Πώς θα γίνει το νοικοκύρεμα χρεών 1,8 δισ. ευρώ της Μαρινόπουλος

Τα δύο σενάρια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Σκλαβενίτης
Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2016 10:39
UPD:10:45
REUTERS/MICHALIS KARAGIANNIS

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Στην αναζήτηση μοντέλου διαχείρισης των υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος και δη στη δυνατότητα «κουρέματος» οφειλών φαίνεται ότι κρύβεται το κλειδί που θα ανοίξει τον δρόμο για την είσοδο της Σκλαβενίτης στο εγχείρημα διάσωσης της αλυσίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τραπεζών, του ομίλου Σκλαβενίτη και της Μαρινόπουλος ως προς τις οφειλές της τελευταίας.

Το πρώτο αφορά τον σχεδιασμό αποπληρωμής οφειλών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, που θα προβλέπει κλιμακωτούς συντελεστές (μεταξύ 40%-60%) στο «κούρεμα» υποχρεώσεων ανά περίπτωση πιστωτή και οφειλής.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι η διευθέτηση των υποχρεώσεων σε 15ετή βάση -στο πλαίσιο ενδεχομένως που έχει παρουσιάσει η αλυσίδα στο σχέδιο που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο κατά την αίτησή της για υπαγωγή στο άρθρο 99-, κάτι που μεταφράζεται σε «κούρεμα» τις τάξεως 50%-55%.

Πηγές τις αγοράς, πάντως, αναφέρουν ότι μια οριζόντια προσέγγιση ως προς τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές δεν φαντάζει μια δίκαιη και κυρίως ανταποδοτική κίνηση.

Τα χρέη σε εφορία, τράπεζες

Ως προς τις οφειλές προς το Δημόσιο που δεν δύνανται, δεδομένων των συνθηκών, να επιμηκυνθούν, η λύση στη λογική των «180 δόσεων» φαίνεται να είναι αυτή που συγκεντρώνει -μέχρι στιγμής- αρκετές πιθανότητες.

Όσον αφορά τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, η εξίσωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς θα πρέπει να προσμετρηθούν και οι παράγοντες που αφορούν τους κανόνες του ανταγωνισμού αλλά και των κοινοτικών ελέγχων. Ωστόσο, έμμεσες κινήσεις διευκόλυνσης της κατάστασης, που θα περιλαμβάνουν μείωση επιτοκίων δανεισμού ή επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, θα μπορούσαν ενδεχομένως να μπουν στο κάδρο του σχεδίου εξυγίανσης.

Επίσης, το όποιο σενάριο επικρατήσει θα πρέπει να «κουμπώσει» και με τα δεδομένα που θα προκύψουν από τους ελέγχους και δη τη διαδικασία due diligence (οικονομικό, νομικό και φορολογικό έλεγχο) που ήδη έχει ξεκινήσει η PriceWaterhouseCoopers για λογαριασμό της Σκλαβενίτης. Το πού θα «κάτσει» τελικά η μπίλια για το «κούρεμα» θα αποτελέσει απόφαση την οποία θα λάβει αυτός που καλείται να «πληρώσει» τον λογαριασμό, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση η Σκλαβενίτης. Η είσοδος της Σκλαβενίτης είναι -μέχρι στιγμής- το best case σενάριο, καθώς η φήμη που ακολουθεί το brand name της αλυσίδας εκτιμάται ότι θα προκαλέσει άμεσα ηρεμία στην αγορά, γεγονός που είναι αναγκαίο, και θα ενισχύσει κατά πολύ μεγάλο βαθμό την προσπάθεια επαναφοράς της Μαρινόπουλος σε μια κανονικότητα και κατ’ επέκταση σε διαδικασία «νοικοκυρεμένης» λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα θα πρέπει άμεσα να υπάρξει «λευκός καπνός» στις τριμερείς συναντήσεις προκειμένου να εξεταστούν και επιμέρους θέματα που ενδεχομένως προκύπτουν στην πράξη όταν μια εταιρεία βρεθεί σε ένα καθεστώς διαδικασίας εξυγίανσης.

Διάψευση για Starbucks

Στο μεταξύ, σε επίσημη διάψευση προχώρησε χθες η Μαρινόπουλος αναφορικά με το σενάριο που κυκλοφόρησε και αφορούσε την πώληση των Starbucks. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αλυσίδας, «στον απόηχο των εξελίξεων του τελευταίου διαστήματος, η Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ ΑΕΕ θα ήθελε να ενημερώσει ότι συνεχίζει δυναμικά την αυτόνομη λειτουργία του δικτύου καταστημάτων Starbucks κάτω από το πρίσμα μιας υγιούς ανάπτυξης, διασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους πελάτες της σε καθημερινή βάση». Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, «το ενδεχόμενο σενάριο πώλησης της Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ ΑΕΕ, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, διαψεύδεται κατηγορηματικά».

Β. Κορκίδης: Αφελληνισμός του επιχειρείν

Ηχηρή προειδοποίηση για τον αφελληνισμό της επιχειρηματικότητας είναι, κατά τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, κάθε είδηση ένταξης ελληνικών επιχειρήσεων στον πτωχευτικό κώδικα. Όπως αναφέρει, η κατάθεση προσωρινής αίτησης αναστολής καταδιωκτικών μέτρων των μεγαλύτερων αλυσίδων λιανεμπορίου της Ελλάδας έναντι των πιστωτών τους είναι ένα ακόμα γεγονός που πρέπει να υπενθυμίζει στους αρμόδιους την τεράστια έκταση της επιχειρηματικής καταστροφής που έχει συντελεστεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια των μνημονίων.

Με αφορμή τις περιπτώσεις της Μαρινόπουλος και της Jet Oil, o κ. Κορκίδης εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει «κατάρρευση», καθώς «κάτι τέτοιο θα στείλει σε αχαρτογράφητα νερά ολόκληρη την ελληνική αγορά, που στενάζει υπό το βάρος των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων και της συνεχούς οικονομικής περιδίνησης της ελληνικής οικονομίας». Όπως συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, «μετά τα οδυνηρά λουκέτα των μικρότερων, ακολουθούν τα κανόνια των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων και μετά τον αφελληνισμό των τραπεζών ακολουθεί ο αφελληνισμός της επιχειρηματικότητάς μας».

Σημειώνει ακόμη ότι οι μικρομεσαίοι της αγοράς δεν ζήτησαν κρατικοδίαιτη βοήθεια, αλλά οικονομική στήριξη και δεν την πήραν ποτέ. «Λάθος η επιλογή οικονομικού μοντέλου με διαφαινόμενο καταστροφικό αποτέλεσμα, από μια χώρα που δεν είχε ποτέ εθνική στρατηγική, φιλική στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Αυτό που αισθανόμαστε όσοι παλεύουμε σθεναρά και καταφέραμε να επιβιώσουμε τα χρόνια της κρίσης είναι απογοήτευση» καταλήγει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα