Του Στέλιου Παπαπέτρου
Η «μαύρη και ανασφάλιστη εργασία» η οποία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΣΕΠΕ βρίσκεται στο 15%, ήταν το αποκλειστικό θέμα της τριμερούς συνάντησης που έγινε σήμερα μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου εργασίας, των κοινωνικών εταίρων και κλιμακίου της Διεθνούς οργάνωσης Εργασίας (ILO).
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν τα βασικά συμπεράσματα της διεθνούς οργάνωσης για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και της ψευδώς δηλωμένης μερικής απασχόλησης η εκ περιτροπής απασχόλησης, δηλαδή δύο μορφές εργασίας οι οποίες πολλές φορές υποκρύπτουν σχέσεις πλήρους απασχόλησης.
Σύμφωνα με τις θέσεις της ΓΣΕΕ, «η πραγματική διάσταση της αδήλωτης εργασίας δεν αποτυπώνεται με ακρίβεια στα στατιστικά στοιχεία, όπως δεν αποτυπώνεται και η μερικώς/ψευδώς δηλωμένη εργασία η οποία τείνει με την κρατική ανοχή να γίνει ο κανόνας, οδηγώντας σε εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή, ενώ παράλληλα προστατεύονται συγκεκριμένα άβατα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως είναι ο αγροτικός τομέας».
Μάλιστα η Ανώτατη Συνομοσπονδία, ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις επεσήμανε ότι είναι αντίθετη σε «κάθε πρόσθετη άμεση ή έμμεση ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας και ασφάλισης». Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος παρουσίασε ένα κείμενο 13 θέσεων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και της μερικά/ψευδώς δηλωμένης εργασίας.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πληρότητα του κειμένου που παρουσίασε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, το οποίο χαρακτήρισε ως «χρήσιμο και κατατοπιστικό», χωρίς όμως όπως επεσήμανε αυτό «να σημαίνει ότι συμφωνώ σε όλα τα συμπεράσματα, όπως τη διάκριση ως προς το μέγεθος των επιχειρήσεων, αλλά και την αποσύνδεση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας από το ύψος των φόρων».
Μάλιστα ο κ. Βασίλης Κορκίδης τονίζει σε δήλωση του ότι «Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του εμπορίου στο ΑΕΠ ξεπερνά το 11% και ο κλάδος αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας με 665,2 χιλ. εργαζομένους (το 18,2% της συνολικής απασχόλησης), το ποσοστό των ελέγχων έδειξε, ειδικά για το εμπόριο, σχετικά χαμηλή παραβατικότητα. Πιο συγκεκριμένα, το χρονικό διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 – 30 Νοεμβρίου 2015, το ποσοστό αδήλωτων εργαζομένων στο λιανικό διαμορφώθηκε στο 3,0%, στο χονδρικό στο 4,0% και στα οχήματα στο 4,2%, όταν την ίδια περίοδο ο μέσος όρος της χώρας ήταν στο 5,4%».
ΕΣΕΕ: Oι κατευθύνσεις για την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας
- Πάταξη του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου καθώς και των προϊόντων που εισάγονται καθημερινά στην χώρα από τις διασυνοριακές μετακινήσεις, αφού αυτά τα προϊόντα διοχετεύονται στην αγορά μόνο μέσω της αδήλωτης εργασίας και ο έλεγχός τους θα μειώσει άμεσα τη συγκεκριμένη πληγή.
- Άμεση και πραγματική ενημέρωση των εργοδοτών ακόμα και συμβουλευτικά για τις συνέπειες και τους κινδύνους να απασχολούν αδήλωτα εργαζόμενους.
- Υιοθέτηση του εργόσημου, ως μία αξιόπιστης λύσης καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας που κυριαρχεί στην περιστασιακή απασχόληση.
- Επανεξέταση του ύψους του πρόστιμου των 10.550€ και τη μετατροπή του σε ισόποσο χρόνο απασχόλησης, αφού σε κάθε περίπτωση το μέτρο είναι καταφανώς εισπρακτικό και όχι καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας.
- Αξιολόγηση των «εντός κρίσης» επιχειρήσεων, όσων δηλαδή ήταν στο παρελθόν συνεπείς αλλά υπό συνθήκες κρίσης έχουν πληγεί τόσο, ώστε να καταφεύγουν στην αδήλωτη εργασία.
- Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στους συνεπείς εργοδότες και επιχειρήσεις.