ΤΑΠ-ΟΤΕ: Διάσταση απόψεων για το κόστος της εθελουσίας

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2005 19:47

Διάσταση απόψεων μεταξύ των υπαλλήλων και της διοίκησης του Ταμείου Ασφαλίσεως Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΠ-ΟΤΕ στο οποίο ασφαλίζονται και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τα ΕΛ.ΤΑ.) έχει προκύψει σχετικά με το ύψος του κόστους για την υλοποίηση του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου.

Η διοίκηση του ΤΑΠ-ΟΤΕ προσδιορίζει το κόστος στο 1 δισ. ευρώ, ενώ ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΤΑΠ-ΟΤΕ εκτιμά ότι θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ και προσθέτει πως αν υπολογιστεί και το αναλογιστικό έλλειμμα, τότε το συνολικό κόστος σε βάθος χρόνου θα φτάσει τα 8 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, τη διαβεβαίωση ότι ο έλληνας φορολογούμενος δεν θα πληρώσει πάνω από το 20% του συνολικού κόστους της εθελουσίας εξόδου στον ΟΤΕ, έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ, «εάν κάνουν χρήση του δικαιώματος εθελούσιας και οι 6.000 εργαζόμενοι, το κόστος θα είναι περίπου €1,5 δισ. και κατανέμεται ως εξής:

Αποζημίωση ΤΑΠ-ΟΤΕ €271 εκατ. 17,6%

Αποζημίωση Επικουρικού €75 εκατ. 4,9%

Εφάπαξ ΟΤΕ €295 εκατ. 19,2%

Συντάξεις ΤΑΠ-ΟΤΕ €698 εκατ. 45,4%

Συντάξεις Επικουρικού €138 εκατ. 9,0%

Ειδικά κίνητρα €60 εκατ. 3,9%

€1.537 εκατ. 100%

Ανάλογα με το πόσοι θα κάνουν χρήση της εθελούσιας θα μειωθεί το κόστος που θα μοιραστεί σε 8 χρόνια, όσα αναγνωρίζονται πλασματικά. Ταμειακά θα επιβαρυνθεί περισσότερο ο πρώτος χρόνος λόγω των εφάπαξ και των κινήτρων, λιγότερο ο δεύτερος κ.ο.κ.

Το κύριο βάρος της δαπάνης θα το επωμισθεί ο ΟΤΕ. Θα το καλύψει από τα ταμειακά διαθέσιμά του και από τις οικονομίες που θα προκύψουν από την μείωση του προσωπικού. Ένα μικρό μέρος της δαπάνης θα βαρύνει το κράτος. Έχει συμφωνηθεί με την Κυβέρνηση να παραχωρηθεί στο ΤΑΠ-ΟΤΕ το 4% των μετοχών του ΟΤΕ, από το 37% που έχει τώρα το Δημόσιο. Το κράτος θα έχει δικαίωμα επαναγοράς των μετοχών αυτών εάν τις χρειαστεί αλλά και υποχρέωση να τις αγοράσει αν το ΤΑΠ-ΟΤΕ έχει ανάγκη μετρητών. Η σημερινή αξία αυτού του 4% είναι περίπου €290 εκατ. ή λιγότερο από το 20% της συνολικής δαπάνης για την εθελούσια».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα