Πτωτική εκκίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 11:02
UPD:11:04
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Πτωτικό είναι το ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η εγχώρια αγορά είναι αρνητικά επηρεασμένη από τις εξελίξεις στη Jet Oil και τη Μαρινόπουλος Α.Ε.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.00) ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,76% στις 540,82 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 1,00% στις 1.438,39 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς περιορίζεται στα 3,6 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 13 ενισχύονται, 21 υποχωρούν και επτά παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος διολισθαίνει κατά 0,14% στις 502,90 μονάδες, καθώς η Eurobank σημειώνει απώλειες κατά 0,75%, η Alpha Bank κατά 1,94% και η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,65%, ενώ η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 1,05%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Μυτιληναίου εμφανίζει κέρδη άνω του 2%, ενώ στο 1,50% διαμορφώνεται η άνοδος σε ΟΛΠ, Lamda Development, Folli-Follie, Μotor Oil και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Grivalia Properties υποχωρεί κατά 4,40%, της Intracom Holdings κατά 1,74% και της Πετρόπουλος κατά 1,37%.

Σχολιάζοντας τη σημερινή συνεδρίαση, ο Απόστολος Μάνθος, αναλυτής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνει τα εξής: Κίνηση του Δείκτη, με ημερήσιο κλείσιμο κάτω των 538 μονάδων, θα επιφέρει έντονες ρευστοποιήσεις με πιθανό αντίκτυπο τη δημιουργία νέου καθοδικού "φλερτ" με την στήριξη των 517 με 510 μονάδων. Πτωτική κατάλυση των 510 μονάδων, θα "στρώσει το χαλί" για την αποτύπωση κλεισιμάτων χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 500 μονάδων.

«Το ισχνό θετικό στοιχείο σε αυτό το σημείο, είναι η προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της υπόλοιπης αγοράς από το 'άρμα' των Τραπεζών, όπου για ακόμα μια φορά ο δείκτης τους εμφανίζεται ως χορηγός της ομάδας των 'Bears', καθώς συμπληρώνει αισίως έξι εβδομάδες πτώσης» προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec υποστηρίζει ότι «η πρώτη εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα στην Μ. Βρετανία χαρακτηρίστηκε από την επιστροφή των επενδυτών στις αγορές αλλά και την αδυναμία του τραπεζικού κλάδου να ακολουθήσει την τάση. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες επέστρεψαν, ή προσέγγισαν τα προ-δημοψηφίσματος επίπεδα, "διαβάζοντας" πιο ψύχραιμα τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο στους επιμέρους κλάδους δραστηριότητας, ωστόσο οι Τράπεζες βρέθηκαν σε μια συνεχή πίεση αρνητικής ειδησεογραφίας».

Συνεχίζοντας, διαπιστώνει ότι «η ελληνική αγορά υποαπέδωσε τόσο στο διάστημα της έντονης πτώσης, όσο και στο διάστημα της αντίδρασης από την περασμένη Παρασκευή, λόγω των Τραπεζών οι οποίες φαίνεται ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση της τάσης».

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική για τη διασφάλιση της μελλοντικής της λειτουργίας, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη ρύθμιση των οφειλών προς τους προμηθευτές, χαρακτηρίζει η Μαρινόπουλος Α.Ε. την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο έκανε δεκτές τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων της εταιρείας, θέτοντάς την σε καθεστώς προστασίας έναντι των πιστωτών της, μέχρι τη συζήτηση των κύριων προσφύγων για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, στις 21 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, τέλος στη ζωή του έβαλε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Jet Oil Κυριάκος Μαμιδάκης, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε στο σπίτι του στον Διόνυσο, στην οδό Αχιλλέως. Ο ιατροδικαστής που εξέτασε τη σορό του 84χρονου επιχειρηματία απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια, καθώς όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκδοχή της αυτοκτονίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Jet Oil είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και είχε τεθεί σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της, μετά από  αίτηση που υπέβαλε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, η οριστική εκδίκαση της οποίας έχει οριστεί για την 1η Νοεμβρίου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα