Χ.Α.: Με το διεθνές κλίμα θετικό την ανοδική ορμή δυναμώνει η αύξηση των όγκων

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 14:31
UPD:14:33
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

του Κώστα Ιωαννίδη

Οι θεσμικοί του Χ.Α. στη τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, με τους θεσμικούς παγκόσμια να αισιοδοξούν σταθερά, αποδιώχνοντας την ανησυχία για τις παρενέργειες από το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, με ρυθμούς συναλλαγών πολύ ανώτερους της προηγούμενης συνόδου, δεν πιέζουν τα blue chip ενώ στο τιμόνι της ανόδου στρογγυλοκάθισαν οι τράπεζες, ενώ σημαντική άνοδο γράφουν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ και ΤΙΤΚ που είναι σε εύνοια.

Έτσι σήμερα κατεύθυναν τους βασικούς δείκτες της αγοράς σχεδόν από το πρώτο λεπτό νευρικά ανοδικά. Άνοιξαν με μικρών διαστάσεων ανοδικό χάσμα και όρισαν μέγιστο ημέρας και πρώτου μέρους, για τον 25άρη (1532,74) στις 13:28 με μεταβολή +2,92%.

Η τιμή ανοίγματος για τους Γ.Δ. και 25άρη ήταν οι 552,80 μονάδες, με κλείσιμο την προηγούμενη στις 551,92 και οι 1495,92 με προηγούμενο κλείσιμο  στις 1489,22 μονάδες αντίστοιχα, και δεν αποτέλεσαν τοπικό ακρότατο. Γιατί ακολούθησε γρήγορα μια μικρή πτώση  που στις 10:38 όρισε το ελάχιστο ημέρας  στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου και στους δείκτες (ο Γ.Δ. στις 550,06 μονάδες ο 25άρης στις 1484,81)  που πέρασαν για λίγο σε αρνητικό πεδίο.

Τελικά από τις 10:40 ως τις 14:07 που σημειώνουμε τις παρατηρήσεις μας οι δείκτες κινήθηκαν πλάγια ανοδικά με τον Γ.Δ. να αναζητά διαρκώς το μέγιστο μέρας.

Ο 25άρης βρέθηκε ξανά σε θετικό πεδίο μετά τις 11:07, και συνέχισε ανοδικά φθάνοντας σε μέγιστο πρώτου μέρους ώσπου νέα κύματα πιέσεων  έδωσαν μετά τις 13:30 στον Δείκτη των blue chip πτωτική τάση.

Το ΧΑ κινείται παράλληλα με την άνοδο των δεικτών στην Ευρώπη αλλά με μεγαλύτερα βήματα αφού το αγοραστικό ενδιαφέρον για την ΕΤΕ που είχε αδυνατίσει από τις πιέσεις στο πρώτο ημίωρο δυνάμωσε και δεν υπάρχει μετοχή του 25άρη με απώλειες παρά μόνο η αμετάβλητη ΕΕΕ.

Η μόνη τραπεζική μετοχή που πέρασε μεγάλο χρόνο σε αρνητικό πεδίο ήταν η ΕΤΕ χωρίς σήμερα να εμφανίσει σημαντικές απώλειες.

Ο τζίρος είναι ανώτερος από το τζίρο της περασμένης συνόδου, και αρκετά πάνω από αυτόν της περασμένης βδομάδας. Σήμερα κυριαρχεί σε παγκόσμια κλίμακα η αγοραστική διάθεση  στα χρηματιστήρια, αφού τα μηνύματα από την  αγορά συναλλάγματος φέρνουν ανακούφιση που στηρίζεται στη στάση που αναμένεται να κρατήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες.

Οι τράπεζες παραμένουν μετοχές εξαιρετικά μεγάλης επιρροής για την τραπεζοκεντρική αγορά της Αθήνας και σήμερα οδήγησαν και ανοδικά καταφέρνοντας να παρασύρουν αρκετούς από τους κλαδικούς δείκτες και έτσι οι περισσότεροι βρίσκονται εν μέσω υπολογίσιμης ανόδου.

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με ανοδική νευρικότητα και μετά από  ταλαντεύσεις απόκτησαν σταθερά ανοδική εικόνα, με την άνοδο να εμφανίζει μέτρια ισχύ, έχουν κέρδη της τάξης του +04% κατώτερα από χθες.

Τα futures των βασικών δεικτών στις ΗΠΑ δείχνουν ότι θα υπάρξει οριακά ανοδικό άνοιγμα στις εκεί αγορές μετοχών. Το παγκόσμιο χρηματιστηριακό ταμπλό φωνάζει: «Brexit, ξε Brexit οι μετοχικές αξίες πλησιάζουν τα υψηλά του 2016».

Στο μέσο των συναλλαγών τη διαπραγμάτευση σφραγίζει η κίνηση του ΓΔ λίγο πάνω από τις 560 μονάδες και του 25άρη στη γειτονιά των 1530 μονάδων από τις 1480 χθες στο μέσο της διαπραγμάτευσης. Πτώση εμφανίζουν λίγοι σημαντικοί κλαδικοί δείκτες όπως Χημικών -2,86%,  και Τεχνολογίας -0,81%. 

Το τραπεζικό μπλοκ (+7,11%) σήμερα με ανοδική τάση, επηρεάζει θετικά την αγορά και έχει στο μέσο της διαπραγμάτευσης τζίρο κοντά στα 26,5 από 14,8 εκατ. ευρώ χθες με τον συνολικό στις 14:20 στα 41,469 από 23,586 εκατ. ευρώ χθες 20 λεπτά αργότερα.

Το Χ.Α. συντονίστηκε σήμερα με την κατεύθυνση  των ευρωπαϊκών αλλά μπορεί να  διατηρήσει την σχετική του ανεξαρτησία αφού έχει για τις Τράπεζες μεγάλη ανοδική τάση στο πρώτο μέρος, και οι όγκοι είναι πάνω από το μέσο όγκο αυτής της βδομάδας και της προηγουμένης. 

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν μικρές ανοδικές μεταβολές για το βάρος τους. Η ανησυχία για την αντιμετώπιση  του Brexit από την ΕΕ μειώθηκε και σταμάτησαν οι πρόσφατες πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Γεγονός που φαίνεται σήμερα να μην επηρεάζει τη διάθεση των θεσμικών στο Χ.Α., ενώ η  εικόνα τους για τους δείκτες των μεγαλύτερων έχει ως εξής, για τον  DAX +0,20%, ο CAC +0,50% και για τον FTSE100 η μεταβολή είναι +0,12%. Τα futures των δεικτών της Wall Street ξεκίνησαν σήμερα ανοδικά στις ασιατικές συναλλαγές και στις 14:30 έχουνε μεταβολές +0,07% για τον S&P500 και +0,04% για τον Dow Jones Ind Av.

Αλλά πολλές φορές η εικόνα αλλάζει, όσο πλησιάζει η έναρξη στις συναλλαγές σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ.

Στις 14:23 ο τζίρος ήταν 42,223 από 23,632 εκατ. ευρώ ελαφρά μεγαλύτερος από  εκείνον της προηγούμενης συνόδου στο πρώτο μέρος που μετρήθηκε 25 λεπτά αργότερα. Οι δείκτες έχουν μεταβολή +1,78% για τον Γ.Δ. και +3,20% για τον 25άρη με τον FTSEM στο +0,97%. 

Η αξία των πακέτων είναι 3,219 από 2,994 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 57 από 41 και των πτωτικών 24 από 42 με αμετάβλητες τις 12 από 18. Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας.

Οι αγορές της Νέας Υόρκης, ετοιμάζονται για ανοδικό ξεκίνημα. Η εικόνα της αγοράς μπορεί να βελτιωθεί μετά τις 15:30 αν ενδιαφερθούν να τοποθετηθούν αρκετοί διαχειριστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα