Για το μεγαλύτερο διάστημα του έτους, το δολάριο, οι τιμές του πετρελαίου και οι οικονομικές συνθήκες κινήθηκαν, όπως είχε προβλέψει η Federal Reserve, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να σχεδιάσουν νέες αυξήσεις επιτοκίων.
Αυτό όμως, δεν συμβαίνει πια. Μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, όλα τα οικονομικά στοιχεία, όπως η έκθεση για την αγορά εργασίας την Παρασκευή, περιλαμβάνει διάφορες υποσημειώσεις. Κατά πόσο αντικατοπτρίζει τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις και πόσο θα διαρκέσουν οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές της οικονομικής αναδιάταξης.
Σε ανάλογα γεγονότα στο παρελθόν, όπως η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η Fed χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να μπορέσει να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα των οικονομικών προοπτικών. Το Brexit μπορεί να αποδειχθεί εξίσου δύσκολο να αποκωδικοποιηθεί, καθώς ήδη έχει οδηγήσει σε άνοδο το δολάριο και σε ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.
«Δεν μπορείς να ξέρεις πόσο θα διαρκέσει αυτό και πράγματι δεν γνωρίζουμε το μέγεθος», δήλωσε ο Daniel Tarullo, διοικητής της Federal Reserve την Τετάρτη. «Αμφιβάλλω εάν θα υπάρξει στιγμή που ο κόσμος θα πει, εντάξει, τελειώσαμε με το Brexit».
Η απόφαση της Βρετανίας έρχεται τη στιγμή που η Fed αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ευαισθησία τις διεθνείς εξελίξεις, αναβάλλοντας δύο επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από το προηγούμενο καλοκαίρι.
Το δολάριο φαίνεται τώρα να επηρεάζεται πιο πολύ από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και η ραγδαία άνοδός του από το 2014 είχε ως αποτέλεσμα την κάμψη των αμερικανικών εξαγωγών, ενώ ανέτρεψε και τις προβλέψεις της Fed για τον πληθωρισμό.
«Υποπτεύομαι πως δυσκολεύονται ιδιαίτερα να διακρίνουν το βραχυπρόθεσμο από το μακροπρόθεσμο και επίσης τι συμβαίνει στην αμερικανική οικονομία» τόνισε ο Beth Ann Bovino, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Ratings. «Θα έλεγα πως η κρυστάλλινη σφαίρα της Fed έχει πάρα πολλά σύννεφα» κατέληξε.
Πηγή: Reuters