Morrison: Χαμηλότερα κέρδη στο σύνολο της χρήσης

Εξ αιτίας του υψηλού κόστους συγχώνευσης της Safeway
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2005 10:42

ΜΕΙΩΣΗ στο σύνολο της χρήσης, στα 50 εκατ. λίρες Αγγλίας (92 εκατ. δολ.), ενδέχεται να εμφανίσουν τα καθαρά κέρδη της τέταρτης μεγαλύτερης αλυσίδας ειδών μπακαλικής της Βρετανίας, William Morrison Supermarkets Plc, εξ αιτίας του υψηλού κόστους της εξαγοράς της Safeway Plc, αντί του ποσού των 6,24 δισ. δολαρίων.

Τα προ φόρων κέρδη, θα κυμανθούν από 50 εκατ. έως 150 εκατ. λίρες, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου, εκτός των εκτάκτων, ανήλθαν σε 380,3 εκατ. λίρες, πέρυσι.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Ken Morrison, δαπανά 50% περισσότερα από τα προβλεπόμενα, για να αλλάξει το κάθε ένα από τα μαγαζιά της Safeway στη μορφή των Morrison. Επίσης, για να προσελκύσει τον κόσμο, μείωσε τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών, που εμπορεύονται τα Safeway, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με την Tesco Plc και με τα καταστήματα Asda της Wal-mart Stores Inc. Όταν η Morrison, ανακοίνωσε την συμφωνία το 2003, είχε πει, ότι τα κέρδη θα αυξηθούν μέσα στην επόμενη διετία. Ωστόσο, από τότε δεν προέβλεψε βελτίωση μέχρι το 2007.

«Είναι κάτι περισσότερο από άσχημα νέα», ανέφερε η Jane Coffey, η οποία διαχειρίζεται 11 δισ. δολ. σε μετοχές με την Royal London Asset Management, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Morrison, συμπληρώνοντας: «Εχουν μεγάλο πρόβλημα με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Safeway, σε συνδυασμό με το ό,τι, η Tesco είναι ένας σκληρός ανταγωνιστής».

Οι μετοχές της εταιρείας έχουν απωλέσει το 1/4 της αξίας τους από τη στιγμή που η Morrison ολοκλήρωσε την εξαγορά της Safeway, στις 8 Μαρτίου του 2004. Οι μετοχές της Tesco, έχουν σημειώσει άνοδο 23%. Χθες, οι μετοχές της Morrison, έκλεισαν με απώλειες μιας πένας, ποσοστό 0,5%, στις 186,75 πένες η μία, στο Λονδίνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα