Peel Holdings: 1,41 δισ. δολ. για την εξαγορά της Mersey Docks & Harbour

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2005 11:31

ΠΟΣΟΝ 771 εκατ. λιρών Αγγλίας (1,41 δισ. δολ.), συμφώνησε να καταβάλλει η Peel Holdings Ltd., ιδιοκτήτρια λιμένων στην Σκωτία και του καναλιού του Μάντσεστερ, ηλικίας 107 ετών, για την εξαγορά της Mersey Docks & Harbour Co. του Λίβερπουλ.

Η Peel, θα καταβάλλει 982 πένες για κάθε μία μετοχή της Mersey ή 18% περισσότερα από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της εταιρείας στις 9 Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν η Mersey Docks ανακοινώσει ότι δέχθηκε προσφορά για την εξαγορά της. Η Peel, της οποίας πλειοψηφικό πακέτο κατέχει ο John Whittaker, επιχειρηματίας του real estate της Βρετανίας, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στον όμιλο της Σαουδικής Αραβίας, Olayan.

Η Peel, στην οποία ανήκει το αεροδρόμιο «John Lennon» του Λίβερπουλ, το Clydeport στη Γλασκώβη, το κανάλι του Μάντσεστερ και το εμπορικό του κέντρο, Trafford, επεκτείνει τις δραστηριότητες των λιμένων της, προκειμένου να ευνοηθεί από τους υψηλότερους όγκους εμπορευμάτων που μεταφέρονται διεθνώς. Η εταιρεία, είχε πει τον Ιανουάριο, ότι αύξησε το μερίδιό της στην Mersey Docks, σε ποσοστό 26%.

Η εμπορική συναλλαγή, θα πρέπει να εγκριθεί από το 75% των μετόχων της Mersey Docks και από το δικαστήριο, σύμφωαν με τον εκπρόσωπο της Mersey Docks, John Kiely.

Στις 15 Μαρτίου, η Mersey Docks, ανακοίνωσε, ότι τα καθαρά της κέρδη στο σύνολο της χρήσης, αυξήθηκαν σε ποσοστό 16%, φθάνοντας τα 41,3 εκατ. λίρες, καθώς αυξήθηκαν οι ναύλοι και ο όγκος μεταφοράς εμπορευμάτων στους λιμένες που διαχειρίζεται. Τα έσοδα, αναρριχήθηκαν κατά 6,9%, φθάνοντας τσα 341,5 εκατ. λίρες.

Η Peel, η οποία άρχισε τη δραστηριότητά της το 1920, ως κλωστοϋφαντουρία στο Bury, μία πόλη βορειοδυτικά της Αγγλίας, έστρεψε μετά από 75 χρόνια το ενδιαφέρον της στο real estate. Ο Whittaker, κατείχε την 387η θέση στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes, με ακίνητη περιουσία αξίας 1,7 δισ. δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα