Διαφωνίες στον τομέα τιμολόγησης φαρμάκου

Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2005 15:10

Εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου και διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους για το σχέδιο Αγορανομικής Διάταξης που προωθείται για την αγορά φαρμάκου. Ο υφυπουργός δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ο διάλογος με τους φορείς συνεχίζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις της φαρμακοβιομηχανίας, η αγορανομική διάταξη προβλέπει μεταξύ άλλων:

- Μείωση τιμών κατά 20% στα πρωτότυπα φάρμακα μετά τη λήξη της προστασίας της ευρεσιτεχνίας και την πάροδο ενός έτους από την κυκλοφορία ενός ή περισσότερων αντιγράφων.

- Ανώτατο ποσοστό κέρδους 8,5% για τα ελληνικά πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα έρευνας, ενώ τα έτοιμα εισαγόμενα θα τιμολογούνται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε.. Οι φαρμακοβιομήχανοι υποστηρίζουν ότι αυτό σημαίνει πως «θα εξακολουθήσει να ισχύει το άνισο και άδικο καθεστώς τιμολόγησης μεταξύ ξένων και εγχωρίων παρασκευασμάτων».

- Επιβολή 5% επί του ετήσιου τζίρου των φαρμακευτικών επιχειρήσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Το μέτρο θα ισχύσει από 1.1.2006 και μέχρι να εφαρμοστεί το σύστημα θεραπευτικών κατηγοριών του υπουργείου Υγείας.

- Διαφοροποίηση του κόστους των φαρμάκων ανάλογα με τη συσκευασία (έως συν/πλην 12%).

- Οι φαρμακοβιομήχανοι διαμαρτύρονται ότι, ενώ διαφαίνεται η συνέχιση της συρρίκνωσης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τα ποσοστά κέρδους των φαρμακοποιών και φαρμακεμπόρων διατηρούνται στο 35% και 8% αντίστοιχα.

Οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι εκτιμούν ότι αν τα μέτρα αυτά, που χαρακτηρίζουν «εισπρακτικού χαρακτήρα», εφαρμοστούν ως έχουν, θα υπάρξουν «ολέθρια αποτελέσματα στη φαρμακευτική αγορά και θα ανοίξουν νέο μέτωπο αντιπαράθεσης στον ευαίσθητο τομέα του φαρμάκου». Υποστηρίζουν ότι «τα φτηνά φάρμακα θα εξαφανιστούν από ακριβά έτοιμα εισαγόμενα και θα συρρικνωθεί περαιτέρω η ήδη παραπαίουσα ελληνική φαρμακοβιομηχανία».

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα