Σταθεροποιητικά και δίχως τζίρο το Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2016 11:01
UPD:11:02
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Σταθεροποιητικά κινείται στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναζητούν αφορμές προκειμένου να δώσουν ώθηση στην αγορά.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.01) ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,08% στις 533,07 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,03% στις 1.416,66 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε απογοητευτικά επίπεδα, καθώς περιορίζεται στα 1,51 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 18 ενισχύονται, 17 υποχωρούν και έξι παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί κατά 0,17% στις 476,70 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει πτώση κατά 1,11% και η Eurobank κατά 1,41%. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς παραμένει αμετάβλητη, ενώ της Alpha Bank ενισχύεται κατά 1,35%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil εμφανίζουν κέρδη άνω του 2% ενώ στο 1,30% διαμορφώνεται η άνοδος και για τη μετοχή του Μυτιληναίου. Αντίθετα, πτώση της τάξης του 1% σημειώνει η μετοχή του Τιτάνα.

Την ίδια ώρα, κάποια πρώτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης διαβλέπει η Citi για την ελληνική οικονομία, γεγονός το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο στην αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μάλιστα, εκτιμά ότι θεωρείται ρεαλιστικός ο στόχος της μείωσης του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 30%-40% σε ορίζοντα τριετίας. Οι εκπρόσωποι της τράπεζας συνάντησαν προχθές στελέχη από τις ελληνικές τράπεζες και την ΤτΕ.

Σύμφωνα με τη Citi, οι ελληνικές τράπεζες υπέβαλαν τον Μάιο στην Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ και στον SSM τους στόχους μείωσης της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης και των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους (NPEs/NPLs), που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από την ΤτΕ τον Σεπτέμβριο. Αν και ο στόχος για μείωση των NPEs μπορεί να διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα, η Citi θεωρεί πως μια μείωση 30%-40% στο απόλυτο επίπεδο των NPLs μέχρι το τέλος του 2019 είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, μέσω ενός συνδυασμού μείωσης χρέους, κατασχέσεων, ρευστοποιήσεων και διαγραφών. 

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την εφαρμογή - εντός του 2016 - μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προανήγγειλε, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Les Echos». «Εργαζόμαστε πάνω σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία οπωσδήποτε, θα εφαρμοστούν πριν το τέλος του έτους» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Παράλληλα, στάσιμο παρέμεινε στο β’ τρίμηνο του 2016, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, γεγονός, το οποίο - σύμφωνα με την Eurobank - καταδεικνύει τη συνέχιση της υφεσιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση της τράπεζας «7 Ημέρες Οικονομία», η ελληνική οικονομία κατέγραψε αρνητικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης (1,35%) το α΄ τρίμηνο του 2016, με τον ΟΟΣΑ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ να αναμένουν ύφεση, για το σύνολο του έτους, κατά 0,20%, 0,30% και 0,58% αντίστοιχα.

Επιπροσθέτως, λουκέτο έβαλαν στο πρώτο πεντάμηνο του 2016 15.435 επιχειρήσεις σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνο Κόλλια, που κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Τέλος, σειρά πρωτοβουλιών για τη ρύθμιση των στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι νέες ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν 145.000 δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, στοχεύουν στην ελάφρυνση αλλά και την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα