Νέα υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2001 19:24
UPD:19:28

Mε απώλειες έκλεισαν και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα αρχικά κέρδη εξανεμίστηκαν μετά την προειδοποίηση της γερμανικής βιομηχανίας χημικών BASF σχετικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία χημικών επικαλούμενη την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα είναι κατώτερα των προβλέψεων. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι θα προβεί στο κλείσιμο 14 παραγωγικών της μονάδων καθώς και στον περιορισμό των προγραμματισμένων επενδύσεών της.

Όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, η σημερινή ανακοίνωση της BASF καταδεινύει ότι οι επιπτώσεις από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας γίνονται πλέον ορατές σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και όχι μόνο στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας. Πολλοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι η ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας θα σηματοδοτήσει την αρχή ενός νέου γύρου προειδοποιήσεων.

Aμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ

Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν σήμερα στραμμένο στο Δουβλίνο, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα των επιτοκίων.

Όπως είναι γνωστό, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια, όπως άλλωστε περίμενε και η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών. Κατά συνέπεια, το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης παραμένει στο 4,5%, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 5,5% και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3,5%.

Η απόφαση αυτή, αν και αναμενόμενη, άσκησε νέες πιέσεις στο ευρώ, καθώς, σύμφωνα με αναλυτές, απομακρύνεται το ενδεχόμενο γρήγορης ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά «κατάλληλο» το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων και υπογράμμισε ότι η βασική επιδίωξη της Τράπεζας είναι η σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη.

Απρόσμενη μείωση των καταναλωτικών δαπανών στη Γαλλία

Εν τω μεταξύ, νέα μείωση παρουσίασαν το Μάιο -για δεύτερο κατά σειρά μήνα- οι δαπάνες των Γάλλων καταναλωτών. Οπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία Insee, οι καταναλωτικές δαπάνες στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης μειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα κατά 0,5% σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση της τάξεως του 0,4%. Σε ετήσια βάση, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,9%.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.659,7 μονάδες μειωμένος κατά 0,70%. Η μετοχή της εταιρείας χημικών ΙCI υποχώρησε κατά 4,31%, ενώ ισχυρές ήταν οι πιέσεις και σήμερα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Η μετοχή της Τelewest Communications κατέγραψε απώλειες 9,19%, ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι μετοχές των εταιρειών Vodafone και Colt Telecom.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 5.134,97 μονάδες με απώλειες 0,69%. Εντονες ήταν και σήμερα οι ρευστοποιήσεις στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας στον απόηχο της χθεσινής προειδοποίησης που απηύθυνε η Infineon Technologies. Με σημαντική πτώση έκλεισαν οι μετοχές κορυφαίων εταιρειών από τους παραπάνω κλάδους, όπως France Telecom, Stmicroelectronics και Cap Gemini. Aπό τις 40 μετοχές που απαρτίζουν το γαλλικό δείκτη 24 υποχώρησαν, 13 ενισχύθηκαν και τρεις έμειναν αμετάβλητες.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης ενισχύεται κατά 0,30% επωφελούμενος από την ανάκαμψη των χρηματιστηριακών δεικτών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού (οι δείκτες Nasdaq και Dow Jones ενισχύονται αυτήν την ώρα κατά 0,74% και 0,32% αντιστοίχως).

Η μετοχή της εταιρείας χημικών BASF έχει περιορίσει τις απώλειές της στο 1,91%, ενώ η μετοχή της ομοειδούς επιχείρησης Bayer υποχωρεί κατά 3,74%. Τη σημαντικότερη πτώση (3,78%) σημειώνει, πάντως, η μετοχή του γερμανικού αερομεταφορέα Lufthansa.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips 19 υποχωρούν, οκτώ ενισχύονται και τρεις παραμένουν αμετάβλητες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα