Συνεχίζονται οι πιέσεις στο ευρώ

Στα 85,24 σεντς
Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2001 18:08
UPD:18:14

Για τέταρτη κατά σειρά ημέρα υποχωρεί σήμερα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ απομακρύνει, σύμφωνα με αναλυτές, το ενδεχόμενο γρήγορης ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Οσο καθυστερεί η μείωση των επιτοκίων, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να αναθεωρηθούν και πάλι προς τα κάτω οι ρυθμοί ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας», δηλώνει στο "Bloomberg" o Μichael Rottmann, αναλυτής της HypoVereinsbank.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Bιμ Ντούιζενμπεργκ, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά «κατάλληλο» το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων και υπογράμμισε ότι η βασική επιδίωξη της Τράπεζας είναι η σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη.

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να μειώσει τα επιτόκια, εάν δεν υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις», εκτιμά ο Alex Beuzelin, αναλυτής στην αμερικανική Ruesch International. Υπενθυμίζεται, ότι το Μάιο ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα οκταετίας φθάνοντας το 3,4% σε ετήσια βάση.

Αντιθέτως, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει προβεί φέτος πέντε φορές σε μείωση των βασικών της επιτοκίων, ενώ ενδέχεται να προβεί και σε έκτη την επόμενη εβδομάδα, κάτι που κάνει τους επενδυτές να στρέφονται προς το δολάριο, καθώς θεωρούν ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει γρηγορότερα από την ευρωπαϊκή.

Στις 18:00’ ώρα Ελλάδος, στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του αμερικανικού νομίσματος είχε διαμορφωθεί στα 85,24 σεντς από 85,48 αργά χθες το βράδυ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα