Σταθεροποιητικά το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016 11:08
UPD:11:10
EPA/YANNIS KOLESIDIS

Σταθεροποιητικά κινείται στην έναρξη της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιχειρούν να κατοχυρώσουν τα χθεσινά κέρδη.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.03) ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,09% στις 547,62 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 0,18% στις 1.470,11 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς περιορίζεται στα 4 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 26 ενισχύονται, 18 υποχωρούν και επτά παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,45% στις 526,45 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει πτώση κατά 2,07%, η Alpha Bank κατά 0,59% και η Eurobank κατά 0,54%. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς παραμένει αμετάβλητη στα 0,150 ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή εμφανίζει πτώση κοντά στο 2%, ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις Jumbo και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco ενισχύεται κατά 2,40% και της ΔΕΗ κατά 1,53%.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση, ο Ηλίας Ζαχαράκης, αναλυτής της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, επισημαίνει τα εξής: «Πλέον η Αγορά μπορεί να κάνει την διαφορά, με κατοχύρωση μέσα στο μήνα των 580 μονάδων. Επίπεδο που έχει γίνει σημαντική μεσοπρόθεσμη αντίσταση. Οι όγκοι συναλλαγών είναι αισθητά χαμηλοί σε τίτλους εκτός του Τραπεζικού κλάδου, γεγονός που δείχνει ότι οι πωλητές δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν μετοχές σε αυτές τις αποτιμήσεις, τουλάχιστον στην παρούσα φάση».

Από την πλευρά της, η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά τα εξής: «Όσο διάστημα ο Δείκτης παραμένει υψηλότερα των 522 μονάδων, οι αγοραστές δικαιούνται να ελπίζουν σε σχηματισμό διπλού βυθού και ενδεχομένως τερματισμού της πτώσης. Για την ουσιαστική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, και την αναστροφή της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης, απαιτείται η υπέρβαση της ισχυρής αντίστασης των 571 μονάδων απ' όπου διέρχεται η κατερχόμενη γραμμή τάσης, ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών και το επίπεδο διόρθωσης 38,2% του πτωτικού κύματος από τις 659 έως τις 517 μονάδες».

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πλεόνασμα 1% προέβλεψε από το βήμα της Βουλής,  ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμώντας ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» και δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα για τον επόμενο χρόνο. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην οικονομική πολιτική που πρέπει να ασκηθεί και πρότεινε «ανταλλαγή λιγότερης λιτότητας με υψηλότερη ανάπτυξη».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι ΤτΕ και υπουργείο Οικονομικών μελετούν προτάσεις για άμεση χαλάρωση των capital controls. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η μη υπαγωγή του «φρέσκου χρήματος» στους περιορισμούς αναλήψεων και η δυνατότητα στους αποταμιευτές να «σηκώνουν» 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες από τα ATMs αντί για 420 ευρώ ανά εβδομάδα που είναι το σημερινό όριο.

«Βιώσιμες λύσεις» για όλους τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, αφού όμως προηγηθεί εξονυχιστική διαδικασία επιλογής των μεγαλοοφειλετών, με βάση οικονομικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα που θα καθορίζουν τη βιωσιμότητά τους, σχεδιάζει από την πλευρά της, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γ.γ. Γιώργος Πιτσιλής, σε συνέντευξή του στη «Ν».

Μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης με την Wind Hellas υπέγραψε τέλος, η Vodafone Ελλάδος, προχωρώντας σε κοινές δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα επενδύσεων για την υλοποίηση και χρήση δικτύων σταθερής πρόσβασης, νέας γενιάς, με τη χρήση οπτικών ινών.

«Έχουμε δεσμευτεί να προσφέρουμε στους πελάτες μας ό,τι καλύτερο υπάρχει στις νέες τεχνολογίες, μέσω συνεχών επενδύσεων στο δικό μας δίκτυο και της επιδίωξης για στρατηγικές συνεργασίες όχι μόνο στο κινητό αλλά και στο σταθερό δίκτυο», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα