Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων το πετρέλαιο

Καθώς εικάζεται ότι ο ΟΠΕΚ θα αυξήσει την παραγωγή
Τρίτη, 14 Ιουνίου 2005 09:22

ΚΟΝΤΑ στα υψηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων, διαπραγματεύθηκε το πετρέλαιο, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να μην καταφέρει να αυξήσει την παραγωγή, τη στιγμή που τα διϋλιστήρια στις ΗΠΑ, παράγουν κοντά στη δυναμικότητά τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στην ζήτηση για καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του ντήζελ και των καυσίμων αεροσκαφών.

Ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να αποφασίσει να αυξήσει την ποσόστωση παραγωγής για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, κατά την αυριανή του σύσκεψη. Το πετρέλαιο χθες σημείωσε άνοδο 3,9%, μετά την έκθεση για αύξηση της ζήτησης για διϋλισμένα καύσιμα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα τα συμβόλαια του πετρελαίου θέρμανσης, να κλείσουν στα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα στη Ν. Υόρκη.

«Ο ΟΠΕΚ διανύει ακόμη την πιο αδύναμη στιγμή στην ιστορία του», ανέφερε ο A.F. Alhajji, αναλυτής της αγοράς ενεργείας και βοηθός καθηγητή Oικονομικών στο Ohio Northern University, συμπληρώνοντας: «Δεν έχει κάποια εμπορεύσιμη και υπερβολική δυναμικότητα ώστε να επηρεάσει τις τιμές».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιουλίου, υποχώρησε 17 σεντς, φθάνοντας στα 55,45 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 12:50' μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, τα συμβόλαια αναρριχήθηκαν κατά 2,08 δολ., φθάνοντας στα 55,62 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 Απριλίου. Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται 48% υψηλότερα, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περυσινές.

Οι τιμές οδηγήθηκαν από την περιορισμένη δυναμικότητα διΰλισης, είπε χθες ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi.

Τον περασμένο μήνα, τα συμβόλαια του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο 14%, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε, ότι οι εταιρείες πετρελαιοειδών θα κοπιάσουν για να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση βενζίνης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και την αύξηση της κατανάλωσης για ντήζελ και για καύσιμα αεροσκαφών. Η ζήτηση διϋλισμένων καυσίμων στις ΗΠΑ τις τέσσερις εβδομάδες μέχρι τις 3 Ιουνίου, ήταν 3,3% υψηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ, την εβδομάδα που πέρασε.

Το εβδομαδιαίο δελτίο πετρελαίου του υπουργείου, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ανακοινωθεί στις 15 Ιουνίου, στις 10:30' π.μ., ώρα Ουάσινγκτον. Την ίδια ημέρα ο ΟΠΕΚ θα πραγματοποιήσει τη σύσκεψή του στη Βιέννη για την παραγωγή πετρελαίου τους υπόλοιπους μήνες του έτους.

Η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, πηγής του 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, δεν κατάφερε να μειώσει τις τιμές, οι οποίες φέτος είναι 28% υψηλότερες. Τα 11 κράτη μέλη του Οργανισμού, αντλούν 30,1 εκατ. έως 30,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, σύμφωνα με τον γενικό του γραμματέα, Adnan Shihab-Eldin, την περασμένη εβδομάδα. Η αύξηση της παραγωγής, άφησε στα μέλη του ΟΠΕΚ ελάχιστο περιθώριο για τη δυναμικότητά τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα