Κάμψη των ελληνικών εξαγωγών διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το εμπορικό ισοζύγιο του Μαΐου.
Στη μείωση αυτή - σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ - πέραν των γενικότερων προβλημάτων και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας της ελληνικής οικονομίας, συνέβαλε και η κατάσταση που επικράτησε στην χώρα τους τελευταίους μήνες, καθώς από τον Μάιο ξεκίνησαν οι αποχές/απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά.
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια, η ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων εξανεμίζεται ακόμα περισσότερο, καθώς υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις σχετικά με την εξόφληση των υποχρεώσεων του δημοσίου στους ιδιώτες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι στο 25% των εφοριών της χώρας η καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ μπορεί να χρειαστεί από ένα έως και τέσσερα χρόνια, παρά το ό,τι οι επιστροφές φόρων πρέπει να γίνονται εντός 90 ημερών, ενώ και δυνατότητες των εξαγωγικών επιχειρήσεων όπως η χρήση του ΕΔΔΑ για την απαλλαγή ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί.
Ήδη, τονίζει ο Σύνδεσμος, οι επιπτώσεις στο επιχειρείν από την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς και οι φόβοι που δημιουργούνται λόγω της νέας υπέρμετρης αύξησης φόρων και εισφορών είναι εντονότεροι. Τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης ή «μετανάστευσης» ακόμη και για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους της χώρας - ενέργεια, η οποία, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, θα έχει άμεσες και πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην απασχόληση.
Η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, αλλά προπάντων η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες, με προτεραιότητα στις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την επίσπευση των αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, καταλήγει, στον ίδιο τόνο.