Συνεχίζει να «προβληματίζει» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τρίτη, 05 Ιουλίου 2016 10:58
UPD:10:59
SOOC/Nikos Libertas

Συνέχεια στις «προβληματικές» συνεδριάσεις δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να κινείται σε πτωτικό έδαφος, επηρεαζόμενο δυσμενώς από την πορεία των τραπεζικών μετοχών.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.57) ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,55% στις 536,86 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 0,98% στις 1.420,23 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς περιορίζεται στα 2,31 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 11 ενισχύονται, 23 υποχωρούν και 10 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος διολισθαίνει κατά 3,06% στις 470,19 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 3,16%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 4,03%, η Eurobank κατά 3,38% και η Alpha Bank κατά 2,74%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Viohalco εμφανίζει απώλειες άνω του 2%, ενώ πέριξ του 1,5% διαμορφώνεται η πτώση για τις Lamda Development, Τιτάνα και Viohalco. Στον αντίποδα, η Jumbo ενισχύεται κατά 1,50% και η Aegean κατά 1%.

Αποτιμώντας την εικόνα του χρηματιστηρίου, ο Πέτρος Στεριώτης, αναλυτής της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, παρατηρεί τα εξής: «O Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχασε την περασμένη εβδομάδα μοναδική ευκαιρία να πείσει τους δύσπιστους σχετικά με τη δυναμική του. Τη στιγμή που τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια έχουν αναπληρώσει σημαντικό μέρος των απωλειών που προκάλεσε το "Brexit", το Χ.Α. παραμένει σε έντονα πτωτική τάση, κάτι που δείχνει ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια, που θα μπορούσαν δυνητικά να προσφέρουν στηρίγματα, συνεχίζουν να αποφεύγουν την έκθεσή τους στην εγχώρια αγορά.

Η υπερεξάρτηση του επενδυτικού "sentiment" από τις πληγείσες Τραπεζικές μετοχές, όχι μόνο δεν βοηθά την κατάσταση, αλλά παρατηρούμε ότι η αδυναμία της αγοράς αργά αλλά σταθερά "διοχετεύεται" στους περισσότερους, από τους υπόλοιπους τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης».

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι διαδικασία χαλάρωσης των capital controls είναι συνεχής και σημείωσε ότι «σταδιακά θα λαμβάνονται μέτρα «φιλελευθεροποίησης». Ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη να «πιστέψει ο κόσμος ότι έγινε μια καλή ανακεφαλαιοποίηση, ότι οι τράπεζες είναι σταθερές και ότι λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για τα κόκκινα δάνεια». «Αν αρχίσει να επιστρέφει ο κόσμος τα χρήματά του στις τράπεζες, τότε θα αρθούν τα capital controls», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, σ’ έναν νέο κύκλο εξελίξεων έχει εισέλθει η τηλεπικοινωνιακή αγορά, με τη Forthnet  να πρωταγωνιστεί όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της, πλήθος θεσμικά ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά, ενώ επίκειται εκ νέου διαπραγμάτευση για τα δίκτυα νέας γενιάς (NGA) έπειτα από τον διορισμό προέδρου στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), αλλά και (μόλις την περασμένη Παρασκευή) γενικού γραμματέα Επικοινωνιών στο υπουργείο Υποδομών.

Από την πλευρά της, στήριξη στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εκφράζει η κυβέρνηση, δηλώνοντας πλήρως ικανοποιημένη από τις μέχρι στιγμής, επιδόσεις τους. Πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι «η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για την μέχρι τώρα παρουσία της διοίκησης του ΤΧΣ καθώς εκτός των άλλων έφεραν σε πέρας το δύσκολο έργο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

«Τα χειρότερα για την Ελλάδα έχουν περάσει» δήλωσε τέλος, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ), Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στο πρακτορείο CNBC. «Η χώρα έχει επιστρέψει στην πολιτική σταθερότητα και οι φόβοι για το Grexit βρίσκονται πίσω μας» τόνισε, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με την ίδια, η χώρα εισέρχεται σε περίοδο ομαλότητας και σταθερότητας, καθώς «το επόμενο διάστημα θα δούμε θετικά  σημάδια στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και το επίπεδο ζωής των Ελλήνων».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα