Manchester United: Προθεσμία έδωσε ο Glazer για το υπόλοιπο μερίδιο

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2005 11:05

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ μέχρι τις 27 Ιουνίου για να πουλήσουν σε αυτόν το υπόλοιπο μερίδιο της Manchester United Plc, έθεσε ο Malcolm Glazer, ο οποίος έχει πει ότι ελέγχει το 97,3% της εταιρείας, κλείνοντας την επί διετία εκστρατεία του, να αγοράσει την πιο επιτυχημένη, την τελευταία δεκαετία, ποδοσφαιρική ομάδα της Αγγλίας.

Σύμφωνα με τον Glazer, η ζωή της United τα τελευταία 14 χρόνια στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, θα λάβει τέλος στις 22 Ιουνίου.

Ο Αμερικανός, τον περασμένο μήνα, αγόρασε τα μεγαλύτερα μερίδια της εταιρείας, αξιολογώντας την ομάδα στα 790 εκατ. λίρες Αγγλίας (1,45 δισ. δολ.). Η εξαγορά, που χρηματοδοτήθηκε κατά 373,9 εκατ. λίρες από τραπεζικά δάνεια, εξόργισε τους φίλους της ομάδας, καθώς εικάζετο ότι ο Glazer θα προχωρούσε στην αύξηση των τιμών των εισιτηρίων και πως δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει για να πάρει η ομάδα νέους παίκτες.

Οι μέτοχοι της United, μιας αντίπαλης ομάδας με 32.000 μέλη, σχεδιάζουν να αυξήσουν τις προσπάθειές τους, για να υπονομεύσουν τον Glazer, ακόμη κι εάν αυτός σφίξει τον κλοιό, στην ομάδα. Η ομάδα καλεί τους οπαδούς της να σταματήσουν να αγοράζουν προϊόντα από τους χορηγούς της, όπως από την Vodafone Group Plc και τη Nike Inc., επειδή αυτό ενδέχεται να κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για την επίτευξη των οικονομικών στόχων του Glazer.

Ο ηλικίας 76 ετών ιδιοκτήτης της Tampa Bay Buccaneers, δανείστηκε επίσης το ποσόν των 275 εκατ. λιρών από τρία κεφάλαια επιχειρηματικού ρίσκου των ΗΠΑ, για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά προς 300 πένες ανά μετοχή. Την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος διόρισε τους τρεις γιούς του, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας.

Η Vodafone, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, πληρώνει ετησίως το ποσόν των 9 εκατ. λιρών για να βάλει το όνομα και το λογότυπό της, στο μπροστινό μέρος της μπλούζας, που φοράνε οι παίκτες της ομάδας, ενώ η Nike πληρώνει 303 εκατ. λίρες πλέον των 13 ετών, για να προμηθεύει με μπλούζες την αγγλική ομάδα.

Ο Glazer, θα προχωρήσει στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων σε ποσοστό της τάξης του 54% μέσα στην επόμενη πενταετία, στο πλαίσιο του σχεδίου αύξησης των εσόδων σε 246 εκατ. λίρες, ετησίως και να πληρώσει για την εμπορική συναλλαγή, σύμφωνα με δημοσίευμα στους «Times» στις 10 Ιουνίου. Οι πωλήσεις της εταιρείας υποχώρησαν 2,3%, φθάνοντας στα 169,1 εκατ. λίρες τη χρήση του 2004, σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα οκτώ ετών.

Η United δεν κατάφερε να πάρει το κύπελλο της τελευταίας σεζόν και κατέλαβε την τρίτη θέση στο βρετανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου μετά την Chelsea και την Arsenal, ενώ απέτυχε να φτάσει τους ημιτελικούς στο Champions League.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα