Εμμένει ο Μπλερ σε αλλαγές στις αγροτικές δαπάνες της Ε.Ε.

Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2005 17:39

Αλλαγές εκ θεμελίων στις αγροτικές δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζήτησε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ από τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16ης και 17ης Ιουνίου θα υπερασπιστεί σθεναρά την έκπτωση της βρετανικής συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

«Δεν μπορούμε να συζητήσουμε τη βρετανική έκπτωση αν δεν συζητήσουμε το σύνολο της χρηματοδότησης της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του 40% του προϋπολογισμού που πηγαίνει στη γεωργία, μολονότι εκεί απασχολείται μόνον το 5% των ανθρώπων», σημείωσε, αναφερόμενος στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.

«Οφείλουμε να θέσουμε το ζήτημα για να μάθουμε αν στις αρχές του 21ου αιώνα ένας προϋπολογισμός που έχει καταρτισθεί κατ' αυτόν τον τρόπο αποτελεί την απάντηση στα προβλήματα της Ευρώπης του σήμερα. Δεν πιστεύω ότι συμβαίνει αυτό», επέμεινε ο κ. Μπλερ.

Η Βρετανία εδώ και 20 χρόνια έχει κεκτημένο να της επιστρέφονται περί τα 5 δισ. ευρώ τον χρόνο από αυτά που υποχρεούται να καταβάλλει στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Και αυτό διότι η Βρετανία, λόγω της Κοινοπολιτείας κατά βάσιν, δεν έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αγροτική παραγωγή και η κυρία Θάτσερ πέτυχε ΤΟ 1984 να μη συμμετέχει πλήρως η χώρα της στην κάλυψη των δαπανών για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Με βάση δε τις υπάρχουσες προβλέψεις οι επιστροφές στους Βρετανούς θα φθάσουν συνολικά την περίοδο 2007-2013 τα 50 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα