S&P: Η Ευρωζώνη θα χάσει 0,8% του ΑΕΠ λόγω του Brexit

Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 14:50
UPD:14:53
REUTERS/© Neil Hall / Reuters

Το Brexit, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών (2017-2018), θα κοστίσει στην Ευρωζώνη το 0,8% του ΑΕΠ της, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, σε έκθεσή του για τις επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Αναμφίβολα - εξηγεί ο αμερικανικός οίκος - το Brexit θα πλήξει τις οικονομικές προοπτικές ων χωρών της Ευρωζώνης, εξαιτίας της μείωσης του εμπορίου και των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον S&P, οι χώρες με τη μεγαλύτερη έκθεση είναι η Ιρλανδία, η Ολλανδία και το Βέλγιο. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της Ιρλανδίας στη Βρετανία αντανακλούν το 7,10% του εγχώριου ΑΕΠ, της Ολλανδίας το 6,6% και του Βελγίου το 7,4%.

Την ίδια ώρα, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτες απέναντι στον κίνδυνο του Brexit, λόγω του υψηλού αριθμού των απευθείας επενδύσεων, οι οποίες το 2014, στη Γαλλία ανήλθαν στα 98 δισ. στερλίνες και στη Γερμανία στα 72 δισ. στερλίνες.

Παρά το αρνητικό σοκ, προσθέτει ο S&P, η Ευρωζώνη διαθέτει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να αντεπεξέλθει των προκλήσεων, καθώς για παράδειγμα, η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών δύναται να λειτουργήσει ως «εξισορροπητικός παράγοντας».

Όσον αφορά την ίδια τη Βρετανία, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η χώρα θα αποφύγει την ύφεση, αν και το Brexit θα αφαιρέσει από τη βρετανική οικονομία το 1,2% του ΑΕΠ το 2017 και το 1% το 2018.

Τέλος, αναμένει ότι η Bank of England, έως το τέλος του 2016, θα μειώσει στο 0% το βασικό επιτόκιο (0,5% σήμερα) και θα ξεκινήσει ένα νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης, από το 2017.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα