Πιο απαισιόδοξοι από το 2003 οι διαπραγματευτές του ευρώ

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Bloomberg News
Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2005 12:30

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ απαισιόδοξοι για την πορεία του ευρώ είναι οι διαπραγματευτές συναλλάγματος, οι επενδυτές και οι στρατηγικοί αναλυτές, σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Bloomberg News.

Το 80% των 44 ερωτηθέντων στις 10 Ιουνίου, από το Σύδνεϋ έως τη Ν. Υόρκη, απάντησε, ότι θα πουλήσει το ευρώ έναντι του δολαρίου, περισσότεροι του 47%, που ρωτήθηκαν μία εβδομάδα πριν για το ίδιο θέμα, αλλά και οι περισσότεροι από τις σχετικές έρευνες στην αγορά συναλλάγματος που διενεργεί το Bloomberg News, από τον Φεβρουάριο του 2003. Το 53% των ερωτηθέντων, εισηγήθηκε την πώλησης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, έναντι του γιέν.

Το ευρώ οδεύει προς τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες απώλειες έναντι του δολαρίου από το 2000, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αντιστέκεται στην πίεση για τη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, με στόχο να αναχαιτίσει τον περιορισμό της ανάπτυξης. Οι εξαγωγές μειώνονται στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η βιομηχανική παραγωγή μειώνεται στη Γαλλία και το ΑΕΠ στην Ιταλία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πέντε ετών, το τελευταίο τρίμηνο.

«Υπάρχει μαζική πίεση για τη μείωση των επιτοκίων, αλλά η ΕΚΤ ακόμη αντιστέκεται», ανέφερε ο Stephen Jen, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος της Morgan Stanley, στο Λονδίνο, ο οποίος αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για το ευρώ, στις 9 Ιουνίου, συμπληρώνοντας: «Το ευρώ, κατά πάσα πιθανότητα αντιμετωπίζει την πιο κρίσιμη περίοδο από το 2000. Εκείνη τη χρονιά οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και οι άλλες χώρες του G7 (των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου), προχώρησαν στην αγορά του νομίσματος, μετά την υποχώρησή του σε επίπεδα ρεκόρ.

Το ευρώ υποχώρησε στο 1,2066 έναντι του δολαρίου και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 8 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 8:09' π.μ. στο Λονδίνο (τοπική ώρα), διαπραγματεύθηκε στο 1,2095 δολ. Την περασμένη εβδομάδα το ευρώ υποχώρησε στο 1,2120 έναντι του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα, ισχυροποιήθηκε 0,9% φθάνοντας στα 108,67 γιέν την εβδομάδα που πέρασε και διαπραγματεύθηκε στα 108,56 γιέν. Ο Jen, προβλέπει, ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,19 έναντι του δολαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα