτών. Γι' αυτόν τον λόγο, ανέφερε, το ΔΝΤ επιδιώκει να διαμορφώσει στο νέο πρόγραμμα εκείνες τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται.

Εφόσον γενικευόταν η χρήση του συστήματος ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα μπορούσαν να ληφθούν λιγότερα φορολογικά μέτρα από εκείνα που προβλέπονται στο μνημόνιο, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα. Όπως εκτίμησε ο διοικητής της ΤτΕ, αν περισσότερες επιχειρήσεις εφοδιάζονταν με μηχανήματα POS, θα μπορούσε να επιτευχθεί ικανή αύξηση εσόδων, ώστε να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί όλο το πακέτο των φορολογικών μέτρων που έχει συμφωνηθεί στο τελευταίο πρόγραμμα.

Μείωση της τάξης του 4,6% εμφάνισε στο α’ τρίμηνο του 2016, ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε σε 1,710 εκατ. ταξιδιώτες έναντι 1,793 εκατ. ταξιδιωτών το αντίστοιχο διάστημα του 2015.  Στη διαμόρφωση της ταξιδιωτικής κίνησης, συνέβαλαν οι χώρες της Ε.Ε., με ποσοστό συμμετοχής 54,1%, και οι λοιπές χώρες, με ποσοστό 40,7%.

Τροπολογία για την ρύθμιση της τιμής του φυσικού αερίου θα καταθέσει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης παρεμβαίνοντας στην συζήτηση του νομοσχεδίου για τους υδρογονάνθρακες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

«Με βάση τον μέχρι τώρα ισχύοντα κανονισμό οδηγούμαστε σε μια κατάσταση, η οποία θα έλεγα οδηγούσε στη διαμόρφωση τιμών, οι οποίες ήταν ακραίες και προκλητικές. Εάν εφαρμόσουμε τον ήδη υφιστάμενο κανονισμό διαμόρφωσης των τιμών, θα πρέπει να υιοθετήσουμε αυξήσεις της τάξεως του 68%», τόνισε ο Π. Σκουρλέτης επισημαίνοντας ότι η αύξηση «θα επιβάρυνε και τα νοικοκυριά, κυρίως όμως, θα επιβάρυνε την εγχώρια βιομηχανία που χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο».

Αποδεκτή έγινε από το ΤΑΙΠΕΔ η προσφορά της Ferrovie Dello Stato Italiane για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τίμημα 45 εκατ. ευρώ. Η Ferrovie ήταν η μοναδική εταιρεία που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά στον τελευταίο διαγωνισμό. Μετά τη θετική εισήγηση των συμβούλων για την εγκυρότητα της υποβληθείσας προσφοράς, τις αποτιμήσεις, που εκπόνησαν δύο διαφορετικοί ανεξάρτητοι αποτιμητές και τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, το ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση έκανε αποδεκτή την προσφορά και ανακήρυξε την Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. ως προτιμητέο επενδυτή για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Το ενδεχόμενο ύπαρξης «καρτέλ» στην αγορά καλλυντικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και τιμής, σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, θα εξετάσει η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα συνεδριάσει στις 13 Οκτωβρίου. Η έρευνα των εποπτικών αρχών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επ. Ανταγωνισμού, ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες της εταιρίας Notos Com Συμμετοχές ΑΕΒΕ, εναντίον πέντε εταιρειών χονδρικής εμπορίας επώνυμων καλλυντικών (Εstee Lauder Hellas A.E., Π.Ν. Γερολυμάτος ΑΕΒΕ, L’ Oreal Produits de Luxe Hellas και Parfums Christian Dior Hellas AEBE).

Στις 29 Ιουλίου θα δημοσιευθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Trastor AEEAΠ, για το α’ εξάμηνο του 2016.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε μία κίνηση - έκπληξη προχώρησε η Bank of England, η οποία διατήρησε στο 0,5% το βασικό επιτόκιο, παρά τους κινδύνους για την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε επίσης, στα 375 δισ. στερλίνες το μέγεθος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (asset-purchase program).

«Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συμμετέχει στην Goldman Sachs International ως Πρόεδρος και θα βοηθήσει επίσης ως σύμβουλος τους πελάτες μας στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο σε ένα εύρος θεμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Goldman Sachs, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση για αυτήν τη συνεργασία δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Όπως εξηγεί η Goldman Sachs, «οι συζητήσεις ξεκίνησαν σε καιρό όπου η επικρατούσα άποψη ήταν εκείνη που προέβλεπε ότι η καμπάνια υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. θα επικρατήσει, ένα αποτέλεσμα που θα προτιμούσαμε και δημοσίως υποστηρίξαμε».

Κατά 0,5% αυξήθηκαν τον Ιούνιο, οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο του τελευταίου έτους.

Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν αύξηση κατά 0,2%. Κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιούλιος 2015 - Ιούνιος 2016, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,3%, καταγράφοντας την πρώτη ετήσια αύξηση από το 2014.

Αμετάβλητες στις 254.000 παρέμειναν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας (3 - 9 Ιουλίου).  Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή άνοδο στις 265.000. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των αιτήσεων παραμένει κάτω του ψυχολογικού ορίου των 300.000 για 71η συναπτή εβδομάδα. Ο μέσος όρος του τελευταίο μήνα παράλληλα, υποχώρησε κατά 5.750, στις 259.000 αιτήσεις ανά εβδομάδα. Τέλος, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων επιδόματος ενισχύθηκε κατά 32.000, σε 2,15 εκατ. άτομα, για την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 2 Ιουλίου.

Αύξηση σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Delta Air Lines, καθώς στο β’ τρίμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν στα 1,546 δισ. δολάρια (2,03 δολ./μετοχή), έναντι 1,485 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 1,47 δολάρια, έναντι 1,42 δολαρίων των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Τα έσοδα αντίθετα, υποχώρησαν κατά 2% στα 10,447 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα, ύψους 10,479 δισ. δολαρίων.

Πτώση της τάξης του 4% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της BlackRock, καθώς στο β’ τρίμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν στα 789 εκατ. δολάρια (4,73 δολ/μετοχή) έναντι 819 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 4,84 δολάρια, έναντι 4,96 δολαρίων το β’ τρίμηνο του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, υποχώρησαν στα 2,80 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 110 εκατ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 4,77 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 2,79 δισ. δολαρίων.

Καλύτερα του αναμενομένου αποδείχθηκαν τα κέρδη της JP Morgan Chase & Co., κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2016.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ εμφάνισε κέρδη 6,2 δισ. δολαρίων ή 1,55 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι 6,29 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Παρά τη μείωση των καθαρών αποτελεσμάτων, οι επιδόσεις της JP Morgan ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν κέρδη 1,43 δολαρίων ανά μετοχή. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν στα 25,21 δισ. δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων περί 24,16 δισ. δολαρίων. Οι δαπάνες τέλος, υποχώρησαν στα 13,64 δισ. δολάρια, μειωμένες κατά σχεδόν 900 εκατ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα