Αργεντινή: Θέλει νέο δάνειο από το ΔΝΤ για να αυξήσει τις δαπάνες

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2005 12:27

ΝΕΑ συμφωνία, για τη χορήγηση και άλλου δανείου, από το Διεθνές Νομισματικό ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα να αυξήσει τις δαπάνες της σε προγράμματα, όπως οι συντάξεις, θα επιδιώξει να κλείσει η Αργεντινή, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της, Carlos Mosse.

Η νέα συμφωνία, θα επιτρέψει στην Αργεντινή να αγγίξει διαθέσιμα κεφάλαια με μεγαλύτερο από το αναμενόμενο πλεόνασμα προϋπολογισμού, πριν από την καταβολή των τόκων, γνωστό ως πρωτογενές πλεόνασμα, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η Αργεντινή, που χρωστά 15 δισ. δολ. στο ΔΝΤ, είχε πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ το 2004, πάνω από τον στόχο του 3% που είχε θέσει σε προηγούμενη συμφωνία, το ΔΝΤ στη χώρα. Το ΔΝΤ, άρχισε να πιέζει την Αργεντινή τον Απρίλιο του 2004 να αυξήσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Charin».

«Μία συμφωνία θα ανακουφίσει τις πληρωμές του ελλείμματος, αλλά όσο δεν αποτελεί εμπόδιο για τη διατήρηση της προόδου της οικονομίας», είπε ο Mosse, 58 ετών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 7 Ιουνίου στο γραφείο του, στον τέταρτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, στο Μπουένος Αϊρες, συμπληρώνοντας: «Δεν θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε τα επίπεδα του πλεονάσματος, που σημαίνει ριζικές αλλαγές στην οικονομία».

Τα σχόλια του Mosse, υπογραμμίζουν, το πόσο η Αργεντινή αγωνίζεται να επιτύχει δύο στόχους, καθώς προετοιμάζεται να διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία του δανείου, όπως εκτιμούν οι επενδυτές. Η κυβέρνηση, θέλει τη βοήθεια του ΔΝΤ, για να αυξήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα, καθώς επίσης και να μπορέσει να προχωρήσει στην αύξηση των δαπανών της, σύμφωνα με τους ίδιους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα