Σε συγχωνεύσεις θα οδηγήσει η εξαγορά της HVB Group από την UniCredito

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2005 10:34

ΣΕ περαιτέρω συγχωνεύσεις εταιρειών του κλάδου, είναι πολύ πιθανό να ωθήσει η εμπορική συναλλαγή, στην οποία προχώρησε η ιταλική UniCredito Italiano SpA, ύψους 19,2 δισ. ευρώ (23 δισ. δολ.), για την γερμανική HVB Group, τη μεγαλύτερη εξαγορά τράπεζας εντός Ευρώπης.

Η Deutsche Bank AG, η Societe Generale SA, η BNP Paribas SA και η Barclays Plc, ενδέχεται να ψάξουν για συνεργάτες, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους, αλλά και να αποφύγουν να εξαγοραστούν, σύμφωνα με τραπεζίτες. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ίσως σκεφτούν να προχωρήσουν σε μία διεθνή συγχώνευση, επειδή η οικονομική ανάπτυξη περιορίζει τον αριθμό των αξιόλογων υποψηφίων στις δικές τους αγορές.

«Χαμένοι είναι αυτοί που διστάζουν», ανέφερε ο Graeme Johnston, επικεφαλής του τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών τραπεζών της PricewaterhouseCoopers LLP, στο Λονδίνο, σε συνέντευξή του, συμπληρώνοντας: «Το πλεονέκτημα των συγχωνεύσεων μέσα στην Ευρώπη, κερδίζει έδαφος και αυτό οδηγεί την αξία».

Πέρυσι, η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας είχε απόδοση ανά μετοχή μόλις 9%, έναντι 19% που είχε η αμερικανική Bank of America Corp., η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα των ΗΠΑ. Η BNP Paribas και η Credit Suisse Group είχαν και οι δύο απόδοση ανά μετοχή 16% και η Goldman Sachs Group Inc., 19%.

«Αυτό που χρειάζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι κάποιος να έρθει με μία «βούρτσα καθαρισμού» και να τις κάνει πιο αποτελεσματικές. Αυτό επιτυγχάνεται κατά κάποιο τρόπο μέσω της συνένωσης», ανέφερε ο David Herro, ο οποίος διαχειρίζεται 15 δισ. δολ. σε μετοχές – όχι αμερικανικές – με την Harris Associates LP, στο Σικάγο.

Οι ξένες τράπεζες εισέρχονται ήδη στην πατρίδα της UniCredito. Η ABN Amro Holding NV, στις 10 Ιουνίου, αύξησε την προσφορά της για την εξαγορά της ιταλικής Banca Antonveneta SpA κατά 6%, στα 6,1 δισ. ευρώ. Τον Μάρτιο, η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, προσέφερε 6,5 δισ. ευρώ για την ιταλική τράπεζα Banca Nazionale del Lavoro SpA.

Οι συγχωνεύσεις των χωρών της Ευρώπης, ανήλθαν φέτος σε 195 δισ. δολ., φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον των τελευταίων πέντε ετών, όταν το Bloomberg άρχισε να συλλέγει αυτά τα στοιχεία. Η συνολική αξία των συγχωνεύσεων τραπεζών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών και εντός της Ευρώπης, έφθασαν φέτος στα επίπεδα ρεκόρ των 78 δισ. δολ., επτά φορές το αντίστοιχο ποσό στις ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα