Μερίδιο στην κινεζική Cosco θα αποκτήσει ο Li-Ka-Shing και η Temasek

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως μετέδωσε το Bloomberg
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2005 08:47

ΤΟ ποσόν των 300 εκατ. δολ., για την απόκτηση μεριδίου στην Cosco Holdings Co., τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία κοντέϊνερ της Κίνας, θα προχωρήσει ο δισεκατομμυριούχος του Χονγκ Κονγκ, Li Ka-Shing και το επενδυτικό σκέλος της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπςω μετέδωσε το Bloomberg News.

Ο δισεκατομμυριούχος Li-Ka Shing, θα καταβάλλει το ποσόν των 150 εκατ. δολ., για την απόκτηση μεριδίου στη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία με κοντέϊνερ της Κίνας, Cosco.

H εταιρεία του Li, Hutchison Whampoa Ltd., η μεγαλύτερη διαχειρίστρια λιμένων στον κόσμο και η Temasek Holdings Pte, της Σιγκαπούρης, θα καταβάλλουν η κάθε μία από 150 εκατ. δολ. ΗΠΑ, στην Cosco, σύμφωνα με ανθρώπους, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Το συνδυασμένο τους μερίδιο, θα αποτελεί το 18% της εταιρείας του Χονγκ Κονγκ, η οποία σχεδιάζει να εισάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο και να αντλήσει το ποσόν του 1,7 δισ. δολ. ΗΠΑ.

«Η δημόσια εγγραφή θα επιτύχει, καθώς ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της εταιρείας θα πάει στους επενδυτές», ανέφερε ο Norman Ho, ο οποίος διαχειρίζεται 2 δισ. δολ. σε μετοχές, με την Value Partners Ltd. στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Ο κλάδος δεν είναι και τόσο ελκυστικός, καθώς έχει φθάσει στο κλείσιμο του κύκλου του».

Το 80% των εσόδων της Cosco, προέρχεται από τα πλοία κοντέϊνερ, ενώ τα κέρδη της ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά το επόμενο έτος, καθώς μειώνονται οι ναύλοι. Σύμφωνα με την Drewry Shipping Consultants Ltd., που εδρεύει στο Λονδίνο, οι ναύλοι, που αναρριχήθηκαν στα ύψη μέσα σε τέσσερα χρόνια, αποτέλεσμα των πολύ μεγάλων εξαγωγών της Κίνας προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενδέχεται να μειωθούν το 2006, καθώς οι στόλοι επεκτείνονται. Η δυναμικότητα ενδέχεται να αυξηθεί το επόμενο έτος σε ποσοστό της τάξης του 16%, σχεδόν δύο φορές όσο η ζήτηση, επεσήμανε η Drewry.

Σύμφωνα με την HSBC Holdings Plc, η οποία διαχειρίζεται την πώληση των μετοχών της Cosco μαζί με την UBS AG, τα κέρδη της, ενδέχεται να μειωθούν σε ποσοστό της τάξης του 18% το επόμενο έτος, στα 3,5 δισ. γιουάν (423 εκατ. δολ.). Ο εκπρόσωπος της HSBC στο Χονγκ Κονγκ, John Ryan και της UBS, Mark Panday, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα. Ο Bruce Shu της Citigate Dewe Rogerson, ο οποίος διαχειρίζεται τα θέματα Τύπου της Cosco, αρνήθηκε επίσης να κάνει κάποιο σχόλιο. Η εκπρόσωπος της Temasek, Eva Ho και της Hutchinson, Laura Cheung, δεν σχολίασαν το θέμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα