Tαϊλάνδη: Αύξηση των επιτοκίων με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2005 12:44

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, κατά ένα τέταρτο της μονάδας και στα υψηλότερα επίπεδα, από τον Δεκέμβριο του 2001, προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος κινήθηκε ανοδικά, εξ αιτίας της υψηλής τιμής των καυσίμων, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης.

Η Bank of Thailand, αύξησε το επιτόκιο των 14 ημερών, στο 2,5%, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του υποδιοικητή της, Bandid Nijathaworn, στην Μπανγκόκ. Και οι οκτώ οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν αυτήν την αύξηση, η οποία ήταν η πέμπτη κατά σειρά, από τον περασμένο Αύγουστο, όταν τα επιτόκια ήταν στα χαμηλότερα παρά ποτέ επίπεδα, του 1,25%.

Οι κεντρικές τράπεζες της Ινδίας, των Φιλιππίνων και της Ταϊβάν, έχουν αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, φέτος, σε μια προσπάθεια περιορισμού του πληθωρισμού. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού, καθιστά δυσκολότερη την προσπάθεια του πρωθυπουργού της χώρας, Thaksin Shinawatra, να αναζωογονήσει την ανάπτυξη, σε μία οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο, για πρώτη φορά, μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών.

Ο πληθωρισμός της Ταϊλάνδης, έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών και στο 3,7% τον περασμένο μήνα, μετά την κίνηση της κυβέρνησης, να αυξήσει τις τιμές του ντήζελ, κατά περίπου 20%. Οι πληθωριστικές πιέσεις, ενδέχεται να συνεχιστούν τους αμέσως επόμενους μήνες, αποτέλεσμα της περαιτέρω αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Ο δείκτης SET της Ταϊλάνδης, υποχώρησε 5,69 μονάδες, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στις 678,38 μονάδες, στις 3:08' μ.μ., ώρα Μπανγκόκ. Το μπατ, το νόμισμα της χώρας, υποχώρησε 0,4% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, φθάνοντας στα 40,72. Συνολικά φέτος το νόμισμα έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 4,42%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα