Καμπανάκι από G20 για παγκόσμιο εμπόριο και ανάπτυξη

Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016 15:23
UPD:16:53
REUTERS/ALY SONG

Να ανακόψουν την στροφή στον προστατευτισμό, η οποία έχει επιταχυνθεί ανησυχητικά τον τελευταίο χρόνο, θα επιδιώξουν οι χώρες του G20, ενισχύοντας την συνεργασία τους και υιοθετώντας κοινές κατευθυντήριες γραμμές για το εμπόριο και τις επενδύσεις. Στη διήμερή συνάντησή τους στη Σανγκάη, οι υπουργοί Εμπορίου των 20 ισχυρότερων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου και την επίμονα ασθενή ανάπτυξη και δεσμεύθηκαν να αναλάβουν δράση.

«Η παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά παραμένει ασθενής και άνιση και δεν ανταποκρίνεται στο στόχο μας για ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη» αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κοινό ανακοινωθέν οι υπουργοί. «Οι κίνδυνοι και οι αδυναμίες επιμένουν» προειδοποιούν, προσθέτοντας ότι «συμφωνήσαμε να κάνουμε όλοι περισσότερα για να επιτύχουμε τον κοινό στόχο παγκόσμιας ανάπτυξης, σταθερότητας και ευημερίας».

Η αναβίωση του προστατευτισμού έχει αναδειχθεί σε μεγάλο αγκάθι για το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ αναδυόμενων και ανεπτυγμένων οικονομιών. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Κίνας, η οποία κατηγορείται για παράνομη επιδότηση των εξαγωγών χάλυβα. ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν επιβάλλει υψηλότατους δασμούς αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές αρκετών κινεζικών προϊόντων χάλυβα επικαλούμενες αθέμιτο ανταγωνισμό εκ μέρους του Πεκίνου. Οι κινεζικές αρχές εγκαλούν και αυτές από την πλευρά τους Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες για προστατευτισμό.

Από το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου λείπουν πάντως οι κατηγορίες, με όλες τις πλευρές να συμφωνούν στην ανάγκη για καλύτερο συντονισμό των πολιτικών τους. Ο "οικοδεσπότης" υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Γκάο Χουτσένγκ, υπογράμμισε ότι
η ομάδα του G20 οφείλει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια οικονομία, από την επιβράδυνση του εμπορίου έως τα επίμονα προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά, αλλά οι βαθύτατες επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης γίνονται ακόμη αισθητές» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως οι ούτε οι εμπορικές συναλλαγές ούτε οι επενδύσεις έχουν επανακάμψει στα προ κρίσης επίπεδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα