Τι αλλάζει στους διακανονισμούς συναλλαγών του Χρηματιστηρίου

Οι υποχρεώσεις ενημέρωσης από πλευράς χειριστών και η διαδικασία που οφείλουν να τηρούν
Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 09:49
UPD:09:57
REUTERS/RONEN ZVULUN

Οι χειριστές και γενικοί χειριστές οφείλουν να παρέχουν κάθε στοιχείο και πληροφορία που τους ζητείται από την ΕΛΚΑΤ σε σχέση με τους προβλεπόμενους λογαριασμούς διακανονισμού αυτών και τις απορρέουσες από αυτούς υποχρεώσεις τους.

Από την έντυπη έκδοση

Αλλαγές σε ό,τι αφορά τον διακανονισμό συναλλαγών από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο περιλαμβάνει απόφαση του Χρηματιστηρίου που παρέχει διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις ενημέρωσης από πλευράς χειριστών, αλλά και τη διαδικασία που αυτοί οφείλουν να τηρούν.

Η εκπλήρωση των πάσης φύσεως χρηματικών υποχρεώσεων και απαιτήσεων των χειριστών του ΣΑΤ που προκύπτουν από τον διακανονισμό των συναλλαγών και της παράδοσης και παραλαβής παροχών ή ανταλλαγμάτων στο πλαίσιο υλοποίησης εταιρικών πράξεων (χρηματικός διακανονισμός) διενεργείται από την ΕΛΚΑΤ μέσω των παρακάτω φορέων χρηματικού διακανονισμού: α) Ο χρηματικός διακανονισμός σε ευρώ διενεργείται από την ΕΛΚΑΤ μέσω του TARGET2-GR στην Τράπεζα της Ελλάδος. β) Ο χρηματικός διακανονισμός σε άλλο νόμισμα (εκτός του ευρώ) διενεργείται από την ΕΛΚΑΤ μέσω της Alpha Bank.

 Ο διακανονισμός και οι σε εκτέλεση αυτού καταχωρήσεις στο ΣΑΤ διενεργούνται με τη συμμετοχή των χειριστών και γενικών χειριστών, κατ’ εντολή αυτών κατά τους όρους της παρούσας. Ειδικώς ως προς το χρηματικό διακανονισμό που διενεργείται μέσω του TARGET2-GR, συμμετέχουν σε αυτόν και οι Τράπεζες Διακανονισμού, ενεργώντας για λογαριασμό χειριστών λογαριασμοί χρηματικού διακανονισμού.

Για το χρηματικό διακανονισμό, κάθε χειριστής οφείλει να διατηρεί λογαριασμούς χρηματικού διακανονισμού στους φορείς χρηματικού διακανονισμού με τους οποίους συμβάλλεται η ΕΛΚΑΤ.

Απεικόνιση των λογαριασμών χρηματικού διακανονισμού εμφανίζεται στο ΣΑΤ και παρουσιάζει το χρεωστικό ή πιστωτικό χρηματικό υπόλοιπο, το οποίο είτε οφείλει να καταβάλλει είτε εισπράττει ο χειριστής αντίστοιχα από αυτούς.

Κάθε χειριστής οφείλει να γνωστοποιεί στην ΕΛΚΑΤ τους αριθμούς των λογαριασμών χρηματικού διακανονισμού, μέσω των οποίων θα εκπληρώνει τις χρηματικές υποχρεώσεις του προς τον διακανονισμό, ως και σε σχέση με την καταβολή των δικαιωμάτων υπέρ της ΕΛΚΑΤ ή τρίτων για τους οποίους η ΕΛΚΑΤ έχει ορισθεί αρμόδια προς είσπραξη.

Ειδικά ως προς τον χρηματικό διακανονισμό που διενεργείται μέσω του TARGET2-GR, αυτοτελή υποχρέωση γνωστοποίησης στην ΕΛΚΑΤ των στοιχείων υπολογαριασμού που ανοίγει Τράπεζα Διακανονισμού για χειριστή έχει, πέραν του χειριστή, και η Τράπεζα Διακανονισμού.

Σε περίπτωση αναγκαστικής διαγραφής Τράπεζας Διακανονισμού ως τέτοιας, για παράδειγμα λόγω ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της ή υπαγωγής της σε διαδικασία αφερεγγυότητας, και άρα παύσης της παροχής από αυτή σχετικών υπηρεσιών σύμφωνα με τον κανονισμό TARGET2-GR, ο χειριστής μπορεί προσωρινά και μέχρι το άνοιγμα νέου ή νέων υπολογαριασμών για αυτόν από άλλη Τράπεζα Διακανονισμού, να προβεί σε χρήση των αντίστοιχων υπηρεσιών της ΕΛΚΑΤ για τη διευθέτηση των υποχρεώσεων του χρηματικού διακανονισμού. Ο χειριστής οφείλει στην περίπτωση αυτή να μεριμνά άμεσα για την  εξυπηρέτησή του από άλλη Τράπεζα Διακανονισμού.

Ο διακανονισμός των παραδόσεων και παραλαβών κινητών αξιών διενεργείται μέσω των λογαριασμών χειριστή που δημιουργούνται στους λογαριασμούς αξιών των μερίδων στο ΣΑΤ, σύμφωνα με τον κανονισμό. Κάθε λογαριασμός χειριστή δημιουργείται στον λογαριασμό αξιών και αφορά έναν μόνο χειριστή, ο οποίος και μόνο επιτρέπεται να έχει πρόσβαση σε αυτόν και να τον διαχειρίζεται με βάση τα οριζόμενα στον κανονισμό.

Οι λογαριασμοί χειριστή θεωρούνται λογαριασμοί διακανονισμού αξιών για τις ανάγκες λειτουργίας του διακανονισμού σε σχέση με τις παραδόσεις και παραλαβές κινητών αξιών.

Οι χειριστές και γενικοί χειριστές οφείλουν να παρέχουν κάθε στοιχείο και πληροφορία που τους ζητείται από την ΕΛΚΑΤ σε σχέση με τους προβλεπόμενους λογαριασμούς διακανονισμού αυτών και τις απορρέουσες από αυτούς υποχρεώσεις τους.
Οφείλουν επίσης να ενημερώνουν την ΕΛΚΑΤ σε κάθε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων βάσει των οποίων ανοίχθηκαν οι σχετικοί λογαριασμοί. Αυτοτελή υποχρέωση προς ενημέρωση της ΕΛΚΑΤ έχουν, πέραν των χειριστών, και οι Τράπεζες Διακανονισμού σε σχέση με μεταβολές των στοιχείων των υπολογαριασμών που τηρούν στο TARGET2-GR για τους χειριστές.

Η ΕΛΚΑΤ έχει νόμιμο δικαίωμα, στο πλαίσιο συγκέντρωσης και επαλήθευσης των στοιχείων που δηλώνονται για το άνοιγμα και την τήρηση των παραπάνω λογαριασμών, να ανταλλάσσει κάθε αναγκαίο στοιχείο με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, τους φορείς χρηματικού διακανονισμού, τους διαχειριστές συστήματος, τους διαχειριστές αγοράς, τα κεντρικά αποθετήρια αξιών ως και με κάθε άλλο πρόσωπο που εμπλέκεται στον διακανονισμό των συναλλαγών.

Σε σχέση με τις συναλλαγές επί εισηγμένων στην ΕΧΑΕ παραγώγων που διενεργούνται στην Αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών και εκκαθαρίζονται μέσω του Συστήματος Παραγώγων, διενεργείται από την ΕΛΚΑΤ διακανονισμός βάσει σχετικού αλγορίθμου της ΕΤΕΚ ως κεντρικού αντισυμβαλλομένου στο εν λόγω σύστημα.

Ως προς το χρηματικό του σκέλος και μόνον ο διακανονισμός διενεργείται με συμψηφισμό ανά εκκαθαριστικό μέλος ως χειριστή και λογαριασμό χρηματικού διακανονισμού.

Ειδικότερα, υπόκεινται σε συμψηφισμό οι χρηματικές απαιτήσεις και αντίστοιχες υποχρεώσεις, όπως προκύπτουν ανά νόμισμα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά εισαγωγής των σχετικών παραγώγων, για κάθε εκκαθαριστικό μέλος εφόσον διακανονίζονται την ίδια ημέρα διακανονισμού. Δεν περιλαμβάνονται σε αυτές οι υποχρεώσεις και τα αντίστοιχα δικαιώματα χρηματικού διακανονισμού που διακανονίζονται με ταυτόχρονη παράδοση της υποκείμενης αξίας βάσει της μεθόδου «παράδοση με την πληρωμή».

Ο διακανονισμός γίνεται ως προς όλους τους χειριστές, η δε υποχρέωση ή απαίτηση καθενός εξ αυτών είναι ανεξάρτητη της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του αντισυμβαλλομένου στη σχετική συναλλαγή.

Η από τον διακανονισμό παροχή κινητών αξιών και χρημάτων προς τον διακανονισμό με το πέρας κάθε κύκλου θεωρείται ως τμηματική παροχή, την οποία δεν μπορεί να αποκρούσει το εκκαθαριστικό μέλος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα