IEA: Πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το β' εξάμηνο

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2005 11:51

ΣΤΗΝ προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψής της, για τη ζήτηση του πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης, προχώρησε η International Energy Agency (IEA), σηματοδοτώντας, ότι ΟΠΕΚ θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για την αύξηση της παραγωγής, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προμήθειες, καθώς η κατανάλωση αυξάνεται το τέταρτο τρίμηνο.

Η παγκόσμια ζήτηση θα αγγίξει τα 86,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη σημερινή μηνιαία έκθεση της ΙΕΑ, 200.000 βαρέλια περισσότερα την ημέρα, από την προηγούμενη πρόβλεψη, τον περασμένο μήνα. Αυτό σημαίνει, ότι ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να αντλεί 29,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το τελευταίο τρίμηνο, 300.000 βαρέλια ημερησίως περισσότερα, από ό,τι προβλεπόταν τον Μάϊο, σύμφωνα με την ΙΕΑ.

«Τα μέλη του ΟΠΕΚ, παράγουν κοντά στη δυναμικότητά τους», ανέφερε ο Jeff Brown, αναλυτής του τομέα ζήτησης πετρελαίου της ΙΕΑ, σε συνέντευξή του σήμερα στο Παρίσι, συμπληρώνοντας: «Ευτυχώς στα τέλη του έτους, οι πιέσεις που βλέπουμε σήμερα, θα έχουν περιοριστεί».

Τα συμβόλαια του πετρελαίου, διατηρήθηκαν πάνω από τα 50 δολ. το βαρέλι, καθώς τα μέλη του ΟΠΕΚ, αύξησαν την παραγωγή τους για να χτίσουν τα αποθέματα και να εξασφαλίσουν τις προμήθειες εκείνες που θα απαιτηθούν για αργότερα μέσα στο έτος. Οι διαπραγματευτές ανησυχούν για τις υψηλές προμήθειες, κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης, όταν η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Ιουλίου, κινήθηκε ανοδικά στο Λονδίνο μετά την έκθεση της ΙΕΑ και ήταν 45 σεντς υψηλότερα, στα 54,27 δολ. το βαρέλι, στις 9:19' π.μ. Στη Ν. Υόρκη το πετρέλαιο ήταν κατά 42 σεντς υψηλότερα, στα 54,70 δολ. το βαρέλι.

Η ΙΕΑ, διατήρησε την πρόβλεψή της για τη ζήτηση στο σύνολο του 2005, αμετάβλητη και στα 84,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς αύξησε τις προβλέψεις της το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως και αναθεώρησε προς τα κάτω, κατά 200.000 βαρέλια, την πρόβλεψη της ζήτησης το δεύτερο τρίμηνο. Η IEA, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2005, στις τρεις από τις τέσσερις συνολικά προηγούμενες μηνιαίες εκθέσεις της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα