Με στόχο να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 550 μονάδων εκκινεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, διαθέτοντας ως κυριότερο «σύμμαχο» το ευοίωνο κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.02) ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,75% στις 546,18 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,77% στις 1.463,07 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε υψηλά επίπεδα, καθώς υπερβαίνει τα 16 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 39 ενισχύονται, 11 υποχωρούν και δύο παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος σημειώνει ισχυρά κέρδη κατά 4,09% στις 544,95 μονάδες, καθώς η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται κατά 3,65%, της Τράπεζας Πειραιώς κατά 3,11%, της Eurobank κατά 3,27% και της Alpha Bank κατά 3,09%.
Στο ταμπλό, η μετοχή του Μυτιληναίου εμφανίζει κέρδη άνω του 4% ενώ στο 3% διαμορφώνεται η άνοδος για Ελλάκτορα και Τέρνα Ενεργειακή. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των ΔΕΗ, Aegean, EYΔΑΠ, ΟΛΠ και ΟΤΕ ενισχύονται άνω του 2%.
Σχολιάζοντας τη σημερινή συνεδρίαση, ο Βαγγέλης Σιούτης, αναλυτής της Guardian Trust, επισημαίνει τα εξής: «Στο εσωτερικό μέτωπο η υπόθεση του Μαρινόπουλου έχει πολύ σημαντικές προεκτάσεις και αγγίζει πολλές Επιχειρήσεις η δε εξέλιξη της, θα έχει επιπτώσεις στην Οικονομία και στο Χρηματιστήριο.
Η εμπλοκή με την Cosco επίσης λειτουργεί αποτρεπτικά στο κλίμα εμπιστοσύνης που επιχειρείται να εδραιωθεί, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι αλλαγές στα Δ.Σ. των Τραπεζών και στο Τ.Χ.Σ. δημιουργούν νέα αναταραχή στον Τραπεζικό Χώρο, και επιβαρύνουν το ήδη αρνητικό κλίμα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο».
Στην Ευρώπη, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,41% στις 6.531 μονάδες - στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών - ενώ ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο κατά 0,69% στις 9.746 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη κατά 0,56% στις 4.261 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 εμφανίζει κέρδη κατά 1,05% στις 8.248 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,24% στις 16.398 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 0,40% στις 331,21 μονάδες.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, «η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα δημιουργήσει πιέσεις για αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου μεσοπρόθεσμα», αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, σε έκθεσή του. Ο αμερικανικός οίκος εξετάζει την τάση του αξιόχρεου των χωρών της Ευρώπης, ενώ βασικά θέματα της είναι η αρνητική επίπτωση του Brexit, η πολιτική αβεβαιότητα και οι δημοσιονομικές εξελίξεις.
Την ίδια ώρα, κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα για το μέλλον της Μαρινόπουλος, καθώς το πρωί στο Πρωτοδικείο Αθηνών θα συνεκδικασθούν και οι τέσσερις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από πλευράς του ισχυρού λιανεμπορικού ομίλου για την έκδοση ή μη προσωρινής διαταγής κατά ισάριθμων εταιρειών, μέχρι την εκδίκαση των κύριων αιτήσεων για την υπαγωγή τους στο άρθρο 99, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
Πληροφορίες χθες ανέφεραν ότι υπέρ της αίτησης της Μαρινόπουλος φέρονται να τάσσονται οι εργαζόμενοι και το Δημόσιο, ενώ θετικά προσκείμενες εμφανίζονταν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στον αντίποδα, αναμένεται να υπάρξει μερίδα πιστωτών η οποία θα εναντιωθεί ζητώντας, κάποιοι εξ αυτών, την πτώχευση της αλυσίδας.
Για τις 11 Ιουλίου αναβλήθηκε τέλος, η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ μετά από παρέμβαση συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, οι οποίοι αντιτίθενται στη διαδικασία πώλησης μέρους των μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Προτού διακοπούν οι εργασίες της συνέλευσης, ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης είχε τοποθετηθεί από το βήμα της γ.σ., τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης διασφάλισε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, καταργώντας τα σχέδια για τη «μικρή ΔΕΗ».
naftemporiki.gr