Χ.Α.: Με το διεθνές κλίμα θετικό η ανοδική ορμή εμφανίζει κόπωση

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 14:50
UPD:14:51
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

του Κώστα Ιωαννίδη

Οι θεσμικοί του Χ.Α. στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, με τους θεσμικούς παγκόσμια να αισιοδοξούν σταθερά, αποδιώχνοντας την ανησυχία για τις παρενέργειες από το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, με ρυθμούς συναλλαγών ελαφρά χαμηλότερους από της προηγούμενης συνόδου, πιέζουν ελάχιστα blue chip (ΒΙΟ ΔΕΗ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ ενώ στο τιμόνι της ανόδου στρογγυλοκάθισαν οι τράπεζες και μικρή άνοδο γράφουν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και ΤΙΤΚ που είναι σε εύνοια.

Έτσι σήμερα κατεύθυναν τους βασικούς δείκτες της αγοράς σχεδόν από το πρώτο λεπτό νευρικά ανοδικά. Άνοιξαν με μικρών διαστάσεων ανοδικό χάσμα και όρισαν μέγιστο ημέρας και πρώτου μέρους, για τον 25άρη (1532,74) στις 13:13 με μεταβολή αντίστοιχα +2,02% και +1,3%.

Η τιμή ανοίγματος για τους ΓΔ και 25άρη ήταν οι 562,02 μονάδες, με κλείσιμο την προηγούμενη στις 559,72 και οι 1527,04 με προηγούμενο κλείσιμο  στις 1517,03 μονάδες αντίστοιχα, και δεν αποτέλεσαν  τοπικό ακρότατο.

Γιατί ακολούθησε γρήγορα μια πλάγια νευρική κίνηση που στις 11:28 όρισε το ελάχιστο ημέρας στις μετοχές του Τραπεζικού κλάδου και στους δείκτες (ο Γ.Δ. στις 560,34 μονάδες ο 25άρης στις 1522,26) που δεν πέρασαν ούτε για λίγο σήμερα σε αρνητικό πεδίο.

Τελικά από τις 13:14 ως τις 14:22 που σημειώνουμε τις παρατηρήσεις μας οι δείκτες κινήθηκαν πλάγια πτωτικά μετά το μέγιστο με τον Γ.Δ. να αναζητά διαρκώς κατεύθυνση.

Ο 25άρης πλησιάζει κατά καιρούς το κλείσιμο της Τετάρτης αλλά όσες φορές η μεταβολή του πλησιάζει το 0,30%  μετά συνεχίζει ανοδικά αλλά κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους νέα κύματα πιέσεων δεν επιτρέπουν στον Δείκτη των blue chip να περάσει πάνω από τις 1533 μονάδες.

Το Χ.Α. κινείται παράλληλα με την άνοδο των δεικτών στην Ευρώπη αλλά με μικρότερα βήματα αφού το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες είχε αδυνατίσει και υπάρχουν αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές  του 25άρη με απώλειες και μαζί τους η ΕΕΕ. Η μόνη τραπεζική μετοχή που πέρασε μεγάλο χρόνο με μικρά ή μηδενικά κέρδη ήταν η ΑΛΦΑ χωρίς σήμερα να εμφανίσει απώλειες.

Ο τζίρος είναι χαμηλότερος από το τζίρο της περασμένης συνόδου, αλλά πάνω από αυτόν της τρέχουσας βδομάδας. Σήμερα κυριαρχεί σε παγκόσμια κλίμακα η συγκρατημένη αγοραστική διάθεση  στα χρηματιστήρια, τα μηνύματα από την  αγορά συναλλάγματος φέρνουν ανακούφιση που στηρίζεται στη στάση που αναμένεται να κρατήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες και ειδικά η BoE.

Οι τράπεζες παραμένουν μετοχές εξαιρετικά μεγάλης επιρροής για την τραπεζοκεντρική αγορά της Αθήνας και σήμερα οδήγησαν ανοδικά καταφέρνοντας να παρασύρουν αρκετούς από τους κλαδικούς δείκτες και έτσι οι περισσότεροι βρίσκονται εν μέσω μκρής ανόδου.

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με ανοδική νευρικότητα και απόκτησαν σταθερά ανοδική εικόνα, με την άνοδο να εμφανίζει μέτρια ισχύ, έχουν κέρδη της τάξης του +0,8% ανώτερα από χθες. Τα futures των βασικών δεικτών στις ΗΠΑ δείχνουν ότι θα υπάρξει ανοδικό άνοιγμα στις εκεί αγορές μετοχών. Το παγκόσμιο χρηματιστηριακό ταμπλό φωνάζει: «Brexit, ξε Brexit οι μετοχικές αξίες στην ευρωζώνη είναι «φθηνότερες» από των ΗΠΑ».

Στο μέσο των συναλλαγών τη διαπραγμάτευση σφραγίζει η κίνηση του Γ.Δ. λίγο πάνω από τις 560 μονάδες και του 25άρη στη γειτονιά των 1525 μονάδων ακριβώς όπως χθες στο μέσο της διαπραγμάτευσης. Πτώση μικρότερη του -0,8% εμφανίζουν λίγοι σημαντικοί κλαδικοί δείκτες όπως Πρώτων Υλών -0,77%, Ταξίδια Αναψυχή -0,37%, Κατασκευές Υλικά -0,19%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,15%. 

Το τραπεζικό μπλοκ (+2,37%) σήμερα με ανοδική τάση, επηρεάζει θετικά την αγορά και έχει στο μέσο της διαπραγμάτευσης τζίρο κοντά στα 17,5 από 26,5 εκατ. ευρώ χθες με τον συνολικό στις 14:37 στα 27,502 από 41,469 εκατ. ευρώ χθες 20 λεπτά νωρίτερα.

Το Χ.Α. συντονίστηκε σήμερα με την κατεύθυνση  των ευρωπαϊκών αλλά μπορεί να  διατηρήσει την σχετική του ανεξαρτησία αφού έχει για τις Τράπεζες μεγάλη ανοδική τάση στο πρώτο μέρος, και οι όγκοι είναι πάνω στο μέσο όγκο αυτής της βδομάδας και της προηγουμένης. 

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν μικρές ανοδικές μεταβολές για το βάρος τους. Η ανησυχία για την αντιμετώπιση  του Brexit από την ΕΕ μειώθηκε και σταμάτησαν οι πρόσφατες πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Γεγονός που φαίνεται σήμερα να επηρεάζει τη διάθεση των θεσμικών στο Χ.Α., ενώ η  εικόνα τους για τους δείκτες των μεγαλύτερων έχει ως εξής, για τον  DAX +0,76%, ο CAC +0,51% και για τον FTSE100 η μεταβολή είναι +0,03%.

Τα futures των δεικτών της Wall Street ξεκίνησαν σήμερα ανοδικά στις ασιατικές συναλλαγές και στις 14:30 έχουνε μεταβολές +0,56% για τον S&P500 και +0,61% για τον Dow Jones Ind Av. Αλλά πολλές φορές η εικόνα αλλάζει, όσο πλησιάζει η έναρξη στις συναλλαγές σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ.

Στις 14:40 ο τζίρος ήταν 27,640 εκατ. ευρώ αρκετά χμηλότερος από εκείνον της προηγούμενης συνόδου στο πρώτο μέρος που μετρήθηκε 20 λεπτά νωρίτερα. Οι δείκτες έχουν μεταβολή +0,59% για τον Γ.Δ. και +0,57% για τον 25άρη με τον FTSEM στο +0,39%. 

Η αξία των πακέτων είναι 0,719 από 3,219 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 41 από 57 και των πτωτικών 28 από 42 με αμετάβλητες τις 18 από 12. Η δυναμική του πρώτου μέρους, δεν διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας.

Οι αγορές της Νέας Υόρκης, ετοιμάζονται για ανοδικό ξεκίνημα. Η εικόνα της αγοράς μπορεί να βελτιωθεί μετά τις 15:30 αν ενδιαφερθούν να τοποθετηθούν αρκετοί διαχειριστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα