Μεταστροφή του κλίματος στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2001 14:00

Απώλειες καταγράφουν αυτήν την ώρα οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών έχει μειωθεί μετά τη σημερινή ανακοίνωση της βιομηχανίας χημικών BASF σχετικά με την κερδοφορία της το δεύτερο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, η γερμανική εταιρεία επικαλούμενη την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα είναι κατώτερα των προβλέψεων. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι θα προβεί στο κλείσιμο παραγωγικών της μονάδων καθώς και στον περιορισμό των προγραμματισμένων επενδύσεών της.

Όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, η σημερινή ανακοίνωση της BASF καταδεινύει ότι οι επιπτώσεις από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας γίνονται πλέον ορατές σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και όχι μόνο στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας. Πολλοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι η ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας θα σηματοδοτήσει την αρχή ενός νέου γύρου προειδοποιήσεων.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι σήμερα στραμμένο στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα των επιτοκίων. Σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Bloomberg" οι 17 από τους 18 ερωτηθέντες οικονομολόγους εκτιμούν, ότι η ΕΚΤ δεν θα προβεί σήμερα σε μείωση των επιτοκίων, ενώ το ίδιο πιστεύει και το 70% της αγοράς, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα του "Reuters".

Εν τω μεταξύ, νέα μείωση παρουσίασαν το Μάιο -για δεύτερο κατά σειρά μήνα- οι δαπάνες των Γάλλων καταναλωτών. Οπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία Insee, οι καταναλωτικές δαπάνες στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης μειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα κατά 0,5% σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση της τάξεως του 0,4%. Σε ετήσια βάση, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,9%.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,39% και βρίσκεται στις 5.677,6 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημειώνει πτώση 0,87% και έχει διαμορφωθεί στις 5.125,71 και, τέλος, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX έχει περιοριστεί στις 5.852,45 μονάδες μειωμένος κατά 0,40%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα