Χ.Α.: Με το διεθνές κλίμα θετικό, την προσπάθεια για άνοδο απειλούν οι πιέσεις στην ΕΤΕ

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016 14:49
UPD:14:50
REUTERS/MICHALIS KARAGIANNIS

του Κώστα Ιωαννίδη

Οι θεσμικοί του Χ.Α. στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας με τους θεσμικούς παγκόσμια να αισιοδοξούν ξανά, αποδιώχνοντας την ανησυχία για τις παρενέργειες από το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, με ρυθμούς συναλλαγών ακόμα χαμηλότερους της προηγούμενης εβδομάδας, πιέζουν λίγα blue chip (ΓΡΙΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΤΕ ΕΥΔΑΠ ΕΧΑΕ ΜΕΤΚ ΜΠΕΛΑ  ΟΤΕ και ΛΑΜΔΑ) αλλά οι υπόλοιπες Τράπεζες, οι, ΔΕΗ, ΒΙΟ, ΤΙΤΚ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι σε εύνοια.

Έτσι σήμερα κατεύθυναν τους βασικούς δείκτες της αγοράς από το πρώτο λεπτό νευρικά ανοδικά. Άνοιξαν με μικρών διαστάσεων ανοδικό χάσμα και όρισαν μέγιστο ημέρας και πρώτου μέρους, για τον 25άρη αρχικά στις 10:36.

Η τιμή ανοίγματος για τους Γ.Δ. και 25άρη ήταν οι 549,95 μονάδες, με κλείσιμο την προηγούμενη στις 548,09 και οι 1479,56 με προηγούμενο κλείσιμο  στις 1472,70 μονάδες αντίστοιχα, και δεν αποτέλεσαν  τοπικό ακρότατο.

Γιατί ακολούθησε γρήγορα μια κατακόρυφη άνοδος που μετά τις 10:37 την ακολούθησαν κύματα ρευστοποιήσεων στις μετοχές του Τραπεζικού κλάδου και στις 10:42 οι δείκτες πέρασαν σε αρνητικό πεδίο.

Τελικά από τις 10:40 ως τις 11:24 οι δείκτες κινήθηκαν πλάγια κάτω από το κλείσιμο της Δευτέρας.

Ο 25άρης βρέθηκε ξανά σε θετικό πεδίο μετά τις 11:27, και συνέχισε ανοδικά φθάνοντας σε μέγιστο πρώτου μέρους ώσπου νέα κύματα πιέσεων  έδωσαν μετά τις 13:11 στους βασικούς Δείκτες πτωτική τάση.

Το ελάχιστο μέρας σημειώθηκε δυο φορές και ήταν οι 1466 από 1433 μονάδες για τον δείκτη των blue chip με μεταβολή -0,35% και οι 535,30 για τον ΓΔ που αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,24% και σημειώθηκε πριν από το μέσο των συναλλαγών.

Το Χ.Α. δεν κινείται παράλληλα με την σταθερή άνοδο των δεικτών στην Ευρώπη αφού το αγοραστικό ενδιαφέρον για την ΕΤΕ είχε αδυνατίσει από τις πιέσεις μετά το πρώτο ημίωρο σε όλες. Η μόνη τραπεζική μετοχή που πέρασε μεγάλο χρόνο σε αρνητικό πεδίο ήταν η ΕΤΕ και μετά τις 14:00 έχει σημαντικές απώλειες.

Ο τζίρος είναι κατώτερος από το τζίρο της περασμένης συνόδου, και αρκετά κάτω από αυτόν της περασμένης εβδομάδας. Σήμερα κυριαρχεί σε παγκόσμια κλίμακα η αγοραστική διάθεση στα χρηματιστήρια, αφού τα μηνύματα από την  αγορά συναλλάγματος φέρνουν ανακούφιση που στηρίζεται στη στάση που αναμένεται να κρατήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες.

Οι τράπεζες παραμένουν μετοχές εξαιρετικά μεγάλης επιρροής για την τραπεζοκεντρική αγορά της Αθήνας και σήμερα οδήγησαν και ανοδικά αλλά χωρίς να παρασύρουν αρκετούς από τους κλαδικούς δείκτες και έτσι οι περισσότεροι βρίσκονται εν μέσω φθοράς και αφθαρσίας.

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με ανοδική νευρικότητα και μετά από ταλαντεύσεις απόκτησαν σταθερά ανοδική εικόνα, με την άνοδο να εμφανίζει ικανή ισχύ, έχουν κέρδη της τάξης του +1% όπως χθες.

Τα futures των βασικών δεικτών στις ΗΠΑ δείχνουν ότι θα υπάρξει ανοδικό άνοιγμα στις εκεί αγορές μετοχών.

Στο μέσο των συναλλαγών τη διαπραγμάτευση σφραγίζει η κίνηση του Γ.Δ. λίγο πάνω από το χθεσινό κλείσιμο και του 25άρη στη γειτονιά των 1480 μονάδων.

Πτώση εμφανίζουν λίγοι σημαντικοί κλαδικοί δείκτες όπως Ακίνητης Περιουσίας -0,34%,  Προσωπικών Οικιακών Ειδών -0,91%, και Τηλεπικοινωνιών -0,24%.  Το τραπεζικό μπλοκ (+0,92%) σήμερα με ανοδική τάση, επηρεάζει θετικά την αγορά και έχει στο μέσο της διαπραγμάτευσης τζίρο κοντά στα 14,8 εκατ. ευρώ με τον συνολικό στις 14:40 στα 23,586 εκατ. ευρώ.

Το Χ.Α. συντονίστηκε σήμερα με την κατεύθυνση  των ευρωπαϊκών αλλά μπορεί να  διατηρήσει την σχετική του ανεξαρτησία αφού έχει για τις Τράπεζες μικτή τάση στο πρώτο μέρος, και οι όγκοι είναι πάνω στο μέσο όγκο της βδομάδας. 

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν ικανές ανοδικές μεταβολές για το βάρος τους. Η ανησυχία για την αντιμετώπιση  του Brexit από την ΕΕ μειώθηκε και σταμάτησαν οι πρόσφατες πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Γεγονός που φαίνεται σήμερα να μην επηρεάζει τη διάθεση των θεσμικών στο Χ.Α., ενώ η  εικόνα τους για τους δείκτες των μεγαλύτερων έχει ως εξής, για τον  DAX +1,55%, ο CAC +1,57% και για τον FTSE100 η μεταβολή είναι +0,06%.

Τα futures των δεικτών της Wall Street ξεκίνησαν σήμερα ανοδικά στις ασιατικές συναλλαγές και στις 14:30 έχουνε μεταβολές +0,41% για τον S&P500 και +0,45% για τον Dow Jones Ind Av. Αλλά πολλές φορές η εικόνα αλλάζει, όσο πλησιάζει η έναρξη στις συναλλαγές σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ.

Στις 14:41 ο τζίρος ήταν 23,632 από 17,583 εκατ. ευρώ ελαφρά μεγαλύτερος από  εκείνον της προηγούμενης συνόδου στο πρώτο μέρος που μετρήθηκε 25 λεπτά αργότερα. Οι δείκτες έχουν μεταβολή +0,30% για τον Γ.Δ. και +0,27% για τον 25άρη με τον FTSEM στο +1,18%. 

Η αξία των πακέτων είναι 2,994 από 1,182 εκατ. ευρώ στο μέσο των συναλλαγών.

Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 41 από 38 και των πτωτικών 42 από 34 με αμετάβλητες τις 18 από 14. Η δυναμική του πρώτου μέρους, δεν διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας.

Οι αγορές της Νέας Υόρκης, ετοιμάζονται για ανοδικό ξεκίνημα.

Η εικόνα της αγοράς μπορεί να βελτιωθεί μετά τις 15:30 αν ενδιαφερθούν να τοποθετηθούν αρκετοί διαχειριστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.   



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα