Aυστραλία: Εντονη ξηρασία, χαμηλότερη εσοδεία σίτου κατά 29%

Τρίτη, 07 Ιουνίου 2005 09:35

ΜΕΙΩΣΗ της παραγωγής της σε σίτο, προέβλεψε ότι θα εμφανίσει, περισσότερο του 29%, εξ αιτίας της ξηρασίας που πλήττει τα νοτιο-ανατολικά της χώρας, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός σίτου στον κόσμο, Αυστραλία.

Η παραγωγή, ενδέχεται να αγγίξει τα 16 εκατ. μετρικούς τόνους, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της χώρας, σε σημερινή της ανακοίνωση.

Η Αυστραλία, ελέγχει περίπου το 15% του παγκόσμιου εμπορίου σίτου. Χαμηλότερη εσοδεία, ενδέχεται να περικόψει τις ποσότητες εξαγωγής της AWB Ltd. και να μειώσει τη διεθνή πληθώρα προϊόντος, η οποία ώθησε πέρυσι 12% τις τιμές χαμηλότερα, στο Χρηματιστήριο του Σικάγο. Η ξηρασία και η επίδρασή της στις καλλιέργειες, ενδέχεται να μειώσει την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,2% τη χρήση που λήγει τον Ιούνιο του 2006, σύμφωνα με τη πρόβλεψη της Westpac Banking Corp., στις 3 Ιουνίου.

Οι μετοχές της AWB, του μονοπωλίου εξαγωγών σίτου της Αυστραλίας, σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε ένα μήνα, σήμερα, υποχωρώντας κατά 15 σεντς, ποσοστό 3,4%, φθάνοντας στα 4,29 δολ. Αυστραλίας η μία. Διαπραγματεύθηκαν στα 4,33 δολ. Αυστραλίας η μία στο Χρηματιστήριο στη 1:13' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ, ενώ το τελευταίο δίμηνο, σημείωσαν απώλειες 11%.

Οι εξαγωγές σίτου, οι πιο αξιόλογες μετά τις εξαγωγές μοσχαρίσιου κρέατος, είχαν πέρυσι αξία 4,2 δισ. δολ. Αυστραλίας (3,2 δισ. δολ. ΗΠΑ). Εξι οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν ότι η φετινή εσοδεία της χώρας θα κυμανθεί από 16 έως 21,4 εκατ. τόνους. Η τελευταία εσοδεία απέφερε 20,4 εκατ. τόνους σίτου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα